Još četiri odličja u Višegradu

Drugog dana Balkanskog prvenstva u Višegradu srpska reprezentacija osvojila još dva srebra i dve bronze sve u juniorskoj konkurenciji viceprvaci Balkana postali osmerac i ženski skif, bronze za muški četverac skul i ženski dubl skul

U nedelju, 7. septembra 2014, stavljena je tačka na Balkansko prvenstvo u Višegradu koje je u protekla dva dana okupilo veslače i veslačice iz osam zemalja – Srbije, BiH, Turske, Bugarske, Grčke, Makedonije, Rumunije i Kipra. Drugog dana šampionata srpska veslačka reprezentacija osvojila je još četiri odličja – po dva srebrna i dva bronzana čime je takmičenje u Višegradu završila sa ukupno sedam medalja. Vicešampion Balkana postao je osmerac Nikola Cvijetić, Igor Đerić, Miloš Milićević, Uroš Dimitrijević, Dušan Slavnić, Nemanja Lečić, Marko Ristić, Zoran Rajić, kormilar Mateja Jošić koji je postigao vreme 6:07,99. Zlato u ovoj disciplini pripalo je Rumuniji, a bronza Grčkoj. Ljiljana Jošić je s vremenom 8:46,64 osvojila srebro u juniorskom ženskom skifu u kojem je trijumfovao čamac Grčke, a bronzu osvojio čamac Bugarske.

Bronzana odličja pripala su, takođe, juniorskim posadama. Milan Mijić, Filip Prodanović, Kristijan Stevanović i Luka Vrbaski s vremenom 6:35,78 bio je treći u konkurenciji četverac skulova kod kojih je najbolji bio čamac RumGrčke, ženski dubl skul Miona Mitrović, Milica Slijepčević osvojio bronzano odličje s vremenom 8:06,26. Zlato u ovoj disciplini pripalo je posadi Rumunije, a srebro čamcu Grčke.

– Drugog dana posebne pohvale zaslužuje Ljiljana Jošić koja osvojila srebro u juniorskom skifu u izuzetno jakoj konkuirenciji. Osmerac je bio na visini zadatka. Odradio je to što je bilo dogovoreno ali mu je, ipak, za nekoliko sekundi zlato uzeo čamac Rumunije. Malo su bili tvrđi u trci verovatno iz razloga što je Igor Đerić pre okršaja osmeraca veslao i skif koji je iz subote premešten u nedelju i u kojem je za pola sekunde ostao bez odličja. I juniorski muški četverac skul i ženski dubl skul osvajanjem bronzanog odličja su ispunili očekivanja. Sve u svemu takmičenje u Višegradu je jedno novo iskustvo za sve naše veslače i veslačice budući da su svi veslali na jednoj specifičnoj stazi. Takođe, nije bilo klasične trke svih čamaca već da su ponasob, u razmaku od jednog minuta, veslali na vreme. Bila je potrebna i velika snalažljivost i ko je uspeo bolje da se prilagodi imao je više šansi za bolji rezultat kazao je trener reprezentacije Aleksandar Ivković I dodao. – Rezultati u Višegradu su na solidnom niovu iako mnogo lošiji nego lane u Beogradu. Ove godine je došlo do smena generacija i takmičenje u Višegradu je pokazalo da novi veslački podmladak mora još više, bolje, jače…

Po rečima Nebojše Jevremovića, generalnog sekretara Veslačkog saveza Srbije, koji je pomogao u organizaciji Balkanskog prvenstva u Višegradu, samo takmičenje je ispunilo očekivanja.

– Šampionat u Višegradu, prvo zvanično veslačko takmičenje na ovim prostorima, uspešno je organizovano uprkos brojnim problemima, pre svega sa vremenom. Zbog velikih podavina u poslednje dve nedelje došlo je do značajnog porasta vodostaja i brzine same reke pa je moralo da se primeni pravilo odvojenog nastupa čamaca u jednoj stazi koje je, priznato i od Svetske veslačke federacije. Rezultati su regularni i ono što je najbitnije jeste činjenica da su učesnici Balkanskog prvenstva Višegrad napustili prezadovoljni – istakao je Jevremović – Takođe, svi su impresionirani obimom posla koji je urađen po pitanju veslačke infrastrukture u Višegradu. Iako ostaju još neki završni radovi već sada se može konstatovati da je Višegrad postao odličan veslački centar i mesto na kojem mogu da se organizuju vrhunske pripreme. Već na leto naredne godine svi uzrasti srpske veslačke reprezentacije pripremaće se na ovom mestu za mnoge međunarodne izazove.

Kompletne rezultate drugog dana Balkanskog prvenstva u Višegradu možete preuzeti OVDE

Rang listu Balkanskog prvenstva u Višegradu možete preuzeti OVDE