Prvi Srbin koji je preveslao Atlantik: Predrag Tripković pokorio okean usred pandemije koronavirusa!

Niko nema što Srbin imade! Naš Predrag Tripković postavio je svetski rekord kao čovek koji je sa najviše godina (59), ali i kao prvi Srbin, preveslao Atlantik! On je u ekipi sa još četvoro prijatelja, u kojoj su bili Irci Šejn Rajan i Dara, zatim Liver Najsterd sa Farskih ostrva i Holanđanin, kapetan Ralf Tujn, 26. aprila završio epski poduhvat koji je trajao 53 dana!

Predrag Tripković

Predgar Tripković tokom preveslavanja Atlantika (Foto: Privatna arhiva/Predrag Tripković)

Kao da nije dovoljno što je preduzela ovaj herojski poduhvat, međunarodna petorka se suočila sa izazovom kakav čovečanstvo do sada nije upoznalo - upustila se u preveslavanje Atlantskog okeana usred pandemije koronavirusa!

Naime, međunarodna petorka isplovila je u okeanskom veslačkom čamcu iz gradića Portimao u Portugalu, ne sluteći šta je čeka. Samo nekoliko dana kasnije, 11. marta, u svetu je proglašena pandemija koronavirusa... Predrag je 18. marta na okeanu proslavio 59. rođendan.

Predrag Tripković Predrag Tripković u kabini tokom prekoatlantskog putovanja (Foto: Privatna arhiva/Predrag Tripković)

- Naša ekspedicija je veslala od Portimaa (Portugal) do Kajena (Francuska Gvajana), ukupno 3500 nautičkih milja. Ova trasa se popularno zove "Trade winds II". Vesla se od Portugala prema Kanarskim ostvima, pa dalje na jug ka Zelenortskim Ostrvima, i na kraju, preko Atlantika do Gvajane - kaže Predrag.

- Vesla se u specijalnim čamcima koji imaju nepotopive hermetički zatvorene kabine i komore. Kada su kabine zatvorene, čamac će se vratiti u ispravan položaj čak i ako se prevrne. Čamac poseduje satelitsku navigaciju, automatskog pilota, aparat za desalinizaciju vode kao i radio stanicu i satelitsku komunikaciju. Da bi sve ovo radilo, potrebne su solarne ćelije i akumulatori.

Veslaj kao da su ti ukrali čamac "Veslaj kao da si ukrao čamac": Možda baš i nije po zakonu, ali je vrlo stimulativno :) (Foto: Privatna arhiva/Predrag Tripković)

Iako je čamac hermetički zatvoren, svi uređaji su izloženi agresivnoj morskoj vodi, talasima i vetru. Najčešći uzrok neuspešnosti ekspedicija inače je otkazivanje opreme.

EKSPEDICIJA TRAJALA 53 DANA!

"Naša ekspedicija je trajala od 4. marta do 26. aprila, puna 53 dana!

Bez električnog desalinizatora smo ostali pre Kanarskih ostrva. Uzrok je bio pregorevanje konektora u toku oluje. Zbog koronavirusa nismo uspeli da se iskrcamo na Zelenortska ostrva i da popravimo kvar. Umesto toga dopunili smo se sa 400 litara pijaće vode i krenuli dalje. Od tog trenutka smo morali da ručno dopunjavamo potrebe za vodom (2 sata pumpanja za 4-6 litara vode).

Na 800 nautičkih milja od cilja, u neobičnom i nesvakidašnjem slučaju, ajkula nam je zagrizla kormilo i tom prilikom ga polomila. Ostali smo bez mogućnosti da upravljamo. Zahvaljujući Ralfovim skiperskim sposobnostima, uspeli smo da, veslajući krmom napred, dok je centralni kil držao čamac u pravcu, stignemo do cilja. Korekciju pravca smo morali da radimo veslima.

 Krma

Krma (Foto: Privatna arhiva/Predrag Tripković)

Dnevna rutina - 2 sata veslanja, 2 sata za sve ostalo, bez prekida u toku čitave ekspedicije. Svako od nas je imao 318 smena od po dva sata veslanja. Odmarali smo u kabinama koje su sedeće visine", istakao je Predrag.

Na sreću, Predragu u njegovim "saborcima" se to nije dogodilo - 26. aprila Predrag Tripković se javio sa kopna! Prešao je Atlantik! Prvo što je rekao kada je stupio na kopno bilo je: "Ne mogu da nađem balans dok hodam"!

Ma, dobro, sada nije bitno hodanje, biće to OK s vremenom... Bitno je da su vesla radila kako treba i da je ruka slušala na okeanu! Zato - za prvog Srbina koji je preveslao Atlantik - bravo, svaka čast i dubok naklon!

Predrag Tripković i šampioniPredrag Tripković i ostali šampioni (Foto: Privatna arhiva/Predrag Tripković)