Ada Ciganlija bila domaćin prvih trka u 2020. godini - veslanje je danas pobedilo koronu!

Veslači i veslačice su ponovo tamo gde im je mesto - u čamcima, na vodi, u bespoštednim okršajima u kojima se odlučuje ko je najbolji. Danas smo na Adi Ciganliji, posle duže pauze zbog pandemije koronavirusa koja je odložila sva sportska nadmetanja u celom svetu, mogli da vidimo prve takmičarske zaveslaje u okviru Trofeja Beograda, I Kupa Srbije i I kola Omladinske lige Srbije.

veslanje, ada ciganlija

Savsko jezero je vrvelo od veslača i veslačica na prvim trkama u 2020. godini (Foto: VSS/Anđela Nišević)

Odmah je bilo vidljivo da su našim sportistima takmičenja nedostajala. Još od prepodnevnih kvalifikacija bilo je jasno da se niko neće štedeti na stazi. Prvi put u 2020. je dobijena prilika da se takmičari pokažu na delu, i oni su to znali da iskoriste.

Naravno, najveće interesovanje vladalo je za trke seniora - između ostalog, reč je o reprezentativcima ili potencijalnim reprezentativcima, ali srca su lupala i dlanovi i grla "radili" i u trkama u najmlađim kategorijama. Ako kažemo da su u Omladinskoj ligi Srbije, posle prvog kola, Partizan i Crvena zvezda izjednačeni sa po 19 bodova, da ih prate Sava (14 bodova), Palić (13) i Begej 1883 (12), jasno je kakvi su žestoki okršaji vođeni u konkurenciji koja predstavlja budućnost našeg veslanja.

Ada Ciganlija, prve trke u 2020. godini

Foto: VSS/Anđela Nišević

Kompletnu bodovnu listu Omladinske lige Srbije u veslanju 2020. možete da pogledate OVDE

U konkurenciji kadeta je, s druge strane, bilo nešto drugačije - veslači i veslačice prvoplasiranog Partizana i drugoplasirane Crvene zvezde su se značajnije izdvojili, ali je nemala borba vođena za treće mesto, između Čuruga, Danubiusa 1885 i Smedereva.

Generalni plasman kadeta na I Kupu Srbije u veslanju 2020. možete da pogledate OVDE

U seniorskom dubl skulu dominirali su Partizanovi Aleksandar Beđik i Andrija Šljukić, koji su stazu preveslali za 6:51,86 minuta, dok su dve Galebove posade vodile veliku borbu za srebro - prva posada (Andrija Simeunović, Todor Stanković - 7:06,47) je bila bolja od druge (Marko Prodanović, Petar Isaković - 7:07,54) za nešto više od sekunde.

Ada Ciganlija, prve trke u 2020. godini

Foto: VSS/Anđela Nišević

Kod seniora skifista, u trci koja je održana sat vremena posle seniorskog dubla, pobedio je Aleksandar Beđik (Partizan 1) u vremenu 6:54,19 minuta, ispred Miloša Stanojevića (Tamiš 1) - 7:10,18 i Petra Zelića (Partizan 2) - 7:20,75.


Kompletni rezultati Trofeja Beograda, I Kupa Srbije i I kola Omladinske lige Srbije u veslanju 

Među seniorkama, u skifu, za klasu bolja od ostalih bila je Jovana Arsić (Crvena zvezda), koja je stazu preveslala za 7:35,92 minuta, ostavljajući skoro za minut iza sebe preostale rivalke - drugo mesto zauzela je Ana Miković (Palić) u vremenu 8:30,88, a treća je bila Anđa Simić (Galeb) sa 8:33,27 minuta.

FOTO-GALERIJA