Svetski kup u Beogradu nagovestio sjajnu međunarodnu veslačku sezonu

Regatna staza na Savskom jezeru od 1. do 3. juna 2018. bila poprište još jednog međunarodnog veslačkog spektakla

Svetskim kupom u Beogradu, koji je od 1. do 3. juna održan na Regatnoj stazi na Savskom jezeru, otvorena je serija velikih međunarodnih veslačkih takmičenja u novoj sezoni. Sudeći prema svemu viđenom na Adi Ciganliji, kojom je u tri dana regate prodefilovalo preko 1.000 učesnika iz 42 zemlje, i ova sezona će biti krajnje zanimljva i neizvesna. Do postolja u našem glavnom gradu stigli su predstavnici 21 zemlje. Ipak, takmičenje je obeležila Holandija koja je stigla do 10 odličja, od toga čak sedam zlatnih, dve srebrne i jedne bronzane. Ova zemlja je posebno bila dominantna u ženskoj konkurenciji gde je osvojila zlata u lakom dubl skulu, dubl skulu, četverac skulu, osmercu i četvercu u kojem je prigabrila i srebro. Drugo mesto po broju medalja na Savskom jezeru pripalo je Nemačkoj čiji su takmičari stigli do po dva zlata i srebra i pet bronzi.

Nemci su potvrdili dominaciju u osmercu i lakom skifu u kojem je ubedljiv bio Osborn pobedivši u finalu sa gotovo osam sekundi prednosti u odnosu na drugoplasirani čamac. Treće mesto je zauzela Češka koja je takmičenje u Beogradu završila sa dva zlata i jednim srebrom. Slavni Sinjek je trijumfovao u skifu nastavivši tamo gde je stao na Svetskom prvenstvu za seniore u Sarasoti gde je, takođe, stigao do najsjajnijeg odličja. I u ženskom skifu na vrh postolja na Adi Ciganliji popela se aktuelna svetska prvakinja iz Sarasote – Švajcarskinja Gmelin. Na Adi Ciganliji je postavljen i jedan svetski rekord u režiji Norvežanke Birgite Skarstin u para-veslanju u disciplini skif kategorije PR1. Naredni Svetski kup biće održan u Lincu (Austrija) od 21. do 24. juna, a poslednji u Lucernu (Švajcarska) od 13. do 15. jula. Nakon toga biće proglašen ukupni pobednik. Trenutno vodi Holandija sa 60 bodova, a slede prošlogodišnji pobednik Velika Britanija sa 46 i Nemačka sa 43.Na Adi Ciganliji Srbiju je predstavljalo sedam posada. Najvredniji rezultat postigao je Miloš Vasić koji je u konkurenciji 34 čamca zauzeo visoko peto mesto u skifu. Njegov uspeh posebno dobija na težini ako se zna da mu je dvojac glavna disciplina, u kojoj na Savskom jezeru nije nastupio jer Nenad Beđik, njegov partner iz čamca, nije bio maksimalno spreman posle povrede leđnih mišića. Inače, Vasić je u skifu poslednji put nastupio na nekom velikom takmičenju 2014. kada je Evropskom prvenstvu za seniore u Beogradu zauzeo 11. mesto. Vredno ostvarenje pobedom u B finalu na Svetskom kupu u Beogradu „upisao“ je i dubl skul Igor Đerić, Aleksandar Beđik, tim pre ako se zna da je Đerić i dalje senior B, a da je Beđiku ovo prva sezona u seniorima A. Ženski dvojac Nataša Zarić, Jovan Arsić zauzeo je 11. mesto, Aleksandar Filipović je bio 16. u skifu, a isti plasman ostvarili su Vukašin Pivač i Dušan Slavnić u dubl skulu. Miloš Stanojević je takmičenje u Beogradu završio na 17. mestu u skifu za lake veslače, dok Marko Marjanović nije nastupio u D finalu skifa pa je na regati u Beogradu bio ukupno 24.

Inače, Svetski kup u Beogradu obeležila je i sjajna organizacija, a naš glavni grad se još jednom kao domaćin predstavio u najlepšem svetlu. Uslovi na stazi su sva tri dana regate bili idealni, a čitav organizacioni tim je položio ispit sa najvišim ocenama. Finalni dan je obeležilo i prusustvo najviših sportskih funkcionera naše zemlje. Između ostalih okršaje za odličja na Adi Ciganliji nisu propustili ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, koji se tom prilikom sastao sa ministarkom sporta Francuske Flesel Laurom, višestrukom olimpijskom i svetskom pobednicom u mačevanju, zamenik gradonačelnika Beograda Andrija Mladenović, pomoćnik ministra omladine u sporta Darko Udovičić, državni sekretar za sport u Ministarstvu omladine i sporta Predrag Peruničić, šef kabineta ministra omladine i sporta Una Pavlović, predsednik Svetske rvačke federacije i član Izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog komiteta Nenad Lalović, , generalni sekretar Olimpijskog komiteta Srbije Đorđe Višacki, predsednik Kajakaškog saveza Srbije Mirko Nišović, predsednik Softbol saveza Srbije Slobodan Đurić, predsednica Saveza za podvodne aktivnosti Božana Ostojić, generalni sekretar Saveza za skokove u vodu Srbije Snežana Žugić, direktor Zavoda za sport Goran Bojović, rektor Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović i mnogi drugi.