Dve uspešne prezentacije VSS minulog vikenda

U Beogradu o veslačkom takmičenju na Evropskim univerzitetskim igrama, a u Lucernu o Evropskom juniorskom prvenstvu u našoj prestonici dogodine, ali i o kandidaturi za veslački mundijal u glavnom gradu 2023.

Na Savskom jezeru u Beogradu dogodine su dva velika takmičenja u veslanju. Veslački savez Srbije nedavno je od Esena preuzeo zastavu za Juniorsko prvenstvo Evrope, koje je poslednja dva dana maja. Nedugo zatim, usred leta, naš glavni grad je domaćin Evropskih studentskih igara (12-25. jul). Na njima će se univerziteti Starog kontinenta ogledati i na Adi Ciganliji.

Minulog vikenda za oba nadmetanja su održane prezentacije. Predočeno je da je krov našeg veslačkog sporta spreman da velikim iskustvom doprinese organizaciji i sledeće godine.

U beogradskom hotelu „Hajat”, na konvenciji Evropske univerzitetske asocijacije posvećenoj studentskim igrama, glavni komitet takmičenja je poverio reč Veslačkom savezu Srbije kao primeru za punu sposobnost da se zahtevan masovni sportski događaj sprovede besprekorno. O tome je govorio proslavljeni veslački as Nikola Stojić, koji je tehnički delegat za veslanje na EUG.  

– Sledeće godine na Savskom jezeru biće oko 600 veslača među ukupno pet-šest hiljada učesnika dvonedeljnog takmičenja. Uverili smo glavne ljude Evropske univerzitetske asocijacije da imamo odličnu infrastrukturu i smeštajni kapacitet za 420 čamaca. Ukazali smo i na dragoceno iskustvo u organizovanju veslačkih takmičenja, jer isti tim praktično od 2008. ulaže napor u tom smeru. Siguran sam da ćemo se u koordinaciji s glavnim komitetom i dogodine pokazati kao dobar domaćin. Iako nivo takmičenja između univerziteta nije najviši, broj učesnika i ovaj put poziva na posvećenost jer se može uporediti s dobro posećenim Svetskim kupom – ističe Stojić.

Hristina Vlahović u Lucernu držala prezentaciju Evropskog juniorskog prvenstva u Beogradu sledeće godine

U Lucernu, na marginama Evropskog seniorskog prvenstva, izvršni sekretar za pravne i finansijske poslove Veslačkog saveza Srbije Hristina Vlahović uspešno je na Generalnoj skupštini Evropske veslačke konfederacije predstavila organizacione napore za takmičenje juniora. Delegati nacionalnih saveza su se složili da je Beograd najbolje prikazan s obzirom i na to da su date i prezentacije Poznanja, Janine, Račica, Duizburga i Monaka, u kojima će se takođe održati neka buduća nadmetanja.  

U našoj prezentaciji je naglašeno i da je Beograd kandidat za Svetsko prvenstvo seniora 2023.

Na Generalnoj skupštini su prisustvovali i predsednik VSS Darko Majstorović i počasni predsednik Danko Đunić. Generalni sekretar Nebojša Jevremović je uzeo učešće kao član Borda Evropske veslačke konfederacije. O svojim utiscima kaže:

– Pored značajnih odluka za budućnost veslanja na Starom kontinentu, ja, kao neko ko sedi u vrhu Evropske veslačke konfederacije, sa zadovoljsatvom ističem da je prezentacija Evropskog šampionata za juniore izvanredno primljena, a s posebnom pažnjom je primljena reč o našoj kandidaturi za Svetski šampionat 2023. Imali smo priliku da delegate informišemo podrobno i da naiđemo na dobro razumevanje. Naše aktivnosti ka tom cilju biće nastavljene i na sledeća dva takmičenja za Svetski kup, u Poznanju i u Roterdamu.