Mačković i Vasić pobedili i zato što nisu bili opterećeni braćom Sinković

Koordinator programa za seniore i mlađe seniore Nebojša Ilić, koji je u trenersku zbirku uneo još jedno znamenje, ističe da je naš dvojac do trijumfa na Svetskom kupu u Plovdivu iznela snaga volje i posvećenost samo svojoj stazi

Posle prvog od tri takmičenja za Svetski kup u ovoj sezoni, koje je minulog vikenda održano na regatnoj stazi kraj Marice u Plovdivu, nadjačava utisak da je naše veslanje dobilo još jedan konkurentan dvojac. Martin Mačković i Miloš Vasić tek se, što bi se reklo, uigravaju kao tandem, a već su skrenuli na sebe pažnju podvigom u finalnoj trci.

Nadmašili su očekivanja. Pobedili su prvo u kvalifikacijama, a pošto konac delo krasi, prvo mesto u odlučujućem nadmetanju su protkali i tako što su iza sebe ostavili braću Martina i Valenta Sinkovića iz Hrvatske, svetske prvake baš iz Plovdiva prošle godine, jedan od najboljih čamaca današnjice.

Koordinator programa za seniore i mlađe seniore Nebojša Ilić iskazuje zadovoljstvo postignućem Mačkovića i Vasića.

– Čestitam im na zaista izvanrednom rezultatu, a zatim i što su pobedu ostvarili protiv najjačih mogućih suparnika. Nismo se u pripremi trke obazirali na to što je hrvatska posada konkurent. Mačković i Vasić su bili usredsređeni na svoj nastup i da u delo sprovedu tehničke zahteve, izbrušene na treninzima. Pokazalo se da i jeste bila najbolja taktika da se ne opterećuju Sinkovićima već da gledaju sebe. Od početka do kraja trke su bili u vođstvu, a to je trijumf njihove snažne volje.

O učinku ostalih, žaleći što braća Nenad i Aleksandar Beđik u dvojcu i Aleksandar Filipović u skifu nisu mogli da učestvuju zbog povreda i bolesti, Ilić kaže:

– Zadovoljavajući nastup su imali i Igor Đerić i Viktor Pivač, koji su se kroz represaž izborili za finale, a bili su četvrti, iza našeg pobedničkog dvojca i dve posade iz finala prošlogodišnjeg Svetskog prvenstva. Od Dušana Slavnića u skifu se više očekivalo. Bio je četvrti u B finalu, a ukupno deseti. Podbacio je iako je dobro radio na treninzima, postižući solidne rezultate. Bolest i povrede u skorije vreme ostavile su trag u njegovom nastupu. 

Sledeće značajno takmičenje u predolimpijskoj godini jeste Evropsko prvenstvo u Lucernu (31. maj – 2. jun). Ilić potvrđuje da posle trijumfa u Plovdivu nema nikakve dvojbe – Mačković i Vasić su sigurni učesnici u dvojcu.    

Podsećamo na ostvarenja u Plovdivu

Rezultati finala u dvojcu za muškarce: Mačković, Vasić (Srbija) 6.34,05, M. Sinković, V. Sinković (Hrvatska) 6.36,03, Kanaleho Pazos, Garsija Ordonez (Španija) 6.37,50, Đerić, Pivač (Srbija) 6.43,56, Furman, Valadzko (Belorusija) 6.49,30, Ahete, Alfonso Rodrigez (Kuba) 6.59,93.

Rezultati finala skifa za žene: Shenard (Holandija) 8.04,10, Đeng (Kina) 8.05,37, Topinkova Knapkova (Češka) 8.08,45, Georgijeva (Bugarska) 8.22,26, Arsić (Srbija) 8.33,00, Karsten (Belorusija) 8.35,46.

Rezultati B finala u skifu za muškarce: Kabrera (Meksiko ) 7.06,64, Arakava (Japan) 7.08,31, Naukarinen (Finska ) 7.11,67, Slavnić (Srbija) 7.15,65, Sakurama (Japan) 7.20,80, Karpinen (Finska ) 7.23,57.