Stojić i Beđik za medalje u Lucernu

Srpski dvojac bez kormilara Nenad Beđik, Nikola Stojić plasirao se u nedeljno finale Svetskog kupa u Lucernu sa ukupno trećim vremenom polufinala. Dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović za malo bez finala

Srpski dvojac bez kormilara Nenad Beđik, Nikola Stojić napravio je još jedan siguran i uspešan korak u Lucernu. Evropski prvaci iz Sevilje plasirali su se u finale Trećeg, poslednjeg, ovogodišnjeg Svetskog kupa pošto su u prvoj polufinalnoj trci s vremenom 6:26:86 zauzeli drugo mesto (ukupno treće vreme polufinala), sa svega 37 stotinki zaostatka u odnosu na prvoplasirane Italijane Di Kostanca i Kostalda (6:26,49). Pored ova dva čamca u finale se plasirala i španska posada Sigurbjonsen, Vela koja je s vremenom 6:29.25 prošla kroz cilj kao treća. Četvrto, peto i šesto mesto pripali su posadama Nemačke1 (6:31.72), Holandije (6:35.73) i Australije (6:36.62) koje će veslati u B finalu.

Plasman u finale Stojića i Beđika nijednog trenutka se nije dovodilo u pitanje. Od početka polufinalne trke su prigrabili treće mesto i nikome nisu dozvolili da im ga ugrozi. U ulasku u poslednju četvrtinu trke bilo je očigledno da će naša, italijanska i španska posada u finale budući da su ostali čamci više od pet sekundi zaostajali za vodećom trojkom. Tada su naši krenuli u jak finiš, odmah su pretekli Špance i dali se u poteru za Italijanima koji su im, ipak, za dlaku umakli u poslednjim metrima. Iz druge polufinalne trke u finale, koje je na programu u nedelju, 14. jula, od 10,35 časova plasirali su se čamci Novog Zelanda (6:26.62), Francuske1 (6:29.29) i Južnoafričke Republike1 (6:29.77), dok će u B finale posade Južnoafričke Republike2 (6:32.28), Francuske2 (6:39.38) i Poljske (6:46.92).

Marjanović i Filipović za manje od sekunde su ostali bez plasmana u finale dubl skula. Naši reprezentativci su u prvoj grupi repesaža s vremenom 6:16,43 osvojili treće mesto pa će u nedelju od 9,27 časova veslati u B finalu. Prva dva mesta i plasman među šest najboljih iz ove grupe osvojili su čamci Litvanije (6:13,23) i Italije (6:15,48) dok će četvrtoplasirana Danska (6:25,72) i petoplasirana Kanada ( 6:41.17) u B finale. Iz druge grupe repesaža u finale su se plasirale posade Velike Britanije (6:15,70) i Norveške (6:17,24) dok će u B finale Argentina (6:22.62) i Slovenija (6:28,82). Marjanović i Filipović su od početak bili na trećem mestu. U poslednjih 500 metara su ušli sa gotovo četiri sekunde zaostatka za drugoplasiranim Italijanima, ali su uprkos dobrom finišu ostali na trećem mestu.

– Obe naše posade su bile na visini zadatka u subotnjim trkama. Dvojac se još jednom sigurnom i dobrom trkom, prema očekivanjima, plasirao u finale. Videćemo kako će da odvesla okršaj za odličje i nezahvalno je bilo šta prognozirati jer je svaka trka priča za sebe, a konkurencija će biti žestoka. Zadovoljan sam i nastupom Marjanovića i Filipovića bez obzira što nisu uspeli da se domognu finala. Malo im je nedostajalo ali su današnjim izdanjem pokazali da će biti ravnopravni kandidati za finale Svetskog prvenstva u Južnoj Koreji krajem avgusta – kazao je selektor veslačke reprezentacije Srbije Nebojša Ilić.