Stanojević i Filipovićeva direktno u četvrtfinale

Miloš Stanojević i Ivana Filipović plasirali su se direktno u četvrtfinale skifa za lake veslače, odnosno skifa na Svetskom prvenstvu za seniore koje je u nedelju, 24. avgusta 2014, počelo u Amsterdamu. Ženski dvojac Jovana Arsić, Iva Obradović i četverac bez kormilara Goran Jagar, Miloš Vasić, Nikola Stojić, Radoje Đerić veslaju repesaže za plasman u polufinale. U ponedeljak na stazi samo dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović koji od 15,29 č vesla kvalifikacije ove discipline

U nedelju, 24. avgusta 2014, u Amsterdamu je počelo Svetsko prvenstvo za seniore. Prvog dana šampionata na stazi su se našle četiri srpske posade. Miloš Stanojević je imao uspešan start u Hiolandiji. Naš laki skifista je u petoj grupi kvalifikacija ove discipline s vremenom 6:59,37 osvojio drugo mesto i tako se direktno plasirao u četvrtfinale koje je na porgramu u sredu od 14,28. Pored našeg veslača iz ove grupe kvalifikacija među 24 najboljih direktno su otišle i prvoplasirana Nemačka (6:56,00), trećeplasirana Mađarska (6:59,57) i četvrtoplasirana Francuska (6:59,92), dok će petoplasirana Velika Britanija (7:00,40) priliku za dalji prolazak tražiti kroz repesaž u ponedeljak. U jednoj izuzetno neizvesnoj trci Stanojević je posle prvih 500 metara bio treći, ali je na ulasku u drugu polovinu trke izbio na drugo mesto, koje je uprkos velikim napadima rivala uspeo da sačuva do kraja. Iz prve grupe kvalifikacija direktno u četvrtfinale plasirale su se Libija, Italija, Danska i Japan, iz druge PŠortugalija, Australija, Republika Irska i Kina, iz treće SAD, Slovenija, Španija i Rusija a iz četvrte Švajcarska, Azerbejdžan, Bugarska i Argentina.

Ženski dvojac bez kormilara Jovana Arsić, Iva Obradović nije uspeo da se plasira direktno u polufinale šampionata. U svojoj prvoj zvaničnoj trci ovaj novi čamac je s vremenom 7:21,06 osvojio četvrto mesto i tako ostao prvi ispod crte za direktan plasamn u polufinale. Prva tri mesta, koja su obezbeđivala, plasman među 12 najboljih osvojile su Velika Britanija (7:04,64), Republika Irska (7:15,29) i Kanada (7:16,56), dok će petoplasirana Rusija (7:24,48), poput našeg čamca, priliku za polufinale tražiti kroz repesaž u utorak od 15,50 č. Arsićeva i Obradovićeva su od samog starta bile na petom mestu, ali su se na ulasku u poslednju četvrtinu trke probile na četvrtu poziciju. Ipak, u tom trenutku čamac Kanade je već imao ogromnu prednost tako da je treće mesto bilo nedostižno. Iz prve grupe kvalifikacija direktno u polufinale, koje je na programu 28. avgusta od 9,30 č, plasirali su se čamci Južnoafričke Republike (7:02,21), Novog Zelanda (7:05,41) i Australije (7:12,32), a iz treće SAD (7:02,75), Rumunija (7:06,74) i Češka (7:21,09).

U debiju na svetskim šampionatima u ovom sastavu četverac bez kormilara Goran Jagar, Miloš Vasić, Nikola Stojić, Radoje Đerić je za dlaku ostao bez direktnog plasmana u polufinale pa će priliku za to imati u utorak od 16,39 u repesažu. Naš teški četverac je izveslao odličnu trku koju je s vremenom 5:47,98 završio na trećem mestu, sa samo 64 stotnike zaostatka za prvoplasiranom Holandijom (5:47,34), odnosno 31 stotinka zaostatka za drugoplasiranim SAD (5:47,67) koji su prošli među 12 najboljih. Iza našeg čamca kroz cilj su prošle Češka (5:51,88), Rumunija (5:54,38) i Španija (5:57,56), pa će i one veslati u repesažu. Naš teški četverac posle prvih 500 metara bio četvrti. To mesto imao je i na prolasku kroz prvu “hiljadarku” ali je na ulasku u poslednju četvrtinu trke izbio na treće mesto. U sjajnom finišu svih posada Holandija i SAD sui male malo više sreće i na kraju su za dlaku prednosti prošle kroz cilj ispred srpskog čamca. Iz druge grupe kvalifikacija direktno u polufinale, koje je na programu u četvrtak od 15,51 č,  plasirale su se Grčka (5:46,45) i Kanada (5:47,36) a iz treće Velika Britanija (5:45,79) i Australija (5:50,03).

Poput Stanojevića i Ivana Filipović je uspešno prebrodila prvu prepreku u Amsterdamu. Naša skifiskinja je s vremenom 7:43,56 osvojila treće mesto u petoj grupi kvalifikacija i tako se uz prvoplasiranu Australiju (7:24,42), drugoplasiranu Rusiju (7:38,19) i četvrtoplasiranu Nemačku (7:50,98) direktno plasirala u četvrtfinale koje je na programu u sredu od 17,23 č. Poslednje mesto u ovoj grupi kvalifikacija zauzela je Jermenija (9:19,40) pa će veslati u repesažu. Filipovićeva je od početka trke zauzela treće mesto koje je rutinski čuvala do kraja. Iz prve grupe kvalifikacija direktno u četvrtfinale plasirali su se Novi Zelnad, Belorusija, Letonija i Švajcarska, iz druge Češka, Velika Britanija, Litvanija i Ukrajina, iz treće Austrija, SAD, Švedska i Norveška, a iz četvrte Republika Irska, Holandija, Kina i Hrvatska.

– Stanojević i Filipovićeva su solidno izveslali i ispunili cilj za prvi dan plasiravši se direknto u četvrtfinala svojih disciplina. I ženski dvojac Arsić, Obradović je bio na solidnom niovu ali će svoju priliku za polufinale morati da traži u repesažu. Ipak, trku dana izveslao je teški četverac Jagar, Vasić, Stojić, Đerić koji je zabeležio fenomenalno vreme i koji je bio ravnopravan od početka do kraja sa braniocima trofeja Holanđanima i osvajačima svetske bronze iz Južne Koreje Amerikancima. Za dlaku je ostao bez direktnog plasmana u polufinale ali je trkom u kvalifikacijama napravio odličnu uvertiru za nastavak takmičenja, tim pre što mu je nedeljni okršaj bio prva zvanična trka u ovom sastavu – kazao je član selektorske komisije Veslačkog saveza Srbije Nebojša Ilić.

U ponedaljak na stazu izlazi od srpskih posada izlazi samo dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović koji od 15,29 č vesla kvalifikacije ove discipline u kojoj je prijavljeno 23 čamaca. Naš čamac je u prvoj grupi kvalifikacija u kojoj će se boriti sa posadama Kanade, Rusije, Hrvatske, Bugraske i Izraela za jedno mesto koje direktno vode u polufinale u petak (14,15 č). Ostali će u repesaž u sredu (15,38 č).