Crvenoj zvezdi trofej ukupnog pobednika na Paliću

Od petka, 29. juna 2018, do nedelje 1. jula, na jezeru Palić održana 56. internacionalna regata Vojvodina Open”

Od petka, 29. juna 2018, do nedelje, 1. jula, na jezeru Palić U subotu, 30. juna 2018, na jezeru Palić, u oragnizaciji Veslački klub Palić, uz pokroviteljstvo Veslačkog saveza Srbije, Veslačkog saveza Vojvodine, Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu Vojvodine i Grada Subotice i uz tehničku podršku Mesne zajednice Palić, Parka Palić i Javnog preduzeća Palić Ludaš, Doma zdravlja Subotica i Crveni krsta Vojvodina, odžana je 56. internacionalna regata „Vojvodina Open“ na kojoj je učestvovala 344 posada iz 27 klubova Srbije, Hrvatske, Mađarske i Makedonije. Nakon dva finalna dana takmičenja, koje nije moglo da poremeti ni loše vreme zbog kojeg je moralo da dođe do tumbanja rasporeda kvalifikaconih trka, ukupni pobednik regate postala je Crvena zvezda čiji su članovi osvojili 100,0004 bodova. Drugo mesto u ukupnom plasmanu pripalo je Partizanu sa 72,7997 bodova, a treće Danubiusu 1885 sa 64.1997. Najbolje plasirani inostrani klub bio je Seged koji je sa 49.9999 zauzeo šesto mesto.

– Crvena zvezda je nastupila sa 29 takmičarskih posada i u finalnim trkama u subotu i nedelju njihovi veslači osvojili su najveći broj medalja te je ovaj klub osvojio i pehar ukupnog pobednika – kazao je Vladimir Antić, generalni sekretar Veslačkog kluba Palić i dodao – Pošto je „Vojvodina Open“ jedno od obaveznih takmičenja u okviru Dunavskog kupa kojeg čine Srbija, Mađarska i Hrvatska, najbolje veslačke posade pionira i kadeta koje su se takmičile u četvercima osvajale su bodove i u okviru ovog međunarodnog kupa.

Na Internacionalnoj regati „Vojvodina Open“ na Paliću ove godine nastupili su i neki od osvajača svetskih i evropskih medalja kao što su srpski reprezentativci Martin Mačković i Miloš Stanojević, hrvatski internacionalci braća Lončarić, Patrik i Anton, Mađar Jožef Matajs...

– Veoma smo srećni što su ove godine veslački savezi iz Srbije, Mađarske i Hrvatske nastupili na našoj regati sa vrhunskim veslačima, osvajačima svetskih i evropskoh odličja, i time podršku i „vetar u leđa“ organizatorima i ujedno podigli na viši nivo renome regate „Vojvodina Open“ koja iz godine u godinu postaje sve kvalitetnije veslačko takmičenje na koje dolaze velika imena iz sveta veslanja. Mađarski veslački savez je nastupio u disciplini osmerac i sa kompletnom posadom juniorske reprezentacije te je to bio praznik za oči kada je u pitanju veslanje. Bilo je lepo i s ponosom smo gledati nastupe i naših srpskih reprezentativaca u skifovima i dubl skulovima, kao i hrvatskih osvajača svetskog zlata. U publici smo imali i predstavnike međunarodne diplomatije, hrvatskog konzula. Zbog kiše i vetra koji su pratili regatu prvog kvalifikacionog i drugog finalnog dana nisu oboreni nacionalni i međunarodni rekordi, ali svakako da su u fer plej atmosferi i u takmičarskom duhu odmerene snage među ovim veslačima te smo mogli da sagledamo ko je u ovom trenutku bolji u ovom sportu. Subotica i jezero Palić su i ove godine bili mesto okupljanja najboljih evropskih veslača i poslenika sporta, a Veslački klub Palić kao iskusni domaćin se pokazao u najlepšem svetlu stvarajući želju kod učesnika da ponovo dođu u Suboticu da se takmiče na jezeru Palić. Ubeđen sam da je Veslački klub Palić sa svim svojim partnerima i ovog puta bio na visini zadatka širom srca prihvativši sve goste iz regiona u jedinstvenoj oazi veslačkog sporta, a svim učesnicima regate zahvaljujući podršci MTS-a, ZOO vrta i Parka Palić smo omogućili uživaje u prelepom zoološkom i biljnom vrtu, kao i na termalnom bazenu uz besplatno korišćenje wi-fi interneta na Paliću – istakao je Antić.

Prvog dana takmičenja, u petak, zbog kiše i vetra na jezeru Palić nisu održane sve planirane kvalifikacione trke, pa je deo programa iz petka premešten u subotu kada su prvo završene kvalifikacione trke, a potom su održane i finalne trke planirane za taj dan. Međutim kako se krajem drugog dela dana opet pogoršalo vreme kvalifikacione trke planirane za subotu pomerene su u nedelju kada su posle njih održane i finalne trke po programu za taj dan.

– Vreme je nešto na šta ne možemo da utičemo. Sve češće se suočavamo sa ne baš idealnim vremenskim uslovima za veslanje, ali je to generalno problem za sva veslačka takmičenja u svetu. To nas primorava da pravimo fleksibilniji plan regate i da uvek vremenski kalkulišemo tako da unapred planiramo kako da održimo sve trke i uspešno realizujemo takmičenje u slučaju da se pojave vremenske nepogode. Tako smo ovog puta ostavili dovoljno vremena u programu te smo bez problema trke mogli da pomeramo i premeštamo iz dana u dan usled ne baš idealnih vremenskih uslova za veslanje koje smo imali prvog i delimično drugog dana. Zbog toga smo uspeli uspešno da realizujemo celokupnu regatu i da istu završimo na zadovoljstvo svih učesnika i delegata takmičenja. Tome su svakako doprineli saveti, odluke i podrška kako međunarodnog sudijskog tima sastavljenog od sudija iz Srbije, Mađarske i Hrvatske, tako i predstavnika veslačkih saveza sve tri države, ali pre svega dobre volje i razumevanja samih takmičara i njihovih trenera. Na regati su se takmičili veslači i veslačice u svim uzrasnim kategorijama i u svim veslačkim disciplinama, a slobodno mogu da kažem da je ovogodišnja regata „Vojvodina Open“ opravdala epitet jednog od najznačajnijih i najjačih veslačkih takmičenja u regionu, a i šire. Na marginama takmičenja odražali smo nekoliko radnih sastanaka, ali i druženja učesnika i tom prilikom su iskazali zadovoljstvo svim segmentima organizacije – zaključio je Antić.

Kompletne rezultate drugo finalnog dana 56. internacionalne regate „Vojvodina Open“ možete preuzeti OVDE

Rang listu 56. internacionalne regate „Vojvodina Open“ možete preuzeti OVDE