Kandidati za seniorsku i juniorsku reprezentaciju Srbije na pripremama u Turskoj

Kandidati za sastav seniorske i juniorske reprezentacije Srbije nalaze se na pripremama u Turskoj. U Kojčegizu, dobro poznatom trening centru, pod budnim okom našeg stručnog štaba treniraju osmorica seniora i desetoro juniora - stariji u borbi za plasman na Olimpijske igre u julu, mlađi u borbi za najdraži dres za Evropsko prvenstvo čiji će domaćin u maju biti Beograd.

Kojčegiz, Turska - januar 2020

Deo srpskog tima po dolasku u Tursku (Foto: VSS)

Prema informacijama iz Turske, našu ekspediciju služi izvanredno vreme, što se maksimalno koristi za veslanje, pa se i plan i program priprema ostvaruju u punom obimu.

Kada je reč o seniorima, koji su u Kojčegiz stigli 9. januara, za sada je normu za Olimpijske igre u Tokiju ispunio naš dvojac bez kormilara, a u njega će u Japanu sesti neko od kandidata koji trenutno veslaju u Turskoj: Miloš Vasić (Partizan), Martin Mačković (Partizan), Nenad Beđik (Partizan), Veselin Savić (Smederevo), Viktor Pivač (Grafičar), Igor Đerić (Crvena Zvezda), Aleksandar Filipović (Smederevo) i Aleksandar Beđik (Partizan).

Miloš Vasić

Miloš Vasić u trening centru u Kojčegizu (Foto: VSS)

Oni treniraju pod nadzorom selektora Nebojše Ilića, trenera Aleksandra Ivkovića i Dejana Guslova i kondicionog trenera Hrista Gergova, ali brigu o njima vodi i fizioterapeut Pavle Lakić.

Juniori su u Kojčegizu već odradili i deo priprema u decembru, a sada su se priključili seniorima 12. januara. Među kandidatima koji se bore za reprezentativni dresu su: Ranko Samardžija (Partizan), Dušan Belić (Partizan), Darko Mališić (Grafičar), Nikola Kolarević (Grafičar), Andrija Jevtić (Smederevo), Nikola Soldatović (Smederevo), Đorđe Gruber (Grafičar), Dejan Jezdimirović (Partizan), Miroslav Jovanović (Smederevo) i Andrijana Mijailović (Grafičar), čiji rad prate treneri Vladimir Mojić (Smederevo), Goran Todorović (Partizan) i Stevan Stojanović (Grafičar).

Nikola Kolarević i Darko Milišić

Nikola Kolarević i Darko Mališić (Foto: VSS)

Jasno je da je cilj priprema za seniore u olimpijskoj godini dovesti u što bolju formu dvojac za Tokio, ali dok ne bude određen njegov sastav - treba istaći da svi kandidati za reprezentaciju imaju šansu da se takmiče u Japanu - našim veslačima predstoje i Evropske kvalifikacije za OI (27. - 29. aprila u Varezeu) i Finalna olimpijska kvalifikaciona regata (17. - 19. maja u Lucernu).

Jovana brusi formu u Atini

U isto vreme dok seniori pakleno treniraju u Kojčegizu, u Atini se priprema Jovana Arsić. Ona vesla pod nadzorom trenera Dušana Kovačevića, a osnovni zadatak koji ima je da uđe u što bolju formu pred kvalifikacije za Olimpijske igre, jer i njoj, kao i njenim potencijalnim kolegama reprezentativcima, predstoje još dve šanse da izbori olimijsku vizu.

Miloš Vasić i Martin Mačković

Miloš Vasić i Martin Mačković prošle godine su osvojili normu za srpski dvojac za Olimijske igre (Foto: VSS)

Juniori, s druge strane, imaju veliki izazov pred sobom i pre Svetskog prvenstva koje ih očekuje u avgustu - naš glavni grad je, naime, domaćin šampionata Evrope za juniore 30. i 31. maja. Izvesno je da veslanje pred domaćim navijačima predstavlja veliku čast i obavezu, uz dodatni pritisak, pa je prvi cilj žestokih treninga u Kojčegizu upravo što bolje pripremiti kandidate sa sastav juniorske selekcije za pomenuto Evropsko prvenstvo.

Andrijana Mijailović

Rame uz rame sa kolegama: Andrijana Mijailović (Foto: VSS) 

Na kraju, treba istaći da će naša ekspedicija u Turskoj biti na pripremama skoro do kraja meseca, tačnije - za juniore je predviđen povratak 26. januara, dok će se seniori vratiti u Srbiju 29. januara.