Juniori spremni za najveći izazov u ovoj godini

Srpska juniorska reprezentacija nakon završnih priprema u ponedeljak, 5. avgusta, otputovala na Svetsko prvenstvo u Litvaniji (7-11. avgust 2013) na kojem će nastupiti u tri čamca skif, dvojac bez kormilara i osmerac. Andrija Šljukić: Pet godina sanjam svetsko zlato u skifu. Igor Lončarević: I u Trakaiju idemo na medalju. Nikola Selaković: Evropsko zlato u osmercu dodatni podstrek ali i obaveza

Nakon paklenih i dugih priprema na Srebrnom jezeru srpska veslačka reprezentacija je u ponedeljak, 5. avgusta 2013, otputovala na Svetsko prvenstvo za juniore koje 7. avgusta počinje u Trakaiju (Litvanija). Našu zemlju će na najvećem i najjačem juniorskom takmičenju u ovoj sezoni predstavljati tri čamca, odnosno 13 takmičara, uključujući i Nemanju Lečića koji će 7. avgusta veslati u trci rezervnih skifova, a biće i na gotovs u slučaju da zatreba nekoga da zameni u osmercu. Ova generacija srpskog veslanja (veslači rođeni 1995) nebrojano puta do sada je pokazala i dokazala zbog čega se u nju polažu ogromne nade. Da se radi o raskošnim talentima videlo se i na Evropskom prvenstvu u Minsku, krajem maja, gde su osvojena tri odličja – po jedno zlatno, srebrno i bronzano. Svi naši reprezentativci su pred put u Litvaniju, gotovo uglas, poručili da su spremni da i u Trakaiju nastave nisku uspeha i da su odlučni u nameri da izlazak iz juniorske konkurencije obeleže svetskim medaljama.

Andrija Šljukić je lane na juniorskom SP u Plovdivu osvojio bronzu u dvojcu bez kormilara sa Igorom Lončarevićem, u Minsku se dokopao evropske vicešampionske titule sa Bojanom Došljakom u dubl skulu dok će u Litvaniji prvi put u karijeri na nekom velikom takmičenju nastupiti u skifu. Očekuje ga surova konkurencija. Prijavljeno je čak 36 čamaca ali uprkos tome Šljukić čvrsto veruje da će proći kroz gusto sito i da će se 11. avgusta naći u finalu šampionata.

– Pet godina sanjam da postanem svetski prvak u skifu i evo, konačno sam, došao u priliku da se borim za medalju u ovoj disciplini. Nikada se nisam takmičio u ovako velikoj konkurenciji. Maksimalno sam spreman i sposoban da odveslam i 10 trka a ne četiri, koliko se nadam da će ih biti s obzirom da verujem da ću se iz kvalifikacija direktno plasirati u četvrtfinale. Od Evropskog prvenstva u Minsku se pripremam za skif. Mediteranske igre u Turskoj, na kojima sam za dlaku ostao bez medalje, mnogo su mi pomogle da se dodatno izdignem i da steknem još veće samopouzdanje. Ubeđen sam da imam kvalitet za medalju u Litvaniji a jedinog konkurenta vidim u Bugarinu Jotovu koji nastupa za Azerbejdžan i koji je osvojio zlato u Minsku. I Poljak Vegricki je sjajaj takmičar, ali mislim da je trenutno iza Jotova i mene – samouveren je Šljukić koji će se ogledati u disciplini zbog koje se veslanje vodi i kao individualni sport – Skif je specifična disciplina i zahteva najjaču mentalnu snagu. S obzirom da si sam u čamcu sve je na tebi, sam donosiš odluke za vreme trke i zbog toga moraš da budeš i psihološki maksimalno spreman.

Igor Lončarević i Aleksandar Beđik su jedini veslači koji će Litvaniji nastupiti u neizmenjenom sastavu i u istom čamcu kao u Minsku. Osvajači evropske bronze će na planetarnom šampionatu imati neuporedivo teži zadatak budući da je u dvojcu bez korimilara prijavljeno čak 27 čamaca.

– Nakon prvenstva u Minsku jednodušna ocena i stručnog štaba i nas samih jeste bila da možemo i moramo bolje. S tim u vezi pojačali smo pripreme do maksimuma. Sve vreme smo na Srebrnom jezeru radili po seniorskom programu i ispunili smo sve zahteve koji su pred nama postavljeni. Imali smo mali test na Paliću koji u rezultatskom smislu nije bio kako treba ali to i ne čudi s obzirom da smo veslali u sred žestokih priprema kada su noge i ruke bile prenapregnute. Sve u svemu zadovoljan sam formom i brzinom čamca koji ide bolje u odnosu na Minsk. Konkurencija će biti jača nego prošle godine u Plovdivu kada sam sa Šljukićem osvojio bronzu. Biće tu dvojica odličnih Kineza koji su veslali u seniorskom četvercu bez kormilara na ovogodišnjem Svetskom kupu u Itonu, Nemci, drugi na jakoj internacionalnoj regati u Minhenu ove godine, evropski prvaci i viceprvaci Austrijanci, odnosno Česi, veslačka velesila Velika Britanija, Slovenci, koje smo tukli u Minsku... – kazao je Igor Lončarević i dodao – Kada kod uđem u trku cilj mi je da pobedim bez obzira ko je još na stazi. Uvek sebi postavim najviše ciljeve koje stremim da dosegnem. Mislim da smo spremniji od svih rivala, a idemo od trke do trke. Krajnji cilj jeste zlato ali do njega ima mnogo prepreka i svaku od njih bi trebalo preskočiti.

U Minsk su otišli gotovo neprimetno a vratili su se sa titulom evropskog prvaka u osmercu, kraljici među disciplinama u veslanju. Na Svetski šampionat putuju sa samo jednom izmenom u sastavu u odnosu na Belorusiju. Umesto Nemanje Lečića veslaće Bojan Došljak, a pored njega čamac koji će za konkurente u Trakaiju imati još 12 najboljih svetskih posada činiće i Uroš Marinković, Nikola Kekić, Nikola Selaković, Ljubomir Gavrić, Martin Mačković, Viktor Pivač, Aleksa Stanković i kormilar Mateja Jošić

– To što u Litvaniju putujemo sa oreolom evropskog prvaka stvara dodatni pritisak. U Minsk smo otišli sa jedinim ciljem da dođemo finala, a na kraju smo osvojili istorijsko zlato. Normalno je da su apetiti porasli a svi osećamo i obavezu da i u Trakaiju pokažemo jačinu ove posade. Naravno da će konkurencija biti mnogo jača. Rumuni, tradicionalno odlični rimenaši, sve karte su bacili na osmerac budući da veslači iz ovog čamca neće veslati četverac što je kod njih bio običaj. Italijani su pojačali osmerac sa tri nova veslača, velesila Velika Britanija dolazi u najjačem sastavu, koju čine i trojica veslača koji su prošle godine osvojili bronzu u osmercu u Plovdivu, a Amerikanci koliko smo se informisali imaju vreme slično našem – kazao je Nikola Selaković, koji je bronzom u četvercu za lake veslače na Evropskom prvenstvu u Varezeu prošle godine postao najmlađi osvajač seniorske medalje u istoriji evropskog veslanja. – Odlično smo radili. Nas devetorica je konkurisala za sastav osmerca i na kraju je otpao Nemanja Lečić. Veslali smo pretežno u skifovima, a imali smo peh sa povredama. Budući da je nas petorica, sve u različito vreme, imalo probleme sa povredama jedan deo priprema nismo bili kompletni. Ipak, prebrodili smo tu krizu dobro se uveslali i sa optimizmom putujemo na šampionat.