Istorijsko zlato osmerca tri evropske medalje u Minsku

Srpski veslački podmladak nastavio nisku velikih uspeha na međunarodnoj sceni na Evropskom prvenstvu za juniore u Belorusiji osmerac Stanković, Gavrić, Mačković, Pivač, Kekić, Marinković, Lečić, Selaković, kormilar Jošić postao evropski prvak, dubl skul Šljukić, Došljak izlio evropsko srebro, dvojac bez kormilara Lončarević, Beđik osvojio bronzanu medalju

Srpski veslački podmladak nastavio je nisku ogromnih uspeha na međunarodnoj sceni. Na Evropskom prvenstvu za juniore, koje je u nedelju, 26. maja 2013, završeno u Minsku, naša reprezentacija osvojila je tri medalje i tako utrostučila bilans sa prošlogodišnjeg šampionata Starog kontinenta na Bledu kada je osvojeno zlato u četvercu sa kormilara. Iako sve evropske medalje imaju ogroman značaj ovoga puta najveće počasti pripale su osmercu koji je u sastavu Aleksa Stanković, Ljubomir Gavrić, Martin Mačković, Viktor Pivač, Nikola Kekić, Uroš Marinković, Nemanja Lečić, Nikola Selaković, kormilar Mateja Jošić postao šampion Starog kontinenta. U finalu kraljice među disciplinama kada je veslanje u pitanju naša posada je s vremenom 5:41.984 osvojila zlatnu medalju i tako se velikim slovima upisala u bogatu istoriju ovog sporta kod nas.

– Ovo je istorijski uspeh za srpsko veslanje. Posle 20 godina u disciplini u kojoj je stvar prestiža uzeti bilo koje odličje osvojili smo medalju u to onu najsjajniju. Pokazalo se da smo selektor juniora Dejan Guslov i ja doneli pravu odluku da sastavimo osmerac i ovom medaljom smo svakako dobili novi kvalitet kada je celokupno srpsko veslanje u pitanju. Čestitam svim članovima osmerca i treneru ove posade Dušanu Kovačeviću na velikom uspehu u Minsku – u dahu je kazao selektor srpske veslačke reprezentacije Nebojša Ilić i dodao – Posebno sam srećan iz razloga što osmerac čine veslači iz šest naših klubova i što ova posada zbog toga u pravom smislu reči ima prefiks srpska.

Finale muških osmeraca, kojim je zatvoren šampionat u Minsku, proteklo u dominaciji našeg čamca. Iako je do finala morao da prođe kroz repesaž srpski osmerac je od početka trke stavio svima do znanja da je odlučan u nameri da trijumfuje. Već posle prvih 300 metara izbio je na čelo. Kada je prigrlio tu poziciju svima je postalo jasno da zlato neće ispustiti iz svojih ruku do kraja. Tako je i bilo. Sa gotovo tri sekunde zaostatka kroz cilj je kao druga prošla posada Rumunije (5:44.328), a treća posade Hrvatske (5:46.367).

– Momci su u Minsku pokazali izuzetan potencijal i kvalitet. Iako smo krenuli iz minusa budući da smo ovu posadu, od pretežno skifista, formirali nedavno radili smo predano i složno i uspeh nije izostao. Ono što je donelo prevagu na našu stranu jeste karakter čvrst poput granita, koji mnogo toga odlučuje kada su ovakva takmičenja u pitanju. Izmakao nam je direktan plasman u finale, morali smo da veslamo i repesaž, ali nijednog trenutka nismo posumnjali u svoj kvalitet – istakao je trener osmerca Dušan Kovačević i dodao – U finalu je bio dogovor da pokušamo da se držimo grupe do polovine trke jer smo znali da je druga polovina naša bolja deonica. I mene su momci iznenadili. Već posle 300 metara su izbili na čelo i tu poziciju su uspeli vešto i rutinski da sačuvaju do kraja.

Evropski vicešampioni u Minsku postali su Andrija Šljukić i Bojan Došljak. U fenomenalnom finalu dubl skula, u kojem su dve prve posade veslale daleko brže od dosadašnjeg svetskog rekorda (6:33.66) sa vremenom 6:24.633 prošli su kroz cilj kao drugi iza osvajača zlata Rumunije (6:19.959). Bronzana medalja pripala je čamcu Litvanije (6:26.196), četvrta je bila Poljska (6:26.883), peta Turska (6:30.516), a poslednja Češka (6:40.625). Šljukić i Došljak, koji su lane na Svetskom prvenstvu u Plovdivu osvojili bronze u dvojcu bez kormilara, odnosno četvercu sa kormilarom, od početka finalnog okršaja bili su na drugom mestu a uprkos velikoj želji nisu do kraja uspeli da stignu i prestignu Rumune.

