Šesnaest medalja za veslački podmladak na Bledu

Juniori i kadeti iz Srbije, braneći boje svojih klubova, na 59. internacionalnoj regati Bled 2014. osvojili sedam zlata, šest srebra i tri bronze

Na 59. internacionalnoj regati – Bled 2014. pored seniorskog tima Srbiju je predstavljao i veliki broj juniora i kadeta koji su nastupali pod klupskim obeležjima. Srpski veslački podmladak je bio na visini zadatka osvojivši ukupno 16 odličja od toga sedam zlatnih, šest srebrnih i tri bronzana. Prvog finalnog dana zlato u juniorskom skifu osvojila je Ljiljana Jošić iz Čuruga s vremenom 8:01,22. U istoj trci Miona Mitrović (Danubius 1885) je bila peta (rezultat u finalu 8:17,97), a Svetlana Ristin (Zreneks) šesta (8:46,82). Juniorski dvojac bez kormilara Marko Ristić, Zoran Rajić (Smederevo) dokopao se bronze (6:53,16), a juniorki skif Uroš Dimitrijević (Smederevo) srebra (7:19,52). U A finalu juniorskih skifova veslao je i Dušan Slavnić (Crvena zvezda) koji je zauzeo četvrto mesto (7:22,42). Juniorski četverac skul Milan Mijić, Luka Vrbaški (Danubius 1885), Kristijan Stevanović, Filip Prodanović (Galeb) trijumfovao je i osvojio najsjajnije odličje (6:08,53).

Kadetski dvojac bez kormilara Vanja Obradović, Dušan Petrović (Danubius 1885) poneo je vicešampionsku titulu (7:15,99), dok je u kadetskom skifu Jovana Stanivuk (Čurug) bila prva ispod crte za medalje. Osvojila je četvrto mesto (8:38,03).

Drugog dana naš podmladak je bio još bolji. Ljiljana Jošić (Čurug) je ponovo bila najbolja u skifu (8:02,26), a najsjajnije odličje osvojio je i ženski juniorski dubl skul Miona Mitrović, Milica Slijepčević iz Danubiusa 1885 (7:35,46). U istoj disciplini u muškoj konkurenciji zlato je pripalo Igoru Đeriću (Partizan) i Urošu Dimitrijeviću (Smederevo) koji su trijumfovali s vremenom 6:39,08. Juniorski dvojac bez kormilara Marko Ristić, Zoran Rajić (Smederevo) posle bronze u subotu u nedelju se dokopao zlata (6:53,68), a Dušan Slavnić (Crvena zvezda) je posle četvrtog mesta 14. juna u nedeljnom finalu skifa osvojio najsjajnije odličje (7:32,02). Juniorski četverac skul Milan Mijić, Luka Vrbaški (Danubius 1885), Kristijan Stevanović, Filip Pordanović (Galeb) posle zlata prvog dana, drugog je osvojio srebro (6:17,08).

Vukašin Pivač, Bogdan Belinčević (Grafičar) osvojili su bronzu (7:12,50) u finalu kadetskog dubl skula u trci u kojoj je čamac Dejan Jovašević, Bogdan Stepić (Partizan) bio četvrti (7:12,66). Kadetski dvojac bez kormilara Vanja Obradović, Dušan Petrović (Danubius 1885) je ponovio uspeh iz subote osvojivši u nedleju novo srebro (7:34,81). U kadetskim skifovima osvojena su tri odličja. Aleksandar Antić (Partizan) je osvojio srebro (7:55,64), a isto odličje je prigrabila i Jovana Stanivuk (Čurug) u ženskoj konkurenciji (8:39,25). U toj trci Šarlota Pap (Palić) je osvojila bronzu (8:47,36).

– Velike pohvale za izdanje na Bledu zaslužuje Ljiljana Jošić. Sa dva zlata i u plasmanskom i u rezultatskom smislu je bila na izuzetno visokom nivou. Izveslala je odlične trke i postigla odlična vremena pogotovo ako se zna da je regatna staza na Bledu jedna od najsporijih zbog hladne vode i da su na njoj rezultati gotovo uvek daleko od rekorda. Pohvale zaslužuje i juniorski dubl skul Đerić, Dimitrijević koji je pored zlata postigao i odličan rezultat. Juniorski četverac skul Milan Mijić, Luka Vrbaški, Kristijan Stevanović, Filip Prodanović zabeležio je mnogo bolji rezultat nego na Evropskom prvenstvu u Belgiji gde su Stevanović i Prodanović bili u kombinaciji sa svojim klupskim „saigračima“ iz Galeba Stankovićem i Zelićem. Na Bledu se definitivno pokazalo da je kombinacija po dvojice veslača iz Grafičara i Danubiusa mnogo bolja varijanta za reprezentativni juniorski četverac skul – kazao je trener reprezentacije Aleksandar Ivković.