I povratak na svetsko postolje u Beđikovom planu za 2018.

Reprezentativac Srbije Nenad Beđik u susret novoj sezoni govori o rezultatima sa Prvenstva Srbije na ergometrima, pripremama u Pizi sa vanserijskom braćom Sinković, načinima kako da se srpski dvojac ubrza za pet-šest sekundi, značaju veće konkurencije u seniorskom državnom timu. Rođenje sina Viktora dodatni motiv da postiže još bolje rezultate

Nenad Beđik spada u grupu naših najstandardnijih reprezentativaca u poslednjih šest godina. Otkako se 2012. jasno pozicionirao na mapi seniorskog srpskog veslanja čak osam puta je dosegao postolja najvećih međunarodnih takmičenja, osvojivši jedno svetsko odličje, četiri evropska i tri medalje Svetskog kupa. Iako nije napravio uvod u predstojeću sezonu onako kako je očekivao i priželjkivao to ga nije ni najmanje poremetilo u nameri da izvesla još jednu sjajnu godinu. Na početku, učesnik olimpijskih igara u Londonu 2012. i Rio de Žaneiru 2016, osvrnuo se na Prvenstvo Srbije na ergometrima na kojem je s rezultatom 5:58.50 zauzeo četvrto mesto, iza Marka Marjanovića, Miloša Vasića i mlađeg brata, Aleksandra Beđika.

– Privatni problem koji me je zadesio dan pred šampionat na ergometrima očigledno me je sputao da na šampionatu na ergometrima izveslam rezultat oko 5:50.00 za koji sam, definitivno imao materijala. Žao mi je što sam propustio priliku da postavim svoj lični rekord na ergometru, tim pre što sam odlično radio od oktobra, kako na ergometru tako i u skifu u kojem sam na nekim test treninzima imao odlična vremena. I uslovi za takmičenje u Hali sportova “Ranko Žeravica” na Novom Beogradu su bili odlični, bolji nego što smo imali prethodnih godina u Novom Sadu Međutim šta je tu je. Priliku da pokažem šta mogu na ovom ergometarskom testu imaću, ako ne ove, već naredne godine – kazao je Beđik koji je izrazio zadovoljstvo što su na Ergometrijadi postignuti sjajni rezultati – Marjanović je “upisao” svetski rezultat, a isto važi i za mog dugogodišnjeg partnera u dvojcu Vasića. Presrećan sam što je svoj najbolji rezultat poboljšao za gotovo sedam sekundi što će se, siguran sam, značajno osetiti i u čamcu. Raduje me i rezultat mog mlađeg brata Aleksandra. Lane se na sjajan način vratio u srpsko veslanje posle jednogodišnje pauze, a bronzom na Ergometrijadi je napravio sjajnu uvertiru za prvu sezonu u kojoj će nastupati u kategoriji seniora A.

Beđik je sa još dvojicom reprezentativaca koji su na osnovu rezultata u prošloj sezoni svrstani u Grupu 1 seniorske reprezentacije, Marjanovićem i Vasićem, od 1. marta na pripremama u Pizi. U ovom italijanskom gradu srpski trio će imati 15-dnevne sparing treninge sa Martinom i Valentom Sinković, aktuelnim svetskim vicešampionsima u dvojcu bez kormilara, te olimpijskim i svetskim prvacima u dubl skulu u kojem su i vlasnici najboljeg rezultata (5:59.72), ostvarenog 2014. u Amsterdamu.

– Mnogo će nam značiti zajedničke pripreme sa dvojicom veslača koji godinama unazad dominiraju svetskom scenom. Imaćemo priliku da uporedimo njihov način treninga sa našim koji se po satnici i kilometraži u zimskom periodu ne razlikuju mnogo. Razlika je možda u ritmu i dinamici, a učinićemo sve što je u našoj moći da se u Pizi približimo njihovim standardima već u ovom delu trenažnog procesa jer je to jedini način da im pariramo na samoj stazi kada počnu takmičenja – istakao je najbolji veslač Svetske veslačke federacije meseca maja 2016.

Beđik i Vasić su 2017. osvojili bronzu na Evropskom prvenstvu za seniore u Račicama i srebra na Svetskim kupovima u Beogradu i Poznanju. Stigli su i do finala Svetskog prvenstva za seniore u Sarasoti koje su završili na šestom mestu.

