Dva svetska odličja u Ožibeleu

Srpski dvojac sa kormilarom Viktor Pivač, Martin Mačković, kormilar Luka Mladenović i skifista za lake veslače Miloš Stanojević osvojili bronzane medalje na Svetskom prvenstvu za seniore u Ožibeleu i tako doneli prva odličja za srpsko veslanje na planetarnim šampionatima za seniore posle 2009. U subotu od 13,30 č Miloš Vasić i Nenad Beđik se u dvojcu bez kormilara bore za još jedno svetsko odličje u Francuskoj

Srpsko veslanje je u petak, 4. septembra 2015, ostvarilo izvanredan uspeh na Svetskom prvenstvu za seniore u Ožibeleu. Dva naša čamca stigla su do pobedničkog postolja, prvi put na planetranim šampionatima za seniore posle šest godina i bronze Miloša Tomića i Nenada Babovića u dvojcu bez kormilara za lake veslače na Svetskom prvenstvu za seniore u Poljskoj 2009. Prvi nam je razgalio srca dvojac sa kormilarom Viktor Pivač, Martin Mačković, kormilar Luka Mladenović koji je osvojio bronzano odličje. Do fenomenalnog uspeha naš čamac, ubedljivo najmlađi na šampionatu u ovoj disciplini, stigao je izvanrednim veslanjem u finalnom okršaju koji je s vremenom 6:59,53 završio na trećem mestu. Zlato je pripalo posadi Velike Britanije Rajli o Donel, Tarant, kormilar Fildman (6:51,31), a srebro čamcu Nemačke Nemačka Šnajder, Ernsting, kormilar Visen (6:57,36). Četvrta je kroz cilj prošla Južnoafrička Republika u sastavu Dejvis, Grin, kormilar Morgan (7:01,19), peti su bili Belorusiji Valacko, Vibranec i kormilar Pjatrnić (7:02,47), a poslednji Francuzi Delašam, Make sa kormilarom Mansoom (7:07,57).

– Pivač i Mačković su odlično izveslali finalnu trku. Posle kvalifikacija u kojima se nisu dobro snašli, repesaža u kojem su popravili utisak, u Ožibeleu su bili najbolji kada je bilo najpotrebnije – u okrašaju za medalje. Od početka do kraja bili su fanatično borbeni, na kraju izveslavši finale sa 105 odsto svojih mogućnosti. Ovo je veliki rezultat tim pre što su Pivač i Mačković pre samo nešto više od mesec dana osvojili medalju na Svetskom prvenstvu za mlađe seniore. Trebalo ih je najpre povratiti posle svih napora u Plovdivu, a nakon toga pripremiti za disciplinu koja je jedna od najzahtevnijih s obzirom da ima i kormilara. Još jednom im čestitam na ogromnom uspehu. Mačković već za četiri dana mora da se vrati u Ameriku zbog obaveza na Berklju, dok će Pivač put SAD, u kojima studira na Vašingtonu, nešto kasnije – kazao je trener reprezentacije Aleksandar Ivković.

Dvadesetgodišnjaci Pivač i Mačković su još jednom ove sezone potvrdili raskošan talenat. Posle bronze na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine u Plovdivu u dvojcu bez kormilara stigli su od odličja i konkurenciji starijih seniora. Iako su startovali nešto slabije, a posle prvih 500 metara bili na petoj poziciji, nisu gubili strpljenje i prisebnost. Njihovu, tradicionalno, najjaču deonicu – drugu i treću četvrtinu trke odradili su sa čistom desetkom. Posle velike borbe probili su se na treće mesto i na ovoj poziciji su ušli u poslednjih 500 metara. U tom trenutku bilo je očigledno da niko ne može da ih spotakne na putu ka postolju u Ožibeleu. Suvereno su veslali ka medalji prošavši kroz cilj sa svega dve sekunde zaostataka za drugoplasiranim čamcem i sa svojim najboljim vremenom u Francuskoj.

