Teški četverac i ženski dvojac deveti na svetu

Četverac bez kormilara Goran Jagar, Miloš Vasić, Nikola Stojić, Radoje Đerić i dvojac bez kormilara Jovana Arsić, Iva Obradović trećim mestom u B finalu završili svoj nastup na Svetskom prvenstvu za seniore u Amsterdamu. Trijumf Ivane Filipović u C finalu ženskog skifa. Poslednjeg dana šampionata u nedelju, 31. avgusta 2014, dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović vesla u B finalu

Pretposlednjeg dana Svetskog prvenstva za seniore u Amsterdamu svoj nastup na šampionatu su završile tri srpske posade. Novoformirani četverac bez kormilara Goran Jagar, Miloš Vasić, Nikola Stojić, Radoje Đerić s vremenom 5:48,06 osvojio je treće mesto u B finalu koje mu je donelo devetu poziciju u ukupnom plasmanu. Bolje od našeg teškog četverca u borbi za plasman od sedmog do 12. mesta bile su posade Italije (5:45,89) i Nemačke (5:47,27). Daleko posle najbolje trojke kroz cilj su prošli čamci Rusije (5:53,68), Rumunije (5:54,09) i Ukrajine (5:57,63). Jagar, Vasić, Stojić i Đerić su izveslali još jednu neizvesnu trku u Amsterdamu. Odlično su ušli u B finale. Držali su drugu poziciju sve do ulaska u poslednjih 500 metara kada ih je u samom finišu pretekao čamac Nemačke koji je kroz cilj prošao sa manje od sekunde prednosti u odnosu na našu posadu.

– Teški četverac očigledno nije mogao da izdrži jak ritam u Amsterdamu. Iscrpljujuća trka u polufinalu ostavila je traga pa nije imao snage za finiš u kojem je izgubio od Nemaca. Možemo da budemo zadovoljni postignutim rezultatima i veslanjem ovog čamca koji je u Holandiji pokazao da ima perspektivu. Doduše, sam plasman na deveto mesto nije u potpunosti zadovoljavajući – istakao je član selektorske komiisije Veslačkog saveza Srbije Nebojša Ilić.

Na svom debitanskom nastupu na velikom takmičenju u ovom sastavu ženski dvojac bez kormilara Jovana Arsić, Iva Obradović osvojio je odlično deveto mesto. U B finalu ove discipline Obradovićeva i još uvek mlađa seniorka Arsićeva su s vremenom 7:10,61 osvojile treće mesto, iza posada Rusije (7:06,08) i Republike Irske (7:09,20), a ispred Kanade (7:12,15), Ukrajine (7:18,40) i Češke (7:19,72).

– Obradovićeva i Arsićeva su ispunile očekivanja u Holandiji u koju su došle posle svega 20 dana zajedničkih treninga. Zauzele su mesto u okviru olimpijske norme i pokazale da ovaj čamac može da ima odličnu budućnost – rekao je Ilić.

Naš čamac je posle prvih 500 i 1.000 metara bio četvrti, tik iza Kanade koju je pretekao na ulasku u drugu polovinu trke. Sa trećeg mesta ušao je u poslednju četvrtinu trke, sa tri sekunde zaostatka za drugoplasiranom Irskom. U dobom finišu naš čamac je uspeo da smanji prednost ali nije bilo vremena za napad na drugo mesto.

– Ženski dvojac bez kormilara mogao je i bolje da prođe u B finalu ali je na samom startu, usled jakog bočnog vetra, napravio tehničku grešku, ispao iz trke, ali je velikom borbenošću uspeo da se vrati i da na kraju osvoji treće mesto – istakao je trener reprezentacije Saša Mimić.

Ivana Filipović trijumfom je stavila tačku na učešće u Holandiji. Naša skifiskinja je pobedila u C finalu s vremenom 7:33,32 i tako šampionat završila na 13. mestu. Posle naše reprezentativker kroz cilj su prošli čamci Argentine (7:35,30), Švajcarske (7:37,29), Hrvatske (7:37,56), Švedske (7:38,32) i Nemačke (7:54,52). Filipovićeva je od početka trke izbila na čelo. Nakratko je, na prolasku kroz prvu „hiljadarku“ pala na drugo mesto, ali je ubrzo pretekle čamac Argentine i prvo mesto sačuvala do kraja.

– Sve ukupno gledano mogu da budem zadovoljan Ivaninim nastupom u Amsterdamu, tim pre što skif nije njena disciplina. U ovaj čamac je prinudno sela posle Evropskog prvenstva u Beogradu kada je došlo do promene plana za ovu sezonu. Uprsko tome mislim da je ovde pokazala da ima ogroman potencijal i u skifu, u kojem je bila, baš na ovom mestu, četvrta na svetu 2011. u konkurenciji seniora do 23 godine. Najbolji dokaz za to jesu upravo dve poslednje trke na šampionatu koje je izveslala, i rezultatski i tehnički, na visokom nivou. U C finalu je od početka do kraja bila odlična i drago mi je da je uspela trijumfom da završi prvenstvo. Ovo je i realno bio njen trenutno maksimalni domet, pogotovo ako se uzme u obzir konkurencija u skifu, gde se do finala nije probila ni čuvena skifikinja Čehinja Knapkova. Naš cilj je bio da bude između 10. i 15. mesta, s nadom da može do B finala. Ipak, u četvrtfinalu je u silnoj želji napravila neke tehničke greške koje su je udaljile od polufinala. Sve u svemu Filipovićeva je na šampionatu pružila svoj maksimum i dokazala da može mnogo, a šta će biti naredne sezone odlučićemo kada se ova završi – kazao je član selektorske komisije VSS Petar Ibročić.

U nedelju, 31. avgusta, poslednjeg dana šampionata tačku na svoje učešće u Amsterdamu staviće u dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović. Njih dvojica će od 10,33 časova veslati u B finalu, za plasman od sedmog do 12. mesta na svetu. Protivnici će im biti posade Novog Zelanda, Kine, Norveške, Velike Britanije i Danske.