Srebro i dve bronze prvog dana Balkanijade

Samardžiji i Beliću zlato u juniorskom dvojcu izmaklo za pola sekunde

Na Savskom jezeru je počelo Balkansko prvenstvo, a naše veslačke nade su uzele medalje u tri od devet trka u kojima smo prvog dana imali takmičare (ukupno 11).

Srebrna medalja je sa 6.44,54 pripala Ranku Samardžiji i Dušanu Beliću u juniorskom dvojcu. Zlato, koje su osvojili Turci, izmaklo im je za pola sekunde.

Bronzu su uzeli juniorski četverac skul u ženskoj konkurenciji u sastavu Nikolina Đorđević, Anđa Simić, Ksenija Kaluđerović i Maša Bugarski (6.47,85), a u muškoj juniorski dubl skul Rastko Ratajac i Ivan Katić (6.33,57).

Četvrta mesta su zauzeli Aleksa Mohora u juniorskom skifu (7.41,36), Boris Lončar i Lazar Banjac u kadetskom dubl skulu (7.00,41), juniorski četverac Nikola Soldatović, Nikola Kolarević, Slavko Savić i Todor Stanković (6.15,32), Svetlana Milošević u skifu za kadetkinje (8.19,69) i kadetski osmerac Veljko Vukašinović, Dušan Popović, Vuk Marković, Petar Samardžija, Nemanja Luledžija, Aleksandar Kuzmanović, Strahinja Janković, Luka Delić i kormilar Lazar Ivković (5.58,64). Njima je umalo izmaklo treće mesto, jer su Grci osvojili bronzu s 5.57,21.

Ognjen Srbinović u juniorskom skifu bio je peti (7.25,22).

Najuspešniji su prvog dana bili Rumuni i Grci sa po četiri zlata, a kompletne rezultate možete pogledati i OVDE.

Takmičenje su otvorili Dorin Alupei, generalni sekretar Balkanske veslačke asocijacije, i Darko Majstorović, predsednik Veslačkog saveza Srbije

U nedelju se nastavlja, a i završava Balkanijada. Odmah u prvoj trci, u 10 časova, boriće se kadetski četverac koga čini polovina iz osmerca Luledžija, Kuzmanović, Janković i Delić.

U 10.15 časova u četvercu skulu za kadetkinje veslaju Milica Mladenović, Milka Zdjelar, Marija Jakoviljević  i Ljubica Tešmanović, a u 10.45 u dvojcu za kadete Miloš Kolarević i Matija Rajković.

U 11 časova nastupaju dve posade juniorskog četverac skula. U jednoj su Ognjen Srbinović, Rastko Ratajac, Ivan Katić i Boško Kostić, a u drugoj Veselin Duratović, Branko Milošević, Jovan Ljuna i Vuk Švabić. U 11.15 ogledaće se ženski juniorski dvojac Iva Lazić i Minja Vizi. Andrijana Mijailović takmičiće se u juniorskom skifu u 11.30.

U 11.45 kreće kadetski četverac skul Veljko Vukašinović, Dušan Popović, Vuk Marković i Petar Samardžija, a u podne u okršaju juniorskog dubl skula Nikolina Đorđević i Anđa Simić.

U 12.15 časova, u poslednjem nadmetanju Balkanijade, i u juniorskom osmercu imaćemo dva čamca. I u ovoj trci, kao i u juniorskom četverac skulu, iskoristili smo pravo da kao domaćini prijavimo i drugu posadu, koja će i van konkurencije da stekne dragoceno iskustvo.

U prvoj, glavnoj, biće Ranko Samardžija, Dušan Belić, Nikola Soldatović, Nikola Kolarević, Đorđe Grubor, Dušan Stefanović, Slavko Savić, Todor Stanković i kormilar Lazar Ivković, a u drugoj Andrija Jevtić, Viktor Šušić, Miroslav Jovanović, Todor Marković, Darko Mališić, Igor Martinović, Petar Šavrljuga, Konstantin Šujić i kormilar Nemanja Graovac.