Marjanovićev cilj u 2018. plasman u finala EP i SP

Srpski reprezentativac Marko Marjanović prezadovoljan tokom pripremama za njegovu drugu sezonu u skifu na međunarodnoj sceni. Pun pogodak odlazak na visinske pripreme u Park Siti, gde je bio gost nekadašnjeg reprezentativca naše zemlje Danka Đunića Juniora. Očekuje nas specifična sezona zbog malog razmaka između dva najznačajnija takmičenja u 2018.

Marko Marjanović odlučno se kreće ka svojoj drugoj sezoni u skifu u kojem je lane debitovao na svetskoj sceni, osvojivši bronzu na Svetskom kupu u Beogradu, osma mesta na Svetskom kupu u Poznaju i Svetskom prvenstvu za seniore u Sarasoti, te sedmo mesto na Evropskom prvenstvu za seniore u Račicama. Upravo su ga dobri međunarodni rezultati iz prošle godine svrstali u Grupu 1 seniorske reprezentacije gde su još samo dvojica veslača – Miloš Vasić i Nenad Beđik. Učesnik Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru 2016. (10. mesto u dubl skulu sa Andrijom Šljukićem) i vlasnik brojnih medalja sa najvećih svetskih takmičenja trenutno trenira u Beogradu odakle će 25. februara otputovati na pripreme u Pizu.

– Prezadovoljan sam dosadašnjim tokom priprema za narednu sezonu. Pre desetak dana vratio sam se iz Amerike gde sam čitav mesec boravio u Park Sitiju, predgrađu Solt Lejk Sitija, domaćinu Zimskih olimpijskih igara 2002. Na Svetskom prvenstvu u Sarasoti, naš nekadašnji reprezentativac Danko Đunić Junior pozvao me je da budem gost njegove porodice u Park Sitiju i da tu odradim deo zimskih priprema. Budući da se ovaj grad nalazi na 2.000 m nadmorske visine i da ima sjajne uslove za visinske pripreme sa zadovoljstvom sam prihvatio poziv. Danko Đunić Junior i čitava njegova porodica su me nestvarno dočekali. Širom su mi otvorili vrata njihovog doma i svojim gostoprimstvom su doprineli da se tokom čitavog boravka u Americi osećam kao da sam bio sastavni deo porodice. Ovom prilikom im se najsrdačnije zahvaljujem na tome – kazao je na početku Marjanović.

Na Marjanovićevom trenažnom “meniju” u Park Sitiju bilo je nordijsko trčanje, ergometar i teretana.

– Dnevno sam na skijama prelazio od 25 do 30 km, dok sam ostatak dana, po planu i programu trenera Nebojše Ilića, trenirao na ergometru i u teretani u kojoj sam uveo neke novine. Sve u svemu oduševljen sam kako je sve prošlo, a smatram da sam značajno podigao nivo svojih fizičkih mogućnosti, a nadam se da ću benefite jednomesečnog rada u Park Sitiju osećati čitave sezone – istakao je Marjanović.

Srpski reprezentativac očekuje da će u svojoj drugoj sezoni u skifu na međunarodnoj sceni preskočiti rezultatske granice koje je dosegao 2017.

– Moja prva međunarodna sezona u skifu, mimo svakog očekivanja, bila je prilično uspešna. Pokazao sam da mogu da se trkam sa najboljim skifistima današnjice, a glavni cilj u predstojećoj sezoni jeste da postignem svoja najbolja vremena u ovoj disciplini. Ako uspem u tome siguran sam da ni rezultat neće izostati i da ću, samim tim, uspeti da odem korak dalje u odnosu na 2017, što bi bio plasman u finala dva najznačajnija takmičenja u 2018. – Evropskog prvenstva za seniore u Glazgovu i Svetskog prvenstva za seniore u Plovdivu – napomenuo je Marjanović i dodao – Lane su mi izmakli plasmani u finala Evropskog i Svetskog prvenstva za neku sekundu, možda i zbog nedostatka malo više samopouzdanja i hrabrosti. U novu sezonu ulazim zreliji i iskusniji. Takođe i sa boljim fizičkim, tehničkim i mentalnim performansama, što bi, siguran sam, trebalo da se vidi na stazi kada se budu vojevala odsudne bitke za finala najvećih takmičenja.

Kada je konkurencija u pitanju Marjanović smatra da će ona i u 2018. biti izuzetna kada je skif u pitanju.

– I ove godine očekujem da će u skifu veslati takmičari koji su obeležili ovu disciplinu proteklih nekoliko godina. Možda se pojavi neki novi dobar skifista, ali to ćemo znati tek kada počne sezona koja će se umnogome razlikovati od prethodnih. Naime, razmak između dva najznačajnija takmičenja u 2018, Evropskog i Svetskog prvenstva, biće nešto više od mesec dana. Evropsko prvenstvo za seniore biće održano početkom avgusta u okviru Evropskih sportskih igara u Glazgovu gde će biti održana evropska prvenstva u šest sportova, između ostalih i u veslanju. Svetsko prvenstvo počinje 10. septembra u Plovdivu, a biće zanimljivo kako će se formirati i spremati ekipe za ova dva takmičenja s obzirom na mali razmak između njih. Takođe, ove godine u kalendaru su i Mediteranske igre koje će krajem juna biti održane u Taragoni. Sve u svemu očekuje nas jedna specifična i zanimljiva sezona u kojoj će biti neophodno i dosta balansiranja kada je forma u pitanju – zaključio je Marjanović.