Uspeh našeg studentskog osmerca u Splitu

Studentski osmerac Beogradskog univerziteta u sastavu David Popov, Petar Zelić, Igor Nikolić, Igor Špagnut, Nikola Stanković, Filip Živković, Nikola Roganović, Nikola Mitrović sa kormilarom Gusara Tomom Galićem osvojio šesto mesto na 16. Međunarodnoj veslačkoj regati Sveti Duje koja je u Splitu 6. maja 2017. okupila najboljih 12 studentskih evropskih osmeraca, uključujući posade čuvenih Oksforda i Kembridža

Na dan kada su najbolji srpski veslači na Savskom jezeru vodili ljute bitke za plasman u finale Svetskog kupa, veliki izazov, samo na 800 kilometara od Beograda, imao je i naš studentski osmerac. Posada, koja je nastupila pod imenom Beogradskog univerziteta, u sastavu David Popov, Petar Zelić, Igor Nikolić, Igor Špagnut, Nikola Stanković, Filip Živković, Nikola Roganović, Nikola Mitrović i sa kormilarom splitskog Gusara Tomom Galićem, veslala je finale čuvene Međunarodne studentske regate “Sveti Duje”, koja je ove godine po 16. put održana u Splitu. U okršaju za odličja naš čamac je na regatnoj stazi od 1.000 m u splitskoj luci s vremenom 2:49,50 zauzeo šesto mesto. Trijumfovao je britanski Univerzitet Oksford (2:31,10), a drugi je bio njegov najveći rival iz ove zemlje, Univerzitet Kembridž (2:33.70). Treće mesto je pripalo nemačkom Univerzitetu Ahem (2:35.90), četvrto italijanskom Univerzitetu Pavija (2:40.05), a peto Univerzitetu Vrocalv iz Poljske (2:40.80). Istog dana, samo u prepodnevnom programu, naš osmerac je u kvalifikacijama zauzeo treće mesto što mu je, uz provoplasirani Oksford i drugoplasirani Vroclav, donelo plasman u veliko finale.

– Ovo je treće učešće, a prvo finale našeg studentskog osmerca na ovoj, najjačoj, najznačajnijoj i najmasovnijoj studentskoj regati u Evropi. U konkurenciji veslača bilo je 12 posada, a u konkurenciji veslačica devet. Prezadovoljan sam činjenicom da smo došli do okršaja za odličja, kao i vremenom koje smo postigli u finalu, tim pre što smo za rivale imali posade koju su činili i seniorski reprezentativci mnogih zemalja. Dva puta smo veslali trku sa čuvenim Oksfordom čiji sastav čine britanski reprezentativci koji trenutno studiraju. O kvalitetu ovog čamca najbolje govori podatak da je finale izveslao za 2:31.10, a da je na 500 metara imao prolazno vreme 1:15, što je u rangu rezulatata za olimpijsku medalju – kazao je Ivan Brajtigam, trener našeg studentskog osmerca.

Po njegovim rečima regata u Splitu je bila odlična provera za Evropsko univerzitetsko prvenstvo čiji će domaćin od 13. do 16. jula ove godine biti Palić.

– Videli smo u Splitu gde smo trenutno u odnosu na neke veslače koji će nam biti rivali i na Paliću. Iskreno sam iznenađen odličnim rezultatom našeg čamca, a siguran sam da će većina momaka iz ovog sastava biti i u osmercu za Palić – istakao je Brajtigam i dodao – Nadam se da će Evropsko univerzitetsko prvenstvo na Paliću značajno doprineti popularizaciji studentskog veslanja u našoj zemlji i da će što više domaćih klubova program ovog segmenta takmičarskog veslanja podići na znatno viši nivo. To u svakom slučaju može da značajno doprinese kako masovnosti tako i kvalitetu ovog sporta kod nas. Naime, mnogo naših veslača koji završe sa juniorskim stažom, a koji školovanje nastave u zemlji, brzo digrnu ruke od veslanja, već nakon prvog neuspelog pokušaja da ispune visoke norme za nastup u reprezentativnim selekcijama. Njih možemo jedino da zadržimo u ovom sportu kroz studentsko veslanje, kroz koje kasnije mogu da se izbore i za državni tim.

Brajtigam se na kraju osvrnuo i na atmosferu u Splitu.

– Veslanje u splitskoj luci sastavni je deo velike manifestacije proslave Dana Splita, grada čiji je zaštitinik “Sveti Duje”, koji je i u imenu regate. Atmosfera je u subotu bila karnevalska, a čak 5.000 ljudi je gledalo regatu, koja je organizovana po najvišim veslačkim standardima. I gostoprimstvo domaćina je bilo na najvišem niovu, a svi su se maksimalno potrudili da se u Splitu osećamo kao kod kuće – zaključio je Brajtigam.