Stojić i Beđik šesti u Lucernu

Srpski dvojac bez kormilara Nenad Beđik, Nikola Stojić s vremenom 6:39,39 osvojio šesto mesto na Svetskom kupu u Lucernu. Dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović drugi u B finalu

Srpski dvojac bez kormilara Nenad Beđik, Nikola Stojić osvojio je šesto mesto na Svetskom kupu u Lucernu, poslednjem u ovoj godini. Naš čamac je u finalu s vremenom 6:39,39 prošao kroz cilj iza Novozelanđana Mareja i Bonda (6:21,28), Italijana Di Kostanca i Kostalda (6:26,44), Španaca Sigurbjonsena i Vele (6:28,90), Južnoafrikanaca Kelinga i Britina (6:31,17) i Francuza Šardina i Morteleta (6:31,58). Stojić i Beđik su nakon prvih 500 metara bili na šestom mestu. Od tog trenutka su pojačali ritam i na prolasku kroz prvu „hiljadarku“ su se popeli na peto, a na ulasku u poslednju četvrtinu trke na četvrto mesto, sa manje od sekunde i po zaostatka u odnosu na Italijane i Špance koji su delili drugo i treće mesto. Tu poziciju su naši reprezentativci držali sve do poslednjih 150 metara kada su u poteri za mestom na postolju počeli da gube dah završivši na kraju kao šesti.

– Samim ulaskom u finale Stojić i Beđik su ispunili primarni cilj u Lucernu. Kao što sam i najavio svaka trka je priča za sebe i to se videlo i u finalu. Naši momci su do poslednjih 150 metara bili u kombinaciji za medalju ali kada su videli da gube ritam i da ne mogu da stignu do postolja usporili su i završili kao šesti – kazao je selektor veslačke reprezentacije Srbije Nebojša Ilić.

Marko Marjanović i Aleksandar Filipović su s vremenom 6:21,03 bili drugi u B finalu dubl skula koje im je donelo ukupno osmo mesto u Lucernu. Naš dubl skul je do ulaska u poslednju četvrtinu trke držao prvu poziciju koju im je u poslednjih 500 metara preuzela posada Argentine koja je trijumfovala s vremenom 6:19,10. Treća je bila Danska (6:22,22), četvrta Slovenija (6:26,92), a peta Kanada (6:36,74).

– Drugim mesto u B finalu dubl skula Marjanović i Filipović su takmičenje u Švajcarskoj završili na osmom mestu. U B finalu su ih u samom finišu iznenadili Argentinci koje su „tukli“ u kvalifikacijama. Danak su danas uzele prethodne dve trke u Lucernu u kojoma su naši momci imali forsirane i jake finiše pa su izgubili snagu da se odupru napadu Argentinaca – istakao je Ilić.

Svetki kup u Lucernu bila je poslednja velika provera za najjače i najznačajnije takmičenje u 2013. – Svetsko prvenstvo u Južnoj Koreji (25. avgust – 1. septembar) na kojem će Srbiju pored dva čamca koji su se ogledali u Švajcarskoj predstavljati i ženski dvojac bez korimlara Iva Obradović, Ivana Filipović i četverac bez kormilara čiji će sastav tek biti određen.

– U Lucernu smo dobili važne informacije koje će odrediti prioritete u završnim pripremama za Južnu Koreju. Do odlaska na planetarni šampionat imamo nešto više od četiri nedelje priprema koje ćemo maksimalno iskoristiti da ispravimo sve greške i da maksimalno spremni dočekamo start vrhunca sezone – zaključio je Ilić.