Trijumf Marjanovića i Filipovića za sedmo mesto na svetu

Dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović pobedom u B finalu stavio tačku na učešće Srbije na Svetskom prvenstvu za seniore u Južnoj Koreji

Posle ženskog dvojca bez kormilara Ivana Filipović, Iva Obradović još jedan srpska posada na trijumfalan način je završila svoje učešće na Svetskom prvenstvu za seniore u Južnoj Koreji. Dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović u nedelju, 1. septembra 2013, poslednjeg dana šampionata u Čungjuu, s vremenom 6:12,51 ubedljivo je pobedio u B finalu i tako u ukupnom plasmanu zauzeo visoko sedmo mesto. Iako su posle prvih 500 metara bili treći Marjanović i Filipović su u naredne tri četvrtine trke dominirali na stazi. Kroz prvu „hiljadarku“ su prošli kao drugi, ali se već tada videlo da nezadrživo idu kao prvom mestu. U narednih 100 metara preskočili su poslednju prepreku ka trijumfu u ovoj trci, prestigavši Britance koji su držali čelnu poziciju od početka.

Kada su izbili na prvo mesto niko više nije mogao da im ga oduzme. Naš čamac je sigurno veslao ka drugoj pobedi u Čungjuu (bili prvi i u repesažu ove discipline) u kojoj je postigao treće vreme kada se uzmu u obzir i rezultati A finala u kojem je trijumfovala Norveška (6:09,51). Srebro je pripalo Litvaniji (6:10,87) a bronza Italiji (6:12,54). Drugo mesto u B finalu pripalo je Australiji (6:14,18), treće Velikoj Britaniji (6:15,32), četvrto SAD (6:18,84), peto Kubi (6:19,21), a šesto, poslednje, Danskoj (6:20,00).

– Marjanović i Filipović su izveslali jednu savršenu trku, kako na tehničkom tako i na taktičkom planu. Pokazali su visok nivo i brzinu i dokazali da su sposobni da u ovom čamcu naprave rezultat. Na kraju su šampionat završili na odličnom sedmom mestu, a ostaje žal za boljim plasmanom imajući u vidu sve što su pokazali u Čungjuu. Nešto slabije odveslana polufinalna trka koštala ih je plasmana u finale u kojem bi se, siguran sam, ravnopravno borili za medalju – kazao je trener dubl skula Dejan Guslov, selektor juniora i član selektorske komisije Veslačkog saveza Srbije.