Na Paliću održane trke za izbor juniorske reprezentacije i kontrolna trka za seniore

Zbog poslednjih dešavanja u vezi sa epidemijom koronavirusa u Srbiji i novih preporuka Kriznog štaba i odluka Vlade, ovog vikenda na Paliću nije održano Otvoreno prvenstvo Vojvodine, što je stručni štab naše reprezentacije u subotu iskoristio za proveru kandidata za sastav juniorske i seniorske reprezentacije.

Miloš Vasić i Martin Mačković (Foto: VSS/Anđela Nišević)

Iako su ove trke održane praktično u okviru treninga, jer zbog pridržavanja preporučenih mera za sprečavanje širenja epidemije koronavirusa veslači i veslačice nisu izlazili na vodu u većem broju, stručni štab je ipak mogao da se uveri u trenutnu formu naših najboljih takmičara. 

Trke su bile izuzetno značajne jer je praktično reč o izbornoj regati za juniorsku reprezentaciju, koju, ako se ništa ne bude menjalo zbog korone, očekuje Evropsko prvenstvo, i to kod nas, u Beogradu, 26. i 27. septembra, dok je seniorima ovo bila prva prava provera ove godine. 

U neuobičajeno dobrim uslovima za veslanje na Paliću, bez jakog vetra, juniori i juniorke su na stazu izašli u skifovima, dvojcima, četvercima i četverac skulovima, dok su seniori i seniorke odmerili snage u skifovima i dvojcima.

Kako Srbija već ima jednu ispunjenu olimpijsku kvotu, za Tokio naredne godine, i to u dvojcu bez kormilara, svakako je najzanimljivija bila provera u ovoj disciplini, u kojoj su Partizanovi Martin Mačković i Miloš Vasić u vremenu 6:23,3 minuta, za nešto manje od sekunde bili brži od kombinacije Smedereva i Grafičara koju su činili Veselin Savić i Viktor Pivač - 6:24,2 minuta.

U seniorskom skifu Aleksandar Beđik (Partizan) izveslao je trku u vremenu 6:51,8 minuta, ostvarivši znatno bolje vreme od Aleksandra Filipovića (Smederevo), koji je stazu prešao za 6:58,2 minuta.

Kompletne rezultate Izborne regate za juniore i Kontrolne trke za seniore možete da pogledate OVDE