Evropska bronza za Đerića i Slavnića

Srpski dubl skul Igor Đerić, Dušan Slavnić osvojio bronzano odličje na Evropskom prvenstvu za seniore do 23 godine koje je u nedelju, 2. septembra 2018, završeno u Brestu

Igor Đerić i Dušan Slavnić ostvarili su veliki uspeh na Evropskom prvenstvu za seniore do 23 godine, koje je u nedelju, 2. septembra 2018, završeno u Brestu. Srpski dubl skul je s rezultatom 6:19.14 osvojio bronzano odličje. Evropski prvaci postali su Grci Touskos i Stergiakas (6:14.72), ovogodišnji svetski prvaci za mlađe seniore, dok je srebrno odličje pripalo Poljacima Baranskom i Sviteku, koji su na planetranom šampionatu za seniore do 23 godine u Poznanju bili treći. Četvrti kroz cilj prošli su Estonci Kuštejn i Polak (6:25.87), peti Česi Zavadil i Zima (6:26.77), a šesti Austrijanci Stekl i Aerbah (6.45.36). Uspeh Đerića i Slavnića posebno dobija na težini ako se zna da su u Belorusiji debitovali u ovom sastavu, treniravši skupa u ovom čamcu svega dve nedelje.

Naš čamac je odlično startovao. Posle prvih 500 metara bio je drugi, sa manje od sekunde zaostatka za čamcem Poljske. Na ulasku u drugu polovinu trke pao su na treću poziciju pošto ga je pretekla posada Grčke. U narednih 1.000 metara Đerić i Slavnić su sve vreme čvrsto u rukama držali treće mesto, a sa tim plasmanom su i prošli kroz cilj, osvojivši evropsku bronzu.

– Sa obzirom na veoma jaku konkurenciju i na vrlo kratko vreme za uveslavanje ekipe, koja nije nikada sedela zajedno u ovom sastavu, moramo da budemo zadovoljni rezultatom u Brestu. Ostvarili smo cilj, a to je da stignemo do evropskog postolja. Ovom prilikom na uspehu u Brestu najsrdačnije čestitam momcima, kao i koordinatoru za seniore i mlađe seniore Nebojši Iliću koji je dao nemerljiv doprinos u kovanju ovog odličja – kazao je trener dubl skula Aleksandar Ivković, kome je ovo 16 odličje u trenerskoj karijeri na najvećim svetskim takmičenjima, drugo u ovoj sezoni, pošto je i četverac doveo do bronze na Evropskom prvenstvu za juniore u Gravelinu.

Štroker Dušan Slavnić je “podvukao” da su Đerić i on napravili odličan posao u Brestu.

– Na šampionatu smo imali dve dobre, ujedno i izuzetno zahtevne i teške trke. Uspeli smo da osvojimo odličje što je ogroman uspeh ako se ima u vidu dužina priprema koje smo imali za ovo takmičenje – rekao je Slavnić kojem je ovo bilo poslednje zvanično takmičenje u konkurenciji mlađih seniora.

Poput Slavnića i Igor Đerić od naredne sezone postaje senior A, a kako kaže mora da bude zadovoljan rezultatom u Belorusiji:

– Teška trka u finalu. Znali smo da će Grci da krenu jako i pokušaju da povedu od početka, tako da smo i mi startovali jače i ušli u okršaj za medalju drugačije nego u kvalifikacijma. Na kraju smo stigli do bronze kojom moramo da budemo zadovoljni s obzirom da imali svega dve nedelje priprema u ovom čamcu i da smo u Brestu izveslali svoje prve trke u ovom sastavu – istakao je Đerić koji je lane na Evropskom prvenstvu za seniore do 23 godine u Krušvicama osvojio srebro u dubl skulu sa Aleksandrom Beđikom.