– Posle prve trke u Francuskoj videli smo da mnogo toga ne štima i znali smo da ako želimo nešto više da uradimo moramo mnogo toga da popravimo. Uspeli smo u tome i u finalu smo bili na našem nivou, stigavši na kraju do svetskog odličja. Nismo planirali posle Plovdiva da se borimo za plasman na još jedno takmičenje. Međutim, osetili smo da u ovoj sezoni imamo još rezerve kada je u pitanju nastup za nacionalni tim i na kraju smo odlučili da, ipak, učestvujemo u Franuskoj. Ova medalja je pokazala da nismo pogrešili. Presrećan sam, pogotovo što sam ponovo veslao sa, pre svega, mojim velikim prijateljem Viktorom s kojim sam u reprezentativnim čamcima mnogo godina unazad. Takođe, i Luka je odradio ogroman deo posla i značajno doprineo uspehu ovog čamca u Ožibeleu – istakao je Mačković koji je na dan finala napunio 20 godina i kojem je bronza najlepši rođendanski poklon koji je mogao da dobije.

Ni Pivač nije krio ogromno zadovoljstvo novim reprezentativnim uspehomm.

– Bilo je mnogo teže nego u Plovdivu jer smo veslali protiv mnogo starijih i iskusnijih veslača. U finalu na polovini trke ostali čamci su pokušali da nas slome i da nas zaplaše. Međutim, nismo se dali. Veslali smo svoju najbolju trku u Ožibeleu, ostali u kombinaciji za postolje na ulasku u poslednjih 500 metara i tada krenuli u nezadrživ pohod na postolje – rekao je Pivač i doadao – Za 20-tak dana odlzaim u Ameriku ali se vraćam već u decembru s namerom da pokušam da se nametnem za nacionalni tim olimpijske kvalifikacije u Lucernu.

Presrećan je bio i najmlađi član srpskog nacionalnog tima u Francuskoj, kormilar Luka Mladenović Bunčić, koji je 4. marta napunio tek 13 godina.

– Veslanjem se bavim tek nešto više od godinu dana i imao sam tu čast da budem kormilar na Svetskom prvenstvu za seniore. Takmičenje je bilo teško, imao sam tremu, ali bi ona nestajala kada god bi počela trka. Pokušao sam samo da radim ono što smo vežbali na treninzima. Uspeli smo u tome, pogotovo u finalu, i na kraju stigli do postolja. Ne mogu da opišem koliku sreću osećam zbog ovog uspeha – kazao je Mladenović.

Samo pola sata pošto je srpsko veslanje došlo do prve medalje, u Ožibeleu je palo i drugo odličje. Miloš Stanojević je ostvario najveći uspeh u svojoj karijeri osvojivši bronzanu medalju u skifu za lake veslače. Naš “lakić” je izveslao još jednu veliku trku u Francuskoj koju je na kraju sa vremenom 6:55,88 završio na trećem mestu. Trijumfovao je Novozelanđanin Ling (6:53,80), a srebro osvojio Slovenac Hrvat (6:54,59). Četvrti je bio Nemac Štajnhubel (6:57,34), peti Amerikanac Trojan (6:58,48), a šesti Britanac Kirkvud (6:58,62). Stanojević, osvajač tri evropska bronzana odličja u četvercu bez korimlara za lake veslače (2009, 2011. i 2012), silovito je ušao u finalnu trku. Odmah na počeku izbio je na čelnu poziciju koju je čuvao sve do ulaska u poslednjih 500 metara. Tada su počeli da nadiru Novozelanđanin Ling i Slovenac Hrvat, koji je bio bolji od Stanojevića i u polufinalu. Naš reprezentativac nije uspeo da odbije napad ove dvojice veslača, pao je treće mesto, koje je uspeo da sačuva do kraja.

– Kao što sam rekao pre početka šampionata jedini cilj mi je bio da izveslam vreme oko 6:55. Uspeo sam u tome i taj rezultat mi je doneo ogroman uspeh. Ovom prilikom se zahvaljujem svom treneru iz francuskog kluba ACBB-a Sedriku Tublanu s kojim sam u proteklom periodu odradio odličan posao, a srebro na Svetskom kupu u Lucernu i bronza u Ožibeleu su najbolji dokaz toga. Za još bolji plasman i rezultat u Francuskoj nedostajalo je malo više vremena, jer u tehničkom smislu ima još prostora za napredak – bio je presrećan Stanojević, osvrnuvši se na finalni okršaj. – Sve je bilo kako smo se dogovorili pre trke. Vodio sam do poslednjih 1.500 metara, ali je tada ponestalo goriva. Nemam za čim da žalim jer sam u ovom trenutku dao svoj maksimum.

I generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije Nebojša Jevremović je apostorfirao Tublanovu zaslugu za Stanojevićev uspeh u Francuskoj.

