Spremni za start u Sevilji

Dva dana pred početak Evropskog prvenstva za seniore u Španiji očekivanja od ovog takmičenja izneli najiskusniji članovi dvojca bez kormilara, dubl skula i četverca bez kormilara. Stojić: Dvojac ide najbrže do sada. Marjanović: Napredovali smo u odnosu na Vareze. Jagar: Juniori dali dodatni motiv

Srpska seniorska veslačka reprezentacija Srbije stigla je u utorak uveče u Sevilju, a svi odreda u našem nacionalnom timu s nestrpljenjem očekuju start prvog velikog zvaničnog takmičenja u ovoj godini. Evropsko prvenstvo, kojim je do ove godina spuštana zavesa na međunarodnoj sceni, od ove sezone je u mnogo popularnijem i značajnijem terminu kalendara najvećih svetskih veslačakih događaja. To je posebno značajno i iz razloga što će nakon borbi za kontinentalne medalje na regatnoj stazi „Kartuha“ u glavnom gradu Andaluzije i naš glavni grad Beograd krajem maja naredne godine imatu tu čast da ugosti veslačku elitu Starog kontinenta.

Najiskusniji u taboru naše reprezentacije Nikola Stojić pred početak šampionata u Španiji, na kojem će u dvojcu bez kormilara veslati sa svojim prošlogodišnjim partnerom Nenadom Beđikom, ističe da je i iz ugla takmičara mnogo dobro što je termin evropskih prvenstva promenjen.

– Bilo je preterano zgusnuto do sada. Samo dve nedelje nakon svetskih prvenstva veslali smo evropske šampionate što je bilo veoma naporno. Sada nakon obvog šampionata imamo gotovo tri meseca da se pripremimo za planetarno prvenstvo što je jako dobro – kazao je Stojić, koji je lane na Evropskom prvenstvu u Varezeu osvojio bronzu – Beđik i ja smo jako dobro trenirali kako u zimskom tako i u ovom prolećnom ciklusu priprema. Od početka smo se obojica fokusirali na to da budemo naš najbolji dvojac. Cilj smo ispunili i iz dana u dan smo se sve bolje i bolje uveslavali. Dobro je što su nas zaobišle povrede i bez ikakvih ostalih trzavica smo odradili cele pripreme. Jako sam zadovoljan rezultatima na testovima i kontrlonim regatama i očigledno je da ovaj čamac ide najbrže otkako je formiran. Za koji plasman u Sevilji će to biti dovoljno ostaje da vidi na licu mesta. Konkurencija će biti žestoka. Osim Britanaca, koji propuštaju šampionat, učestvovaće svi najbolji evropski dvojci. Za razliku od Varezea takmičiće se i Francuzi, olimpijski viceprvaci iz Londona, a tu su prošlogodišnji evropski prvaci Holanđani i viceprvaci Španci.

Lane u Varezeu su plasmanom u finale prijtano iznenadili tim pre što su u dubl skul upareni neposredno pre ovog takmičenja. Ove godine Marko Marjanović i Aleksandar Filipović su bili prvi koji su ispunili državnu normu za Evropsko prvenstvo, sjajnim izdanjem na Internacionalnoj regati „Croatia open 2013“.

– Mnogo smo iskusniji nego lane samim tim što smo imali mnogo više vremena za uveslavanje nego što je to bio slučaj pred Vareze gde smo iznenadili i sebe. Mladi Filipović je fizički na još višem nivou, odlično smo radili i ostaje da se vidi šta možemo u Sevilji. U Zagrebu za dlaku smo u finalu izgubili od prošlogodišnjih šampiona Starog kontineta braće Sinković iz Hrvatske dok smo bili bolji od odlične estonske posade. Posle te regate stručni štab i definitivno odlučio da idemo na Evropsko prvenstvo. Pao nam je kamen sa srca pošto smo na miru mogli da se spremamo, a jedino mali nedostatak je bilo to što nismo imali veći broj trka, ali smo i to uspešno nadomestili na treninzima – kazao je Marko Marjanović i dodao – Konkurencija u Sevilji će biti žestoka. Sigurno da ima sedam čamaca koji su po kvalitetu kadri da se nađu i u finalu svetskog prvenstva. Nama ostaje da damo svoj maksimum i da se nadamo da će to biti dovoljno za dobar plasman.

Goran Jagar će veslati u teškom četvercu, u istom onom sastavu koji je lane učestvovao na Olimpijskim igrama u Londonu i koji je u Varezeu osvojio bronzu. Pored njega tu su Miloš Vasić, Miljan Vuković i Radoje Đerić.

– Nismo imali mnogo vremena za uveslavanje ali sam ja, kao i uvek, optimista. Sa pozitivnom energijom očekujem takmičenje u Sevilji a dodatni motiv svima nama dali su juniori koji su zabeležili veliki uspeh na šampionatu u Minsku. Konkurencija će biti jaka kao i prošle godine s tim što će u Sevilji veslati i izuzetno jaka posada Holandije, koje nije bilo u Varezeu – kazao je Goran Jagar i dodao – Nadam se da će ovaj teški četverac u Sevilji još jednom pokazati da vredi i da će na taj način „kupiti“ sebi kartu za Svetsko prvenstvu u Južnoj Koreji u avgustu.

Šamionat u Sevilji počinje u petak, 31. maja, kvalifikacionim trkama. Prvi na stazu od naših posada izlazi Miloš Stanojević u lakom skifu (9 č). Nakon njega veslaće Marko Marjanović i Aleksandar Filipović u dubl skul (10,31 č) te Iva Obradović u ženskom skifu (11,20 č). Na red onda dolaze Nenad Beđik i Nikola Stojić u dvojcu bez kormilara (12,23 č), a odmah nakon njih na stazu izlazi četverac bez kormilara Miljan Vuković, Goran Jagar, Miloš Vasić, Radoje Đerić (11,37 č). Repesaži za polufinala u disciplinama laki skif, dubl skul i ženski skif su u popodnevnom delu programa u petak, a polufinala u ovim disciplinama u subotu, kada su na programu i repesaži za finale u dvojcu bez kormilara i četvrecu bez kormilara. Finala su u nedelju, 2. juna.