U znaku domaćih takmičara

Na Adi Ciganliji održana Beogradska internacionalna regata Trofej Beograda koja je okupila sve domaće klubove i oko 100 stranih takmičara. Dve srpske juniorske posade ispunile vremensku, a dve plasmansku normu za Evropsko prvenstvo u Minsku krajem maja

Uz prisustvo velikog broja poklonika veslanja u subotu i nedelju, 4. i 5. maja 2013, na Adi Ciganliji održana je Beogradska internacionalna regata - Trofej Beograda, koja se u našem glavnom gradu tradicionalno održava više od tri decenije. Dvodnevno takmičenje koje je, pored svih domaćih klubova, okupilo i 100 stranih takmičara obeležili su sjajna atmosfera, neizvesne trke i dominacija domaćih takmičara. Po ukupnom broju medalja epitet najuspešnijeg kluba pripao je Partizanu čiji su članovi osvojili 21 medalju (8 zlatnih - 8 srebrnih - 5 bronzanih). Druga po uspešnosti bila je Crvena zvezda s 19 medalja (7 - 7 - 5) a treće Smederevo sa 8 medalja (6 - 2 - 0).

Beogradska internacionalna regata - Trofej Beograda, koju s velikim uspehom organizuje Veslački savez Srbije (VSS) uz svesrdnu podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, Gradskog sekretarijata za omladinu i sport Grada Beograda i Javnog preduzeća „Ada Ciganlija", bila je posebno značajna iz razloga što je predstavljala kriterijumsku regatu za izbor juniorske reprezentacije Srbije za njihovo prvo veliko takmičenje u ovoj godini - Evropsko prvenstvo u Minsku krajem maja.

- Možemo da budemo zadovoljni organizacijom još jedne u nizu Beogradske internacionalne regate. Pored svih naših klubova učestvovalo je i 100 stranih takmičara koji su u svakom slučaju dodatno doprineli kvalitetu ove regate. Svi su bili zadovoljni uslovima za veslanje i posebno smo srećni zbog toga. Prvog dana regate postignuti su bolji rezultati zbog boljih uslova na stazi jer nije bilo kontravetra kao drugog dana - kazao je selektor juniorske reprezentacije Srbije Dejan Guslov i dodao kada su u pitanju rezultati juniora koji su bili na posebnom skeneru. - Na Beogradskoj internacionalnoj regati vremensku normu za učešće na šampionatu Starog kontinenta u Minsku ispunili su Andrija Šljukić u skifu i Igor Lončarević i Aleksandar Beđik u dvojcu bez kormilara koji su prvog dana trijumfovali u ovim disciplinama s vremenima 7:01,85, odnosno 6:42,32. Budući da drugog dana vremenski uslovi nisu išli naruku takmičarima nije bilo realno očekivati da će neko ispuniti vremensku normu. Ipak, kada se uzmu u obzir nastupi na Internacionalnoj regati „Croatia Open 2013" i učinak na Beogradskoj internacionalnoj regati plasmansku normu za šampionat u Minsku ispunili su Andrija Šljukić i Bojan Došljak u dubl skulu i Ljubomir Gavrić, Aleksandar Beđik, Igor Lončarević i Aleksa Stanković u četvercu bez kormilara. Ove dve posade su osvojile zlata trijumfovavši u finalima s vremenima 7:02,.60, odnosno 6:44,37. I četverac skul u sastavu Nemanja Lečić, Uroš Marinković, Nikola Kekić, Milan Mijić je trijumfovao na Adi Ciganliji ali postignuto vreme od 6:42.95 nije na neophodnom nivou.

Selektor juniora Guslov je istakao da će konačan spisak putnika za Minsk biti poznat nakon još jedne analize.

- Pre nego što donesemo konačnu odluku s kojima posadama idemo u Minsk sve ćemo još jednom dobro analizirati i sagledati iz više uglova, pogotovo što pojedini veslači imaju normu u dve discipline. Nije iskuljučeno da kroz koji dan organizujemo dodatne trke u pojedinim disciplinama. U svakom slučaju krajnji rok da prijavimo sastav za Evropsko prvenstvo jeste 13. maj i do tada ćemo doneti i definitivnu odluku - zaključio je Guslov.