Obradovićeva i Arsićeva u polufinalu

Srpski ženski dvojac bez kormilara Jovana Arsić, Iva Obradović plasirao se u polufinale Svetskog prvenstva za seniore u Amsterdamu drugim mestom u repesažu. Zbog jakog vetra takmičenje u utorak, 26. avgusta, prekinuto pa će četverac bez kormilara Goran Jagar, Miloš Vasić, Nikola Stojić, Radoje Đerić svoju trku repesaža veslati u sredu, kada na stazu izlaze i Miloš Stanojević i Ivana Filipović, u četvrtfinalu skifa za lake veslače, odnosno skifa, i dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović koji će se kroz repesaž boriti za polufinale

Jak vetar je prekinuo je takmičarski program u utorak, 26. avgusta 2014, na Svetskom prvenstvu za seniore u Holandiji. Pre prekida na stazu je, ipak, izašla jedna srpska posada. Ženski dvojac bez kormilara Jovana Arsić, Iva Obradović uspela je da se na svom debitantskom nastupu u ovom sastavu plasirala u polufinale planetarnog šampionata. Naš čamac je s vremenom 8:07,69 zauzeo drugo mesto u repesažu ove discipline i zajedno sa prvoplasiranom Rusijom (8:03,43) i trećeplasiranom Ukrajinom (8:12,58) domogao se najboljih 12 na svetu. Nemačka (8:15,77), Italija (8:16,35) i Francuska (8:24,82) veslaće u C finalu. Arsićeva i Obradovićeva su krenule furiozno. Posle prvih 500 metara imale su gotovo tri sekunde prednosti u odnosu na drugoplasiranu Rusiju. Bile su na čelu i na prolasku kroz prvu “hiljadarku”, ali su već tada Ruskinje, koje su veslale u prvoj, namirnijoj, stazi počele da ih sustižu. Na ulasku u poslednju četvrtinu trke naše reprezentativke su pale na drugo mesto koje su bez po muke uspele da sačuvaju do kraja. Direktno u polufinale, koje je na programu 28. avgusta od 9,30 č, iz kvalifikacija u nedelju plasirali su se dvojci bez kormilara Velike Britanije, Republike Irske, Kanade, Južnoafričke Republike, Novog Zelanda, Australije, SAD, Rumunije i Češke.

– Uslovi na stazi su bili na ivici regularnosti. Uprkos tome naše devojke su uspele da dođu do mesta koje je vodilo u polufinale. Za razliku od kvalifikacija, koja im je bila prva zvanična trka i u kojoj su zbog ogromne želje za dokazivanjem napravile neke tehničke greške, u repesažu su izveslale mnogo bolje. Dan pauze smo iskoristili da izanaliziramo šta nije valjalo na startu šampionata. Danas su od početka ušle u trku, veslale su tehnički na visokom niovu i rezultat nije mogao da izostane – kazao je trener reprezentacije Saša Mimić i dodao – Za sada sve ide u planiranom smeru. Došli smo do polufinala, imaćemo dan pauze da se što bolje pripremimo za tu trku i da pokušamo da napravimo još jedan veliki korak u Amsterdamu. Ipak, ne po svaku cenu. Ovo je nova posada kojoj planetarni šampionat treba da predstavlja smernicu za narednu, predolimpijsku, sezonu.

Repesaži četveraca bez kormilara u kojima je u utorak trebalo da vesla i naš čamac Goran Jagar, Miloš Vasić, Nikola Stojić, Radoje Đerić zbog jakog vetra pomereni su za sredu. Tako će se naš teški četverac za tri mesta koja vode u polufinale boriti sa posadama Španije, Rusije, Francuske, Poljske i Italije 27. avgusta od 13,11 č. U drugoj grupi repesaža su Ukrajina, Nemačka, Kina, Češka i Rumunija. Teški četverci Holandije, SAD, Grčke, Kanade, Velike Britanije i Australije do polufinala su stigli direktno iz kvalifikacija koje su veslane u nedelju, prvog dana šampionata.

U sredu, pored pomenutog četveraca bez kormilara Goran Jagar, Miloš Vasić, Nikola Stojić, Radoje Đerić na stazu izlaze još tri srpske posade. Od 14,35 č Miloš Stanojević će veslati četvrtfinale skifa za lake veslače. Naš reprezentativac je drugoj grupi gde će mu protivnici za jedno od tri mesta koja vode u polufinale u četvrtak od 14,31 biti čamci Kine, Bugarske, SAD, Japana i Velike Britanije. Nakon Stanojevića na „vaterenu liniju“ će dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović koji od 15,52 č vesla repesaž ove discipline. Naš čamac je u trećoj grupi repesaža u kojoj će se za dve „vize“ za polufinale (petak, 14,15 č) boriti za posadama Mađarske, Argentine, Velike Britanije i Estonije. Naposletku će nastupiti i Ivana Filipović. Naša skifiskinja je u drugoj grupi čevrtfinala a rivalke od 17,30 č za tri karte za polufinale (petak, 15,35 č) biti Dankinja, Holanđanka, Austrijanka, Letonka i Ukrajinka.