Nova dva finala u Sevilji izmakla za dlaku

Četverac bez kormilara i laki skif zamalo ostali bez borbe za medalju na Evropskom prvenstvu za seniore u Sevilji

Srbija će na Evropskom prvenstvu za seniore u Sevilji imati jednu posadu koja će se boriti za medalje. Posle dvojca bez kormilara Nenad Beđik, Nikola Stojić, koji je do bitke za medalje došao još u petak trijumfom u kvalifikacijama, do najboljih šest na Starom kontinentu, na žalost, nije uspela da dođe još neka naša posada. Subota nije bila srećan dan za našu reprezentaciju pošto su tri posade ostale prve ispod crte za plasman u finale u svojim trkama.

– Nismo imali uspešan dan u Sevilji. Dva naša čamca su bila jako blizu finala ali nisu uspela da dođu do bitke za medalje. Teški četverac je u poslednjih pet zaveslaja ostao bez finala. Definitivno danak je uzeo jak i maksimalan finiš koji su imali u borbi za Rumunima dan ranije. Tada su u poslednjih stotinak metara ostali bez prvog mesta i direktnog plasmana u finale, ali su se, očigledno je, mnogo istrošili. Iako su većim delom današnje trke imali mesto koje je vodilo u finale nisu izdržali do kraja i u poslednjih desetak metara su ih pretekli Hrvati. Miloš Stanojević je bio na visini zadatka u polufinalu. Odlično je izveslao ali je u jakoj konkurenciji za malo ostao bez finala – kazao je selektor srpske veslačke reprezentacije Nebojša Ilić i dodao – Marjanović i Filipović nisu uspeli da ponove trku iz kvalifikacija. Od samog početka su imali probleme i već posle prvih 500 metara je bilo očigledno da ne mogu do jednog od prva tri mesta koja su vodila u finale. Isto važi za Ivu Obradović. Nakon izvanredne trke u repesažu nije uspela da ponovi isto izdanje u polufinalu.

Miloš Stanojević nije uspeo da se plasira u finale lakog skifa. U svojoj polufinalnoj trci s vremenom 8:02.83 zauzeo je četvrto mesto sa samo 72 stotinke zaostatka za trećeplasiranim čamcem Nemačke (8:02.09) koji se uz prvoplasiranu Dansku (7:56.51) i drugoplasiranu Grčku (7:59.73) domogao najboljih šest na Starom kontinentu. Peta je bila Francuska (8:20.11), a šesta Bugarska (8:26.44) koje će uz Stanojevića i čamce Slovenije, Španije i Turske u nedelju veslati u B finalu (9,02 č).

Sreće nije imao ni naš četverac bez kormilara Miljan Vuković, Goran Jagar, Milioš Vasić, Radoje Đerić koji je za svega 40 stotinki ostao bez plasmana u finale i to u poslednjih nekoliko desetina metara. U prvoj grupi repesaža naš teški četverac je s vremenom 6:44.80 zauzeo treće mesto iako je od početka trke bio na drugoj poziciji, koju je izgubio u samom finišu od Hrvata. Prva dva mesta koja su vodila u finale zauzele su posade Nemačke (6:43.56) i Hrvatske (6:44.40). U nedeljnom B finalu (9,32 č) naši momci će veslati sa Turskom, Rusijom (četvrta i peta u prvoj grupi repesaža), Francuskom i Norveškom (poslednja tri čamca u drugoj grupi repesaža).

Dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović je u svojoj polufinalnoj trci s vremenom 7:11.45 zauzeo peto mesto pa će u nedelju od 9,50 časova veslati u B finalu. Prva tri mesta i plasman u finale osvojili su čamci Nemačke, Italije i Austrije, dok će četvrti Azerbejdžan i šesta Češka u B finale. Iz prve polufinalne grupe u finale su se plasirale se posade Norveške, Litvanije i Danske, dok će u bitku od 7. do 12. mesta Ukrajina, Španija i Francuska.

Četvrtim mestom u svojoj polufinalnoj grupi ženskog skifa Iva Obradović je ostala bez plasmana u finale. S vremenom 8:47.78 naša skifistkinja je prošla kroz cilj iza posada Austrije (8:31.30), Nemačke (8:35.27) i Holandije (8:37.26) koje su se domogle plasmana među najboljih šest. Tako će Obradovićeva u nedelju od 10,14 časova veslati u B finalu sa čamcima Norveške, Italije, Španije, Hrvatske i Irske.

Finale u disciplini dvojac bez kormilara na programu je od 11,33 časova. Pored srpskog i francuskog dvojca, koji su do finala došli direktno iz kvalifikacija, u borbi za medalju naći će se Holandija, Poljska, Mađarska i Italija koje su bile najuspešnije u subotnjim repesažima.

– Dvojac bez kormilara očekuje izuzetno težak posao. Dovoljno je reći da je tu i Francuska, olimpijski viceprvak iz Londona, kao i ostale izuzetno jake evropske posade. Nijanse će odlučiti. I što se tiče ostalih naših posada očekujem da u sutrašnjim B finalima budu na svom maksimalnom nivou i da pokušaju da osvoje što bolje mesto – istakao je Ilić.