Stojić i Beđik ubedljivo do polufinala

Prvim mestom u drugoj grupi kvalifikacija sprski dvojac bez kormilara Nenad Beđik, Nikola Stojić direktno se plasirao u subotnje polufinale Svetskog kupa u Lucernu. Dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović za finale kroz repesaž

Srpski dvojac bez kormilara Nenad Beđik, Nikola Stojić odlično je startovao na Svetskom kupu, koji je u petak, 12. jula 2013, počeo u Lucernu. Evropski prvaci iz Sevilje udarili su još jednu pobedničku “recku” ove sezone. S vremenom 6:34.81 trijumfovali su u drugoj kvalifikacionoj grupi i tako se direktno plasirali u polufinale ovog takmičenja koje je na programu u subotu od 13,51 časova. Zajedno sa našim čamcem direktan plasman među 12 najboljih posada u Švajcarskoj iz ove kvalifikacione grupe obezbedili su Italijani De Vita i Palmisano koji su sa gotovo četiri sekunde zaostatka (6:38.45) u odnosu na Beđika i Stojića prošli kroz cilj kao drugi. U repesaž će čamci Holandije (6:45.13), Hrvatske (6:51.23) i Francuske2 (6:5.68).

Naš dvojac je izveslao još jednu trku po oprobanom ovosezonskom receptu. Prvih 500 metara im je poslužilo za “zagrevanje”. Bili su treći kada su pojačali ritam i “slomili” rivale već pre prolaska kroz prvu “hiljadarku”. Na čelo su izbili na 800-tom metru. Italijani su koliko-toliko držali korak do ulaska u poslednju četvrtinu trke kada su počeli da posustaju mogavši samo da posmatraju kako Beđik i Stojić veslaju ka novoj pobedi u 2013. Direktno u polufinale plasirali su se i čamci Nemačke i Južnoafričke Republike (prva grupa kvalifikacija), Francuske1 i Italije1 (druga) i Novog Zelnada i Španije (četvrta).

– Stojić i Beđik su odveslali još jednu dobru trku ove sezone. Uspešno su napravili prvi korak u Lucernu i bez ikakvih problema došli do plasmana u polufinale. Videćemo sutra kakvi će biti. Ovde je konkurencija izuzetno jaka, možda i jača nego što će biti na Svetskom prvenstvu u Južnoj Koreji krajem avgusta budući da su mnoge zemlje, između ostalog Nemačka i Francuska, došle u Švacarsku sa dve posade – kazao je selektor veslačke reprezentacije Srbije Nebojša Ilić.

Za razliku od Stojića i Beđika Marjanović i Filipović se svoju šansu za plasman u narednu rundu morati da traže iz drugog pokušaja. U prvoj grupi kvalifikacija naš dubl skul je s vremenom 6:18.63 zauzeo četvrto mesto pa će zajedno sa drugoplasiranom Litvanijom (6:12.92), trećeplasiranom Velikom Britanijom (6:18,36), petoplasiranom Argentinom (6:19,44) i šestoplasiranom Danskom (6:25,35) u subotnji repesaž (15,01 č) za plasman u finale. Prvo mesto i direktan plasman među šest najboljih izborila je posada Nemaćke (6:11.99). Iz druge grupe kvalifikacija “vizu” za finale izvadio je čamac Novog Zelanda, dok će u repesaž Norveška, Italija, Slovenija i Kanada.

– Marjanović i Filipović su odveslali dobru trku. Za pola sekunde su bili lošiji od Britanaca a „tukli“ su Argentince i Dance. U ovoj disciplini sve je i dalje otvoreno. Smatram da ako sutra u repesažu odveslaju samo za nijansu bolje nego danas biće blizu plasmana među šest najboljih posada – ocenio je učinak dubl skula Ilić.