Veslački savez Srbije se ovom prilikom najsrdačnije zahvaljuje Veslačkom klubu ACBB iz Pariza i njegovom treneru Sedriku Tublanu čije je zasluga za Stanojevićevu svetsku bronzu ogromna. Tublan je vrhunski trener i pre svega veliki čovek koji je uložio ogroman trud i klupske resurse za pripreme našeg reprezentativca. Od Evropskog prvenstva za seniore u Poznanju Stanojević je mahom trenirao u Francuskoj, gde ga je Tublan uspeo da pokrene i da ga dovede do vrhunskih rezultata. Ovaj vid saradnje se pokazao kao izuzetno dobar i nadam se da ćemo je nastaviti – napomenuo je Jevremović.

Marko Marjanović i Andrija Šljukić ubedljivo su pobedili s vremenom 6:13,97 u prvoj grupi polufinala C/D dubl skula i tako se plasirali u C finale u kojem će se u subotu, od 11,30 č boriti za plasman od 13. do 24. mesta. Pored našeg čamca iz ove trke u C finale otišle seu posade Češke (6:16,64) i Ukrajine (6:18,84), dok će Estonija (6:19,88), Letonija (6:22,91) i Slovenija (6:27,65) veslati u D finale. Iz druge grupe polufinala C/D u C finale otišli su čamci Danske (6:13,14), SAD (6:14,05) i Poljske (6:16,18), a u D finale Argentina (6:21,86), Španija (6:23,67) i Mađarska (6:26,31). Dušan Bogičević će u subotu od 10,45 č veslati u D finalu. Naš skifista je u prvoj grupi polufinala C/D zauzeo šesto mesto s vremenom 7:18,89. Prva tri mesta i plasman u C finale ostvarili su čamci Meksika (6:47,99), Finske (6:54,13) i Brazila (6:58,40), dok će Ukrajina (7:00,03) i Argentina (7:14,81), poput Bogičevića, u D finale. Iz druge grupe polufinala C/D u C finale su se plasirale Kanada (6:51,87), Nemačka (6:53,66) i Kina (6:56,13), a u D finale Švajcarska (6:58,53), Monako (7:06,00) i SAD (7:06,01).

U subotu, 5. septembra, na stazu pored dubl skula Marko Marajnović, Andrija Šljukić i skifiste Dušana Bogičevića izlaze još tri srpska čamca. Jovana Arsić će se od 10,55 č u ženskom skifu sa čamcima Nigerije, Belgije, Rusije, Italije i Letonije boriti u D finalu za plasman od 19. do 24. mesta. Od 11,20 č četverac bez kormilara Goran Jagar, Veselin Savić, Nikola Stojić, Radoje Đerić će se u C finalu boriti za plasman od 13. do 18. mesta. Program od naših posada zatvara dvojac bez kormilara Miloš Vasić, Nenad Beđik koji će od 13,30 časova pokušati da dođe do svetskog odličja, prvog u ovoj disciplini za naše veslanje od 2001. i srebra Nikole Stojića i Đorđa Višackog na Svetskom prvenstvu za seniore u Lucernu. Vasić i Beđik u finalu će veslati u drugoj stazi, a rivali na putu ka postolju biće im Italijani Mornati i Kapeli, Novozelanđani Marej i Bond, Britanci Foad i Lendgridž, Australijanci Hargrejvs i Vitli i Holanđani Bras i Stinman.

 

Satnica srpskih posada u subotu, 5. septembra 2015.

D finale – Skif Dušan Bogičević – SAD, Monako, Švajcarska, Ukrajina, Argentina, SRBIJA – 10,45 č

D finale – Skif Jovana Arsić – Nigerija, Belgija, Rusija, Italija, Letonija, SRBIJA – 10,55 č

C finale – Četverac bez kormilara Goran Jagar, Veselin Savić, Nikola Stojić, Radoje Đerić – Argentina, Češka, Južnoafrička Republika, SRBIJA, Novi Zeland, Francuska – 11,20 č

C finale – Dubl skul Marko Marjanović, Andrija Šljukić – Ukrajina, Češka, SRBIJA, Danska, SAD, Poljska – 11,30 č

A finale – Dvojac bez kormilara Miloš Vasić, Nenad Beđik – Italija, SRBIJA, Novi Zeland, Velika Britanija, Australija, Holandija – 13,30 č