Tri finala, zagarantovana medalja i dva polufinala: Srpski juniori odlični na startu EP u Beogradu

Posle prepodnevnih kvalifikacionih trka prvog dana Evropskog prvenstva za juniore u veslanju, usledili su popodnevni repesaži, u kojima je veslalo osam srpskih posada. Za takmičare je bilo izuzetno bitno da je prestala jaka kiša, sunce je ponovo obasjalo stazu na Adi Ciganliji, a nama je već prva trka repesaža donela radost, jer je Svetlana Milošević izborila plasman u polufinale.

ep u beogradu, juniori

Muški četverac bez kormilara: Dejan Jezdimirović, Đorđe Gruber, Dušan Belić i Ranko Samardžija (Foto: VSS/Anđela Nišević)

Naime, u ženskom skifu, u svojoj grupi Miloševićeva je osvojila treće mesto, iza veslačica Estonije i Rusije, što je bilo dovoljno za plasman među 12 najboljih takmičarki na EP i sutrašnju borbu za plasman u A finale.

U drugom repesažu veslali su Nikola Kolarević i Darko Mališić, koji su u dvojcu bez kormilara veslali u najuzbudljivijoj trci dosadašnjeg dela šampionata. Oni su se uz posade Grčke i Turske borili za jedno od prva dva mesta, koja su vodila u A finale, ali su trećim mestom na kraju stigli do B finala (plasman od 7. do 12. mesta). Sve tri posade su bile u jednoj sekundi - ali su Grci na kraju trijumfovali, dok je drugoplasirana posada Turske bila za 27 stotinki brža od naših momaka.

Odmah potom obradovao nas je ženski dubl skul - Anđa Simić i Ksenija Kaluđerović su stigle do polufinala osvojivši treće mesto u repesažu, dok su u istoj disciplini u muškoj konkurenciji Andrija Jevtić i Miroslav Jovanović četvrtim mestom u repesažu stigli do C finala (plasman od 13. do 18. mesta).

Odličnu trku izveslao je muški četverac, u kojem su Dejan Jezdimirović, Đorđe Gruber, Dušan Belić i Ranko Samardžija osvojili prvo mesto u repesažu i obezbedili direktan plasman u A finale, u kojem će se sutra boriti za jednu od medalja. Oni su rezultatom od 6:30,60 minuta bili za 2,25 sekundi bolji od drugoplasirane posade Turske, koja je takođe ušla u borbu za medalje.

Rezultate popodnevnog programa prvog dana EP za juniore možete da pogledate OVDE


ep u veslanju, juniori

Ženski četverac skul: Maja Mišljenković, Nikolina Đorđević, Marija Jakovljević i Maša Bugarski (Foto: VSS/Anđela Nišević)

Naš ženski četverac skul je šestim mestom u repesažu stigao do B finala, dok su u istoj disciplini muškarci bili peti, što znači da će sutra veslati u C finalu.

Najslađe je ipak ostavljeno za kraj - u poslednjoj trci prvog takmičarskog dana muški osmerac je kroz repesaž, u najuzbudljivijoj trci dana, u neverovatnom finišu u kojem je u poslednjih desetak metara pretekao dve posade, obezbedio plasman u A finale! Igor Martinović, Matija Rajković, Milan Ibročić, Aleksandar Grbić, Aleksa Mohora, Marko Stefanović, Andreja Jevtić, Ognjen Sibinović i kormilar Aleksa Dimitrijević su veslali u paklenom ritmu poslednjih 300 metara, probili se sa začelja i stigli do trećeg mesta, iza Rumuna i Ukrajinaca, što im je obezbedilo mogućnost da predstavljaju Srbiju sutra u borbi za medalje.

Da podsetimo, ženski osmerac je u prepodnevnoj trci veslao samo za poziciju, odnosno za stazu u kojoj će se sutra takmičiti, jer uz činjenicu da su u ovoj disciplini prijavljene samo tri posade, predstoji nam samo da uživamo i pratimo koje će boje biti njihovo zagarantovano odličje.

Sutrašnja polufinala počinju u 9 časova, C finala su na programu od 11, B finala od 11.18, a A finala, odnosno okršaji za medalje u 12.26 časova.

ep u veslanju, beograd

Foto: VSS/Anđela Nišević