Žetva medalja juniora Srbije na Jarunu

Srpski veslački podmladak osvojio 15 medalja (šest zlata, pet sreba i četiri bronze) na jubilarnoj 30. Internacionalnoj regati Croatia Open 2013”

Osim seniora na jubilarnoj 30. Internacionalnoj regati „Croatia Open 2013" učestovavo je i podmladak srpskog veslačkog sporta, koji je nastupao pod klupskim obeležjima. Juniori (takmičili se u konkurenciji mlađih juniora rođenih 1997. i 1998 i starijih rođenih 1995. i 1997), kojima je regata u Zagrebu bila i kriterijumska za sastav ove nacionalne selekcije, osvojili su ukupno 14 odličja (šest zlatnih, pet srebrnih i četiri bronzane medalje) i tako na nabolji način najavili uspešnu sezonu na juniorskoj sceni na kojoj ih ove godine očekuju, između ostalog, Evropsko prvenstvo u Belorusiji krajem maja, te Svetsko prvenstvo u Litvaniji početkom avgusta.

Prvog dana osvojeno je čak sedam odličja, od toga tri zlatna. Prvo su do medalje stigli mlađi juniori Nikola Cvijetić i Lazar Lazović koji su s vremenom 7:27.48 osvojili bronzu u dubl skulu. Do prvog zlata došla je Ljiljana Jošić (Čurug) koja je superiorno trijumfovala u konkurenciji starijih juniorki u ženskom skifu pobedivši u A finalu s vremenom 9:02.25, sa više od šest sekundi prednosti u odnosu na drugoplasiranu. Nakon Jošićeve na postolje su se popeli i Igor Lončarević i Aleksandar Beđik (Partizan, stariji juniori) koji su s vremenom 7:11.92 osvojili bronzanu medalju u konkurenciji dvojac bez kormilara. Apsolutnu dominaciju naša zemlja je imala u konkurenciji starijih juniora u muškom skifu budući da su sve tri medalje u ovoj disciplini otišle u Srbiju. Zlato je osvojio Andrija Šljukić (Partizan) s vremenom 7:45.72, srebro Martin Mačković (Palić) - 7:49.48, a bronzu Viktor Pivač (Grafičar) - 7:51.83. U smiraju prvog takmičarskog dana izliveno je još jedno zlato. U A finalu dubl skula Mirko Đerić i Pavle Krivokapić (Partizan, stariji juniori) trijumfovali su s vremenom 7:04.64. U ovom finalu Srbija je imala još jednog predstavnika. Mario Jarc i Pavle Stanković (Galeb) bili su šesti (7:45.53).

I drugog dana naši juniori su nastavili žetvu medalja na Jarunu. Osvojeno je osam medalja - tri zlata, četiri srebra i jedna bronza. Seriju je otvorio dvojac bez kormilara Marko Ristić, Uroš Dimitrijević (Smederevo, stariji juniori) koji u finalu osvojio srebro s rezultatom 7:15.33. Ubrzo posle toga četverac skul Miloš Milićević, Vlastimir Arsenijević, Nikola Cvijetić, Lazar Lazović (Crvena zvezda, mlađi juniori) dokopao se zlata trijumfovavši u finalu s vremenom 6:51.11. U ovom finalu imali smo još dva predstavnika. Bogdan Stepić, Ilija Marković, Nenad Radonjić i Matija Janković (Partizan) i Dejan Jovašević, Aleksandar Antić, Danilo Radovanović i Luka Frenc (Partizan), bili su peti (7:03.71), odnosno šesti (7:07.25). U dubl skulu među starijim juniorima naša zemlja je bila apsolutno dominantna. Zlato su osvojili Andrija Šljukić i Bojan Došljak (Partizan) s vremenom 6:59.84, a srebro Martin Mačković i Viktor Pivač (Palić/Grafičar) s rezultatom 7:02.49. Ljiljana Jošić je i drugog dana bila neprikosnovena u ženskom skifu među mlađim juniorkama. S vremenom 9:12.49 opet je osvojila zlato.

Aleksa Stanković, Ljubomir Gavrić, Igor Lončarević i Aleksandar Beđik (Partizan, stariji juniori) su osvojili srebro u konkurenciji četverac bez kormilara prošavši kao drugi kroz cilj A finala s vremenom 6:34.79. U istoj trci Slaven Mlađenović, Petar Savin, Miloš Aleksić i Dušan Slavnić (Danubius 1885/Crvena zvezda) bili su šesti (6:56.04). Poslednje dve medalje za naše juniore u Zagrebu doneli stariji juniori u disciplini četverac skul. Nemanja Lečić, Nikola Kekić, Uroš Marinković, Milan Mijić (Danubius 1885/Crvena zvezda) i Igor Đerić, Luka Jošić, Pavle Krivokapić i Mirko Đerić (Partizan) su s vremenima 6:19.88 i 6:39.58 osvojili srebro, odnosno bronzu. U finalu ove discipline veslali su i Mario Jarc, Pavle Stanković, Kristijan Stevanović i Filip Prodanović (Galeb) koji su s vremenom 6:42.08 bili četvrti.

- Možemo da budemo zadovoljni nastupom naših juniora u Zagrebu. Prvog dana bih odvojio rezultate skifista u konkurenciji starijih juniora, skifistkinje Jošićeve među mlađim juniorkama i dvojca bez kormilara među starijim juniorima. I drugog dana smo bili na visini zadatka a posebno su se istakli dubl skulovi, četverac bez kormilara i četverac skul u konkurenciji starijih juniora kao i Jošićeva u konkurenciji mlađih juniorki u skifu. Budući da je regata u Zagrebu bila i kriterijumska prvi uslov za nastup na Evropskom prvenstvu za juniore u Minsku ispunili su Andrija Šljukić u skifu, Šljukić i Bojan Došljak u dubl skulu, Ljiljana Jošić u ženskom skifu, Igor Lončarević i Aleksandar Beđik u dvojcu bez kormilara, te Nemanja Lečić, Nikola Kekić, Uroš Marinković, Milan Mijić u četverac skulu i Aleksa Stanković, Ljubomir Gavrić, Igor Lončarević i Aleksandar Beđik u četvercu bez kormilara. Ipak, norme za nastup na ovogodišnjem Evropskom šampionatu moraće da se ispune na Beogradskoj internacionalnoj regati - Trofeju Beograda početkom maja. Ukoliko posle ovog takmičenja bude još nedoumica organizovaćemo dodatnu Izbornu regatu - kazao je selektor juniorske veslačke reprezentacije Srbije Dejan Guslov.