Srbija sa četiri posade u polufinalima EP, i dubl skul i skif među najboljima

Srbija će u polufinalima Evropskog prvenstva u veslanju u Poznanju imati četiri posade, jer su kroz repesažne trke i naš dubl skul, sa posadom Aleksandar Filipović-Martin Mačković, i Aleksandar Beđik u skifu, osvajanjem prvih mesta u svojim grupama obezbedili plasman među 12 najboljih ekipa na šampionatu Starog kontinenta. Pre podne to je pošlo za ruku našem muškom dvojcu bez kormilara i ženskom skifu.

aleksandar beđik

Aleksandar Beđik izveslao je odličnu trku u repesažu u skifu (Foto: VSS/Anđela Nišević)

U popodnevnom delu programa Evropskog prvenstva veslani su repesaži, a u prve trke za plasman u polufinale ušli su skifovi za lake veslače. Tada je na stazu izašao i naš Miloš Stanojević, koji je plasmanom na četvrto mesto stigao do C finala (plasman od 13. do 18. mesta), u kojem će veslati sutra, u subotu u 9.20 časova.

Usledila je potom fantastična trka našeg dubl skula, u grupi u kojoj su Aleksandar Filipović i Martin Mačković osvojili prvo mesto i obezbedili plasman u polufinale. Naši momci su "sporo" ušli u trku i posle prvih 500 metara bili su na četvrtom mestu, dok je mesta u polufinalu bilo za tri najbrža čamca. Međutim, od tada su Filipović i Mačković samo ubrzavali, poboljšavali plasman na svakom prolazu, da bi u sjajnom finišu, u vremenu 6:22,18 minuta, prvi prošli kroz cilj, ispred posada Italije (6:23,52) i Španije (6:24,42), koje su takođe prošle u polufinale.

Učešće naših veslača prvog dana EP u Poznanju zaključio je Aleksandar Beđik u skifu, osvajanjem prvog mesta u repesažu. To znači da će on sutra posle 11.40 časova veslati u trci u kojoj će biti odlučeno koji takmičari će se plasirati u borbu za medalje. Beđik je u prvoj polovini trke bio rezervisan, pa je sve do 1.000 metara bio četvrti, ali je u drugom delu trke briljirao i kroz cilj prošao u vremenu 6:57,66 minuta, ostavivši iza sebe drugoplasiranog Izraelca Danija Fridmana (7:00,95) i trećeplasiranog Finca Vena Roberta (7:03,18).

Da podsetimo, u prepodnevnim trkama plasman u polufinale Evropskog prvenstva za Srbiju su obezbedili Jovana Arsić u skifu i Veselin Savić i Viktor Pivač u dvojcu bez kormilara. Sve trke naših takmičara na programu su sutra.