Marjanović i Filipović u repesažu

Srpski dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović osvojio treće mesto u prvoj grupi kvalifiikacija Svetskog prvenstva za seniore u Amsterdamu pa će za plasman u polufinale veslati u repesažu u sredu od 15,38 č. U utorak na stazi četverac bez kormilara Goran Jagar, Miloš Vasić, Nikola Stojić, Radoje Đerić i ženski dubl skul Jovana Arsić, Iva Obradović koji veslaju u repesažima za plasman u polufinala svojih disciplina

Srpski dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović izveslao je u ponedeljak, 25. avgusta 2014, svoju prvu trku na Svetskom prvenstvu za seniore u Amsterdamu. U prvoj grupi kvalifikacija naš čamac s vremenom 6:26,85 zauzeo treće mesto pa će priliku za polufinale morati da traži kroz repesaž u sredu od 15,38 č. Među 12 najboljih iz ove grupe kvalifikacija direktno je otišao samo prvoplasirani čamac Hrvatske (6:21,29). Druga je bila Bugarska (6:26,52), četvrti Izrael (6:35,41), peta Kanada (6:38,92), a šesta Rusija (6:49,42), koje poput Srbije, idu u repesaž. Naš čamac je od početka trke izbio na drugo mesto koje je čuvao sve do samog finiša kada ga je pretekla Bugarska, pa je kroz cilj prošao kao treći. Iz druge grupe kvalifikacija direktno u polufinale, koje je na programu u petak, 29. avgusta, od 14,15 č plasirala se Nemačka (6:19,28), iz treće Italija (6:21,22), a iz četvrte Novi Zeland (6:20,77).

– Marjanović i Filipović nisu izveslali onako kako smo planirali i kako smo se dogovorili. Hrvati su se vrlo brzo mnogo odvojili i nije bilo šanse da im se ugrozi prvo mesto, koje je jedino vodilo direktno u polufinale. Naši momci su na kraju izgubili i od Bugara od kojih su imali gotovo tri sekunde prednosti na ulasku u poslednju četvrtinu trke. Ostaje nam da što bolje iskoristimo dan pauze, da ispravimo neke greške i da pokušamo kroz repesaž da dođemo do polufinala – kazao je član selektorske komisije Veslačkog saveza Srbije Dejan Guslov.

U utorak na stazu izlaze dve srpske posade. Od 15,50 č ženski dvojac bez kormilara Jovana Arsić, Iva Obradović vesla u repesažu za plasman u polufinale. Rivalke našim veslačicama, za jedno od prva tri mesta koje vode među 12 najboljih posada, biće čamci Rusija, Ukrajina, Nemačka, Italija i Francuka. Četverac bez kormilara Goran Jagar, Miloš Vasić, Nikola Stojić, takođe u utorak, od 16,39 č boriće se za plasman u polufinale kroz repesaž. Naš teški četverac je u prvoj grupi repesaža u kojoj će se za tri polufinalne “vize” boriti sa posadama Španije, Rusije, Francuske, Poljske i Italije U drugoj grupi repesaža su Ukrajina, Nemačka, Kina, Češka i Rumunija.