– Iako smo u Sarasotu stigli čak osam dana pred početak šampionata kao da se nismo dobro aklimatizovali, a meni se lično isto desilo i 2013. u Čungjuu kada sam u dvojcu veslao sa Nikolom Stojićem. Jednostavno kao da se nismo se dobro snašli u malo drugačijim klimatskim uslovima, bili smo iscrpljeni i umorni i to je jedan od razloga što smo bili daleko od postolja. I konkurencija je bila paklena, sigurno najjača u dvojcu u poslednjih nekoliko godina – rekao je Beđik dodao – Nema sumnje da Vasić i ja imamo ogroman aerobni kapacitet, neophodan za najviše svetske plasmane, a nijanse nam nedostaju da to i prenesemo na “teren”. To ćemo, nadam se, uz poboljšanje tehnike i bolju psihološku pripremu, uspeti ove sezone, što bi trebalo da nas ubrza za pet-šest sekundi. Takođe, mislim da bismo morali malo i da promenimo pristup svakoj trci i da od samih kvalifikacija pokažemo konkurenciji da smo ozbiljni kandidati za postolje. Recimo u polufinalu šampionata u Sarasoti spustili smo gas kada smo videli da imamo finale u šaci. U tim trenucima bili smo ispred potonjih svetskih prvaka Italijana koje je možda trebalo da pritiskamo koliko god smo mogli.

Evropski prvak u dvojcu iz Sevilje 2013. ističe da je dobro što bi konkurencija u seniorskoj reprezentaciji ove godine trebalo da bude jača, jer to svakog ponaosob motiviše i tera da radi više i bolje.

– Vasić i ja smo najbolji dvojac u zemlji od 2015, a bez obzira na to svaka sezona je priča za sebe i nikome mesto u čamcu nije zagarantovano. Za to, iznova i iznova, svake godine moramo da se borimo i izborimo. Formiranje posada tek predstoji, a što se mene lično tiče maksimalno ću se truditi da pokažem da mi je i ove godine mesto u najboljem čamcu. Da li će to biti dvojac sa Vasićem ili neki drugi sastav ostaje tek da se vidi, tim pre što su i Evropsko prvenstvo za seniore i Svetsko prvenstvo za seniore u drugoj polovini sezone. Do tada će stići i Mačković i Pivač iz Amerike, moj mlađi brat Aleksandar se već ozbiljno nameće, a sigurno je da postoji još veslača koji mogu da uđu u kombinaciju. Sve u svemu siguran sam da će i ove godine, kao što je bio slučaj i svih prethodnih, biti napravljena najbolja i najbrža moguća kombinacija – napomenuo je Beđik.

Kada su u pitanju rezultatski ciljevi u ovoj sezoni 28-godišnji reprezentativac “podvlači” da će akcenat biti na što višem plasmanu na kontinentalnom i svetskom šampionatu:

– Budući da sam lane stigao do postolja šampionata Starog kontinenta ista stvar mora da se podrazumeva i ove godine. Pored toga posebna meta mi je ozbiljno uključivanje u borbu za svetsko odličje. Svoju za sada jedinu planetarnu medalju osvojio sam 2015. na Svetskom prvenstvu u Ožibeleu, a mislim da je vreme da ponovim taj uspeh, iako sam svestan da će biti izuzetno teško. U svakom slučaju krajni cilj u ovom olimpijskom ciklusu je medalja u Tokiju 2020. Da bismo se uverili da smo na dobrom putu moramo da dosegnemo i usputne ciljeve, posebno u ovoj sezoni, jer posle nje sledi predolimpijska godina i glavna borba za olimpijske “vize”.

Beđika je vest o rođenju prvenca, sina Viktora, zatekla prošle godine u Sarasoti gde je obavljao poslednje pripreme za početak Svetskog prvenstva. Kako kaže odlično se snašao u najznačajnijoj životnoj ulozi – ulozi roditelja i “podvlači” da mu rođenje sina predstavlja dodatni i ogroman motiv za sve što radi.

– Sport je dugo bio na prvom mestu liste mojih životnih prioriteta, sve dok ga sa tog mesta, 18. septembra prošle godine, nije zbacio sin Viktor. Od tada je on centar mog sveta. Naravno, veslanje je moj posao i odnos prema njemu je ostao isti kao i pre rođenja sina. Mala razlika je u tome što sada imam još veći motiv za postizanje vrhunskih rezultata, jer sam svestan da na taj način mogu da poboljšam uslove za Viktorov život, istovremeno i da mu se iskupim za vreme koje ne provodim sa njim zbog čestog odsustva zbog priprema i takmičenja – zaključuje Beđik.