Za vikend Beogradska internacionalna regata – Trofej Beograda

Na ovogodišnjoj Beogradskoj internacionalnoj regati – Trofeju Beograda, koja će se održati 4. i 5. maja 2019. na Adi Ciganliji, takmičiće se 237 posada iz tri zemlje

U subotu i nedelju, 4. i 5. maja 2019, na Savskom jezeru (Ada Ciganlija) održaće se tradicionalna Beogradska internacionalna regata – Trofej Beograda, s istorijom dugom gotovo četiri decenije, koja će pored svih domaćih klubova okupiti i timove iz Bugarske i Mađarske. Ova regata, koju s velikim uspehom organizuje Veslački savez Srbije (VSS) uz svesrdnu podršku Gradskog sekretarijata za omladinu i sport Grada Beograda, Grada Beograda, Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Javnog preduzeća „Ada Ciganlija“ i biće još jedna prilika da ljubitelji veslanja uživaju u svim čarima veslačkog sporta. Na Beogradskoj internacionalnoj regati – Trofeju Beograda takmičiće se sve uzrasne kategorije, uključujući veterane, s tim što će se za Trofej našeg glavnog grada boriti samo veslački podmladak.

– S obzirom na ovogodišnji zgusnut kalendar takmičenja Beogradska internacionalna regata – Trofej Beograda će biti održana svega nedelju dana posle Prve regate Kupa Srbije, Otvorenog prvenstva Beograda i prvog kola Omladinske lige Srbije. Pored svih domaćih klubova učešće na ovogodišnjem BIR-u uzela su i četiri bugarska i dva mađarska kluba – kazao je generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije Nebojša Jevremović i dodao – Siguran sam da će sve proteći u najboljem redu i da će svi učesnici biti zadovoljni svim aspektima organizacije, što je uostalom bio slučaj svih prethodnih godina. Koristim ovu priliku da se zahvalim svima koji su podržali organizaciju Beogradske internacionalne regate – Trofeja Beograda, posebno Gradskom sekretarijatu za omladinu i sport Grada Beograda, Ministarstvu omladine i sporta Republike Srbije i Javnom preduzeću „Ada Ciganlija

Ovogodišnji BIR trebalo bi da reši i poslednje dileme oko sastava juniorske reprezentacije za Evropsko prvenstvo u Esenu 18. i 19. maja, a ujedno biće i kontrolna regata i prvi svojevrsni filter za sastav kadetske reprezentacije za regatu Olimpijskih nada koja će 7. i 8. juna biti održana u mađarskim Velencima.

– Predlog gro sastava reprezentacije za Evropsko prvenstvo za juniore u Nemačkoj je već sačinjen, tako da će na BIR-u biti rešene neke eventualne nedoumice u pojedinim disciplinama. Što se kadeta i kadetkinja tiče njih 7. i 8. juna očekuje učešće na tradicionalnoj regati Olimpijskih nada na kojima se godinama unazad takmiče mladi veslači i veslačice Višegradske grupe – Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske. Ove godine naša zemlja je, uz Austriju, dobila specijalnu pozivnicu za ovu regatu koju smo sa zadovoljstvom prihvatili. S tim u vezi na predstojećem BIR-u stručni tim će imati priliku da vidi koji kadeti i kadetkinje će ući u uži izbor za Velence – istakao je Jevremović.

Kvalifikacione trke oba dana takmičenja počinju u 10 časova. Finala u subotu startuju u 13 č, a u nedelju 12,30 č. Pioniri će se takmičiti na deonici od 1.000 metara.