Marjanović i Filipović u B finalu

Srpski dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović nije uspeo da se plasira u finale Svetskog prvenstva za seniore u Amsterdamu pošto je u petak zauzeo peto mesto u svojoj grupi polufinala. U subotu, 30. avgusta 2014, ženski dvojac bez kormilara Jovana Arsić, Iva Obradović i četverac bez kormilara Goran Jagar, Miloš Vasić, Nikola Stojić, Radoje Đerić veslaju u B finalima, a Ivana Filipović u C finalu ženskog skifa

Dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović nije uspeo da se plasira u finale Svetskog prvenstva za seniore u Amsterdamu. Naš čamac je u petak, 29. avgusta 2014, u drugoj grupi polufinala zauzeo peto mesto s vremenom 6:15,82 pa će u nedelju, 31. avgusta, od 10,33 č veslati za plasman od sedmog do 12. mesta. Tri prva mesta i plasman u finale ostvarile su posade Litvanije (6:01,84), Italije (6:02,30) i Australije (6:02,52), dok će četvrtoplasirani Novi Zeland (6:03,55) i šestoplasirana Kina (6:17,67), poput Srbije u B finale. Marjanović i Filipović su posle prvih 500 metara bili peti, ali su na prolasku kroz prvu “hiljadarku” pali na šestu poziciju. S tim plasmanom su ušli i u poslednju četvrtinu trke. Ipak, u samom finišu uspeli su da preteknu Kinu i da polufinale završe na petom mestu. Iz prve grupe polufinala u finale su se plasirale Hrvatska (5:59,72), Nemačka (6:07,79) i Bugarska (6:09,39), a u B finale Norveška (6:12,24), Velika Britanija (6:12,71) i Danska (6:22,18).

– Marjanović i Filipovć nisu imali šanse da se bore za finale s obzirom da su veslali u najtežoj i najnepovoljnijoj stazi. Vetar je jutros promenio pravac i organizator je odlučio da promeni raspored čamaca u stazama a naša posada je, s obzirom da je u polufinale stigla iz repesaža, najgore prošla. Budući da su razlike u kvalitetu polufinalista bile minimalne ishod trke je umnogome odredila staza imajući u vidu vetar koji je duvao. Ostaje nam dan pauze koji ćemo pokušati da iskoristimo na najbolji način da se pripemimo za B finale – kazao je član selektorske komisije Veslačkog saveza Srbije Dejan Guslov.

Miloš Stanojević zbog bolesti, koja ga je koštala boljeg plasmana u polufinalu C/D, propustio je D finale, koje je trebalo da vesla u petak, pa je u konačnom plasmanu skifista za lake veslaće zauzeo 24. mesto.

U subotu, 30. avgusta, na stazu izlaze tri naše posade. Ivana Filipović od 10,26 časova vesla u C finalu ženskog skifa gde će joj protivnice za plasman od 13. do 18. mesta biti čamci Švedske, Hrvatske, Nemačke, Švajcarske i Argentine. Od 10,33 č Jovani Arsić i Ivi Obradović rivalke B finalu ženskog dvojca bez kormilara biće Republika Irska, Češka, Kanada, Ukrajina i Rusija. Naposletku na stazu izlazi četverac bez kormilara Goran Jagar, Miloš Vasić, Nikola Stojić, Radoje Đerić koji će se od 11,23 boriti u B finalu za plasman od 7. do 12. mesta. Rivali našeg čamca biće Nemačka, Ukrajina, Italija, Rusija i Rumunija.