Seniori otputovali na SP

Za tri dana u Plovdivu počinje Svetsko prvenstvo za seniore na kojem će boje Srbije braniti Marko Marjanović u skifu, Miloš Vasić i Nenad Beđik u dvojcu i Miloš Stanojević u skifu za lake veslače. Martin Mačković u Bugarskoj kao rezerva. Nebojša Ilić: Svi reprezentativci spremni za početak šampionata

U nedelju, 9. septembra 2018, u Plovdivu (Bugarska) počinje Svetsko prvenstvo za seniore na kojem će se do 16. septembra za planetarna odličja boriti 950 veslača i veslačica iz 62 zemlje. Među njima će biti i četvoro srpskih reprezentativaca koji će nastupiti u tri čamca. U skifu će veslati Marko Marjanović, u dvojcu Miloš Vasić i Nenad Beđik, a u skifu za lake veslače Miloš Stanojević. Naši reprezentativci su sa trenerima Nebojšom Ilićem i Aleksandrom Ivkovićem i Martinom Mačkovićem, kao rezervom, put Bugarske otputovali u četvrtak, gde će im se pridružiti i Stanojevićev trener, Francuz Sedrik Tublan. Na Regatnoj stazi u Plovdivu naši reprezentativci će tako imati tri dana za poslednje pripreme za start šampionata. Žreb kvalifikacionih grupa biće održan u subotu, a kvalifikacije u sve tri discipline u kojima nastupaju srpski reprezentativci, su u nedelju. U dvojcu je prijvaljeno 25 čamaca, u skifu 34, a u skifu za lake veslače 20.

Pred odlazak za Plovdiv koordinator programa za seniore i seniore do 23 godine Nebojša Ilić istakao je da su svi reprezentativci zdravi i da su maksimalno spremni za početak šampionata.

– Na osnovu rezultata u dosadašnjem delu sezone odlučili smo da na najjačem i najbitnijem takmičenju u ovoj godini nastupimo u tri discipline – dvojcu, u kojem će veslati Vasić i Beđik, skifu, gde se se ogledati Marjanović, i skifu za lake veslače, gde će se boriti Stanojević. U Plovdiv u svojstvu rezerve putuje i Mačković. Završne pripreme su protekle bez ikakvih problema, a svi reprezentativci su ih odradili po planu i programu. Kada budemo stigli u Bugarsku imaćemo još nekoliko treninga da se što bolje spremimo za početak šampionata – kazao je Ilić i dodao – Na Svetskom prvenstvu u Bugraskoj će učestvovati sve posade koje su u dosadašnjem delu sezone pokazale najviše na međunarodnoj sceni i sve nam je krajnje poznato kada je konkurencija u pitanju. Jedino u dvojcu će se, posle duže vremena, pojaviti čamac Južnoafričke Republike koji je osvojio srebro na Olimpijskim igrama 2016. Doduše, u toj posadi je došlo do promene budući da će uz Levrinsa sada veslati Grin koji nije nastupio pre dve godine u Riju.