Ločarević i Beđik prvi na stazi

U sredu, 7. avgusta 2013, u Trakaiju (Litvanija) počinje Svetsko prvenstvo za juniore na kojem će boje Srbije braniti tri posade Aleksandar Beđik i Igor Lončarević u dvojcu bez kormilara, Andrija Šljukić u skifu i Uroš Marinković, Bojan Došljak, Nikola Kekić, Nikola Selaković, Ljubomir Gavrić, Martin Mačković, Viktor Pivač, Aleksa Stanković i kormilar Mateja Jošić u osmercu

U sredu, 7. avgusta 2013, u litvanskom Trakaiju počinje Svetsko prvenstvo za juniore koje će trajati do nedelje, 11. avgusta, kada su na programu bitke za odličja. Za najveće i najjače takmičenje za veslački podmladak u ovoj sezoni prijavljen je rekordan broj učesnika. U sedam disciplina ogledaće se 784 veslača i veslačica iz 59 zemalja. Čast Srbije brani 13 reprezentativaca, pripadnici jedne od najdarovitijih generacija srpskog veslanja (rođeni 1995), koji će se u Litvaniji poslednji put takmičiti u juniorskoj konkurenciji.

Led će probiti bronzani dvojac bez kormilara sa Evropskog prvenstva u Minsku u maju Aleksandar Beđik, Igor Lonačarević koji će u sredu od 15,30 časova po našem vremenu (16,30 časova po lokalnom) veslati u kvalifikacijama ove discipline. U dvojcu bez kormilara prijavljeno je 27 posada. Repesaži su na programu u četvrtak, četvrtfinale u petak, a polufinale dan kasnije. Nakon sprskog dvojca na stazu izlazi i Andrija Šljukić koji će se od 17,12 časova (18,12 č) boriti u kvalifikacijama skifa. Pored prošlogodišnjeg osvajača svetske bronze u dvojcu bez kormilara sa Lončarevićem i ovogodišnjeg evropskog viceprvaka u dubl skulu sa Bojanom Došljakom u skifu će se takmičiti još 35 čamaca. Kao i u dvojcu repesaži su u četvrtak, četvrtfinale u petak, a bitka za finale u subotu.

Srpski osmerac Uroš Marinković, Bojan Došljak, Nikola Kekić, Nikola Selaković, Ljubomir Gavrić, Martin Mačković, Viktor Pivač, Aleksa Stanković i kormilar Mateja Jošić, evropski šampion iz Belorusije, biće slobodan prvog dana budući da su kvalifikacije u ovoj disciplini u četvrtak, 8. avgusta, od 8,44 časova (9,44 č). Repesaž u osmercu, u kojem je prijavljeno 13 posada, je u petak, a polufinale u subotu.

– Sve ide po planu. Malo smo duže putovali zbog dugog čekanja na pasoškim kontrolama pa smo u Trakaji stigli u 2 posle ponoći. Bez obzira na to momci su raspoloženi i atmosfera u reprezentaciji je odlična. U utorak smo odradili prvi trening i maksimalno spremno dočekujemo start šampionata. Staza u Trakaiju je dobra ali zna da bude nezgodna jer često duvaju bočni vetrovi. Po nekim prognozama do petka će duvati kontra vetar dok za vikend najavljuju i bočni vetar. Međutim, na to ne možemo da utičemo i koncentrisani smo samo na to da od samog početka budemo na najvišem nivou – kazao je sa lica mesta trener reprezentacije Aleksandar Ivković.