– Šljukić i Došljak su izveslali fenomenalnu trku od početka do kraja, kako u taktičkom tako i u tehničkom smislu. Dovoljno je reći da su za gotovo deset sekundi bili brži od trenutno najboljeg svetskog juniorskog vremena u ovoj disciplini. Ipak, na žalost Rumuni su bili bolji za klasu – kazao je trener reprezentacije Aleksandar Ivković.

Ni Andrija Šljukić nije imao za čim da žali.

– Pre šampionata sam rekao da će nam Rumuni biti najveći konkurenti. Nadao sam se da smo ih prestigli u odnosu na pre dve godine kada smo poslednji put izgubili od njih. Ipak, pokazali su u Minsku da je reč o izuzetnoj posadi. Od početka su se odvojili i od prve četvrtine trke su već počeli da malo po malo povećavaju prednost. Jednostavno u ovom trenutku su bolji od nas. Zadovoljan sam kako smo mi odveslali trku. Dali smo svoj maksimum, postigli odlično vreme, koje je bilo dovoljno za srebro – kazao je Šljukić i dodao – Nastavljamo udarnički da se pripremamo za Svetsko prvenstvo za juniore u Litvaniji u avgustu. Po nekom planu Došljak i ja ćemo da treniramo samo u skifovima a kada budemo odmerili snage ako se razlika bude merila jednom sekundom najverovatnije ćemo i u Trakaiju sesti u dubl skul.

I dvojac bez kormilara Igor Lončarević, Aleksandar Beđik se popeo na postolje. U okršaju za medalje s vremenom 6:42.415 je osvojio bronzu. U izuzetno neizvesnoj trci naš dvojac je u poslednjih 500 metara ušao kao drugoplasirani sa manje od tri sekunde zaostatka za vodećim Austrijancima. Međutim, u finišu je ostao bez snage što je iskoristio čamac Češke koji se s vremenom 6:41.762 dokopao srebra. Trijumfovali su Austrijanci (6:40.266). Četvrto mesto pripalo je Italijanima (6:42.885), peto Slovencima (6:47.055) a poslednje, šesto, Ukrajincima (6:48.554).

– Da nam je neko pre šampionata ponudio bronzu za dvojac bez kormilara mi bismo je oberučki prihvatili. Ipak, nakon prvenstva videli smo da Lončarević i Beđik mogu i moraju još bolje. U svakom slučlaju zaslužuju velike čestitke za evropsku bronzu. U finalu su do poslednjih 100 metara imali srebro u džepu ali nisu imali snage za bolji finiš. U polufinalu su se istrošili više nego što je bilo potrebno i to je uzelo danak u okršaju za medalje – prokomentarisao je nastup dvojca bez kormilara Ivković.

Alkesandar Beđik je nakon evropske bronze kazao sledeće:

–Imali smo izuzetno tešku trku u finalu. U nekoliko poslednjih desetina metara smo bili malo lošiji ali smo sve u svemu zadovoljni postignutim rezultatom. U svakom slučaju znamo šta bismo trebali da popravimo do Svetskog juniorskog prvenstva i nadam se da ćemo u periodu pred nama uspeti u tome. Sve u svemu verujem da imamo kvalitet i za bolje vreme i za bolji plasman na planetarnom šampionatu – istakao je Beđik.

Naša najmlađa reprezentativka u Minsku, 16-godišnja, Ljiljana Jošić šampionat u Minsku završila na ukupno desetom mestu što je odličan rezultat ako se zna da se takmičila i sa dve godine starijim veslačicama. U B finalu skifa s vremenom 8:22.052 zauzela je četvrto mesto iza Bugarske (8:14.096), Italije (8:14.953), Češke (8:21.994), a ispred Turske (8:23.874) i Mađarske (8:30.932).

Mladi četverac sa kormilarom Milan Mijić, Dušan Slavnić, Petar Savin, Miloš Aleksić, kormilar Filip Lekić, koji je u Minsk pre svega došao da stiče dragoceno međunarodno iskustvo, osvojio je ukupno sedmo mesto.