Stojić i Beđik najbolji u dvojcu, po pobeda Filipovića i Đerića u skifu

Srpska veslačka reprezentacija odradila u Plovdivu prvi deo Izborne regate za Evropsko prvenstvo u Sevilji i Mediteranske igre u Mersinu

Srpska veslačka reprezentacija sitno broji do prvih regata u 2013. Nakon prvog zvaničnog testa na vodi u 2013. koji je odrađen na 6 km 13. marta u Beogradu, prvi test u okviru Izborne regate obavljen je, zbog loših vremenskih uslova u našem glavnom gradu, 28. i 29. marta na regatnoj stazi Plovdivu u Bugarskoj. U dva dana reprezentativci su odveslali po tri trke. U konkurenciji dvojaca bez kormilara u sva tri odmeravanja snaga najbolji su bili Nikola Stojić i Nenad Beđik, zabeleživši sve tri pobede.

- Stojić i Beđik su nakon odličnog rezultata na 6 km u Beogradu i u Plovdivu postigli najbolja vremena. Ipak, i druga dva dvojica Tomić, Jagar, odnosno Vuković, Savić su zabeležili dobre rezultate pokazavši da će predstavljati ozbiljne dvojce ove sezone - bio je komentar takmičenja dvojaca Nebojše Ilića, selektora veslačke reprezentacije Srbije.

Kada je u pitanju takmičenje skifista u prvoj trci je slavio Aleksandar Filipović, a u drugoj Radoje Đerić. Marko Marjanović je u oba nadmetanja bio drugi, dok je Miloš Vasić oba puta bio četvrti.

- Filipović i Marjanović su pokazali ujednačen kvalitet u skifu. Đerić je imao skok u drugoj trci pokazavši i u Plovdivu, pogotovo ako se uzme u obzir njegov trijumf na testu na 6 km u Beogradu, da izuzetno dobro može da vesla u skifu. U konkurenciji ove četvorice skifista jedino Vasić trenutno kaska pošto u Plovdivu nije postigao očekivani rezultat - istakao je Ilić i dodao - Ova četvorica veslača su drugog dana trka u Plovdivu veslali u dubl skulovima, a u toj disciplini Filipović i Marjanović su bili bolji od Đerića i Vasića. Prva dvojica su bila na nivou svog rezultata s kraja prošle sezone kada su zauzeli visoko peto mesto na Evropskom prvenstvu u Varezeu, dok ćemo bližu sliku o mogućnostima Đerića i Vasića u ovom čamcu videti na Internacionalnoj regati u Zagrebu sredinom aprila.

Po tri trke u Plovdivu imali su laki skifer Miloš Stanojević i skifistkinja Iva Obradović.

- U ovom nadmetanju Iva Obradović je iz trke u trku smanjivala razliku u odnosu na Stanojevića, kod kojeg se, pogotovo u poslednjem okršaju osetilo to što je imao rupu u pripremnom periodu - rekao je Ilić.

Veslačka reprezentacija nastavlja sa treninzima. Od 13. do 14. marta skul reprezentacija u sastavu Radoje Đerić, Aleksandar Filipović, Marko Marjanović, Miloš Vasić, Miloš Stanojević i Iva Obradović učestovavaće u Zagrebu na Internacionalnoj regati „Croatia Open", gde će prvog dana nastupiti skifovi, a drugog dubl skulovi. Nedelju dana kasnije Nikolu Stojića, Nenada Beđika, Gorana Jagara, Miloša Tomića, Miljana Vukovića i Veselina Savića očekuje nastup na Internacionalnoj regati „Memorial Paolo D'Aloja" u Piediluku (Italija), gde će se takmičiti u konkurenciji dvojaca bez kormilara a potom i četverca bez kormilara.

- Nakon regata u Zagrebu i Piediluku i ako bude neophodno još nekih dodatnih testova odredićemo sastav reprezentacije za Evropsko prvenstvo u Sevilji krajem maja i Mediteranske igre u Mersinu u drugoj polovini juna - zaključio je Ilić.