Marjanović i Filipović u B finalu bolji od prošlogodišnjih svetskih prvaka

Srpski dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović Svetsko prvenstvo za seniore u Amsterdamu završio kao deveti, trećim mestom u B finalu

Poput četverca bez kormilara Goran Jagar, Miloš Vasić, Nikola Stojić, Radoje Đerić i ženskog dvojca bez kormilara Jovana Arsić, Iva Obradović i dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović svoje učešće na Svetskom prvenstvu za seniore u Amsterdamu završili su na devetom mestu. Naš čamac je u nedelju, 31. avgusta, poslednjeg dana šampionata s vremenom 6:13,36 bio treći u B finalu ove discipline u kojem je pobedila Velika Britanija (6:10,41), a drugi bio Novi Zeland (6:13,03). Četvrto mesto pripalo je Norveškoj (6:15,31), prošlogodišnjem svetskom prvaku iz Južne Koreje, peta je Kina (6:16,89), a poslednja Danska (6:18,57).

Marjanović i Filipović su od samog početka trke bili na trećem mestu. Posle prvih 500 metara prednost dva prvoplasirana čamca je bila minimalna u odnosu na našu posadu. Britanci i Novozelanđani su se posle 1.000 metara neznatno odvojili. Na ulasku u poslednju četvrtinu trke drugi Novi Zeland je bežao našem čamcu gotovo dve sekunde. Marjanović i Filipović su krenuli u jaki finiš, bili nadomak drugog mesta, ali je Novi Zeland ipak prošao kroz cilj ispred njih dvojice sa svega 33 stotinke prednosti.

– Marjanović i Filipović su svoju poslednju trku u Amsterdamu izveslali najbolje na šampionatu. Bili su na visokom niovu od početka do kraja i uz minimalan zaostatak za dva prvoplasirana čamca su prošli kroz cilj kao treći. Ukupan plasman je mogao da bude i bolji ali ih je loše izdanje u kvalifikacijama kasnije mnogo koštalo. Generalno, zadovoljan sam njihovim nastupom i plasmanom u Holandiji tim pre što su zauzeli mesto u okviru olimpijske norme jer u ovoj disciplini na Igre ide 11 čamaca. Ipak, od naredne, predolimpijske godine, sve kreće iz početka – istakao je član selektorske komiisije Veslačkog saveza Srbije Dejan Guslov.