Evropski prvaci propuštaju Svetski šampionat

Srpski dvojac bez kormilara Dušan Bogičević, Veselin Savić neće učestvovati na Svetskom prvenstvu za seniore u Holandiji od 24. do 31. avgusta zbog povrede Dušana Bogičevića. Dejan Guslov: Velika šteta pogotovo što je naš dvojac imao veliku priliku da u Amsterdamu medaljom kruniše sjajnu sezonu

Srpska veslačka reprezentacija definitivno nema sreće ove godine. Posle Evropskog prvenstva u Beogradu, koje su zbog povreda propustili mnogi reprezentativci, ni na Svetskom prvenstvu, koje 24. avgusta počinje u Amsterdamu, srpski tim neće ići u najjačem sastavu. U samom predvorju takmičenja sa spiska putnika za Holandiju otpao je naš adut za medalju – dvojac bez kormilara Dušan Bogičević, Veselin Savić. Povreda štrokera Bogičevića u završnim pripremama za Holandiju isprečila se na put evropskim prvacima iz Beograda i osvajačima bronze na Svetskom kupu u Lucernu da učestvuju na najjačem i najznačajnijem veslačkom događaju u 2014. Šteta, prava šteta, tim pre što su dvojica Smederevaca važili za jedne od favorita za postolje u Amsterdamu. Svoje razočaranje nije krio ni trener ove posade Dejan Guslov, član selektorske komisije Veslačkog saveza Srbije.

– Na veliku žalost Bogičević i Savić neće veslati u Amsterdamu gde su imali veliku priliku da sjajnu sezonu krunišu svetskim odličjem. Međutim, šta je tu je. I ovakve situacije su sastavni deo sporta i bitno je da iz njih izađeš jači. Bitno je da su njih dvojica ove sezone pokazali da imaju ogroman potencijal i siguran sam da će i 2015, predolimpijske godine, nastaviti da se potvrđuju na svetskoj sceni – kazao je Guslov koji je pojasnio o kakvoj je povredi reč – Još od priprema na Bledu Bogičević vuče povredu. Upalio mu se jedan od nerava i oseća ogroman bol u ramenu. Uprkos njegovoj ogromnoj želji i nastojanjima medicinskog tima da saniraju povredu nismo uspeli u tome. Do poslednjeg trenutka smo se nadali da će sve biti sanirano ali je na kraju donet zaključak da nije trenutno sposoban da vesla i morali smo da donesemo odluku da odustajemo od šampionata. Njemu predstoji period mirovanja i to je jedina terapija u ovakvim slučajevima.

Posle neprijatne vesti iz tabora naše veslačke reprezentacije broj posada koje će braniti boje Srbije na Svetskom prvenstvu smanjen je za jedan čamac tako da će naša zemlja na šampionatu imati 10 veslača i veslačica u pet čamaca. U muškoj konkurenciji veslaće dubl skul Marko Marjanović (Partizan), Aleksandar Filipović (Smederevo), četverac bez kormilara Radoje Đerić, Nikola Stojić, Miloš Vasić, Nenad Beđik (Partizan) i skif za lake veslače Miloš Stanojević (Tamiš), a u ženskoj skif Ivana Filipović (Danubius 1885) i dvojac bez kormilara Iva Obradović (Danubius 1885), Jovana Arsić (Zrenex). Rezerva će biti Goran Jagar (Partizan).

Srpska ekspedicija, koju će pored takmičara činiti i članovi selektorske komisije Veslačkog saveza Srbije Nebojša Ilić, Dejan Guslov i Petar Ibročić, treneri reprezentacije Oleksandar Fedotov i Saša Mimić, kao i generalni sekretar VSS Nebojša Jevremović put Holandije kreće 21. avgusta. Sve naše posade imaće kvalifikacione trke u nedelju 24. avgusta, izuzev dubl skula koji na šampionatu startuje dan kasnije. U dubl skulu je prijavljeno 26 čamaca, u ženskom dvojcu bez kormilara 15, u četvercu bez kormilara 17, u skifu za lake veslače 29, koliko ih je i u ženskom skifu.