Rat u Evropi, a čamci u Beogradu na stazi: Ovako je otvorena veslačka sezona 1940. godine!

Na današnji dan pre 80 godina, 23. jula 1940, u listu Pravda objavljen je izveštaj da je održana prva veslačka regata u sezoni, na kojoj se za prvenstvo Srpskog veslačkog saveza borilo šest klubova. U vreme dok se u Evropi zahuktavao rat, dok su Nemci i Britanci ušli u pregovore da taj sukob bude prekinut, a Amerikanci se razmišljali da li će uopšte da uđu u borbe, u Beogradu je održano veslačko takmičenje...

A iz izveštaja o veslačkim trkama iz 1940. godine možemo mnogo toga da saznamo... Na primer, da su se klubovi zvali "Sartid" (Smederevo), "Danubius" (Novi Sad), "Galeb" (Zemun), i "Beograd" i "Bob" (oba Beograd), a da je "šesti" klub na takmičenju bio zapravo kombinacija veslača "Beograda" i "Boba".

Strana lista

Strana lista "Pravda" iz 23. jula 1940. godine (Foto: digitalna.nb.rs)

Čitavu prvu trećinu izveštaja novinar M. G. posvećuje kritici organizatora -  najpre nespretnom spikeru koji bi objasnio kako treba publici o čemu se tu sad radi, kao i činjenici da je razmak između trka bio veliki. Novinar tu iskazuje razumevanje, jer su pojedini takmičari veslali u dve discipline, pa ih je valjalo čekati da sa cilja dotrče nazad do starta, ali nema razumevanja za sudijski čamac (ah, te sudije), koji je često "bezrazložno stajao na cilju, iako su čamci već bili na startu".

Ovde možete da pogledate stranicu lista "Pravda" u PDF formatu

Osim, kao i danas, seniorske i juniorske kategorije, saznali smo da je 1940. godine postojala i kategorija "podmladak", a što se pravopisa tiče, u potpisima za fotografije možemo da vidimo da se tada pisalo "pretsednik" umesto današnjeg "predsednik", kao i da je tim nazivan momčad.

Fantastičan opis trke dvojaca bez kromilara!

Evo kako je u izveštaju "Pravde" od pre 80 godina opisan okršaj u dvojcima:

"Trka je bila prilično mrtva, jer čamac 'Boba' nije uopšte bio treniran, a veslači 'Beograda' nisu mnogo zapinjali."

Novinar M. G. je, bar po izveštaju, dobro poznavao veslanje, a najveću pažnju pobedio je pobedi skifiste "Sartida" Dragutina Petrovečkog, koji je pobedio za devet dužina isprad svog klupskog druga Milisava Mijatovića. Doduše, M. G. je najveći prostor posvetio trci za koju je dodeljivan pehar njegovog lista, "Pravde", ali ko mu može to zameriti?

Po izveštaju, Petrovečki je trku poveo sa skoro 32 zaveslaja u minutu, pa se novinar i zabrinuo - "postojala je mogućnost da trku neće moći da izdrži" - pisao je M. G. Pobednik je na kraju stazu preveslao za 7:46,2 minuta, što je bilo samo tri sekunde slabije od vremena pobedničkog četverca!

Četverci bez kormilara 1940. i Olimpijske igre 2004.

Ako se sećate veslanja na Olimpijskim igrama u Atini 2004. godine, onda pamtite čuveno polufinale dvojaca, kada su našima Nikoli Stojiću i Mladenu Stegiću Kanađani uleteli u stazu, posle čega su bili diskvalifikovani, a srpska posada kasnije u finalu osvojila peto mesto...

Kakva je onda tu sličnost sa trkom četveraca bez kormilara iz 1940? A, pa i u toj trci je bilo uletanja u staze, čak i napetijeg! Ali, dobri ljudi iz organizacije prve regate u sezoni pre 80 godina nisu bili tako "surovi" da nekoga diskvalifikuju - trka četveraca je tri puta ponavljana, a jednom zbog toga što su se na 250 metara - sudarili čamci! Pobedu je ostvarila kombinovana posada "Beograda" i "Boba".

I na kraju (iako se to nalazi u prvom delu teksta), novinar je ipak napomenuo da je, i pored svih problema - veslačka regata zadovoljila. 

Eto, tako smo počinjali, a danas... danas su uveliko u toku priprema za organizaciju Svetskog prvenstva u najjačoj, seniorskoj konkurenciji 2023. godine...