Svetska bronza za Vasića i Đerića

Još jedan veliki uspeh srpskog veslanja u 2013. dvojac bez kormilara Miloš Vasić, Radoje Đerić osvojio bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine. U finalu s vremenom 6:37,04 Vasić i Đerić prošli kroz cilj iza posada Južnoafričke Republike i Australije

Još jedan veliki uspeh srpskog veslanja u 2013. Nakon zlata, srebra i bronze na Evropskom prvenstvu za juniore u Minsku, te najsjajnijeg odličja na šampionatu Starog kontinetna za seniore u Sevilji, i na trećem velikom takmičenju u ovoj sezoni Srbija je došla do postolja. Dvojac bez kormilara Miloš Vasić, Radoje Đerić u nedelju, 28. jula 2013, osvojio je bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine u Austriji prošavši kroz cilj finalne trke kroz cilj kao treći s vremenom 6:37,04. Uspeh našeg čamca dodatno dobija na težini ako se zna da je veslao u šestoj, najtežoj stazi, iz koje do njihove trke nijedan čamac nije došao do odličja. Zlato je pripalo dvojcu Južnoafričke Republike Hunt, Brit (6:34,75), dok su viceprvaci postali Australijanci Mur i Hil (6:36,08).

– Iako smo očekivali možda i bolji plasman ne možemo da budemo nezadovoljni. Osvojiti svetsku medalju je veliki uspeh tim pre što je ovo Vasiću i meni prvo odličje sa nekog planetarnog šampionata. U želji da što bolje otvorimo trku napravili smo mali propust u prvih 500 metara. Stabilizovali smo čamac, uhvatili dobar ritam, ali su Južnoafrikanci već bežali pet sekundi što je bilo previše. Uprkos tome nismo se predavali. Jako smo finiširali i za dlaku ostali bez srebrnog odličja. Da smo imali samo još desetak metara sigurno bismo stigli Australijance. Bilo kako bilo srećni smo zbog bronze iako smo pokazali da vredimo i za neko sjajnije odličje – preneo je utiske Radoje Đerić.

Vasić i Đerić su solidno startovali. Posle 500 metara pored naših momaka odvojile su se posade Južne Afrike, Australije i Nemačke. U drugoj četvrtini trke naši momci su posle, pravog rata na stazi, slomili otpor odličnih Nemaca i u drugu polovinu trke su već praktično imali medalju u džepu. Bez obzira na to i dalje su veslali u jakom ritmu krenuvši u poteru za vodeća dva čamca. Na ulasku u poslednjih 500 metara zaostatak za drugim Australijancima je bio više od tri sekunde. U jakom finišu srpski dvojac je počeo ozbiljno da napada drugo mesto ali su Australijancima ipak odoleli i s manje od sekunde prednosti ušli u cilj ispred naših. Daleko iz osvajača medalja kroz cilj su prošle ostale posade. Četvrto mesto u finalu pripalo je Azerbejdžanu (6:46,35), peto Grčkoj (6:51,43), a poslednje Nemačkoj (6:51,44).

– Kao što smo i očekivali bitka za medalju se vodila između posada Južnoafirčke Republike, Australije i Srbije, koje su u Austriji pokazali da su za klasu isped ostalih. Podatak da je četvrtoplasirani čamac ostao više od devet sekundi iza je najbolji dokaz toga. Vasić i Đerić su odveslali na solidnom nivou a da su samo malo ranije krenuli u finiš sigurno je da bi medalja bila i sjajnija. Bilo kako bilo zadovoljni smo osvojenim odličjem u Otenshajmu kojom je održan kontinuitet uspeha na velikim takmičenjima – kazao je selektor srpske veslačke reprezentacije Nebojša Ilić.