Na Bled sa četiri čamca

Na 59. internacionalnoj regati Bled 2014. Srbiju će predstavljati Igor Lončarević, Nikola Kekić i Ivana Filipović u skifu, te Viktor Pivač i Martin Mačković u dvojcu bez kormilara, kao brojni takmičari iz srpskih klubova

Nakon Evropskog prvenstva za seniore u Beogradu srpski veslački tim je punom parom nastavio s pripremama za nastavak bogate sezone. Dok najbolji seniori bruse formu za Svetski kup u Lucernu sredinom jula, koji će biti Izborno takmičenje za sastav za Svetsko prvenstvo u Holandiji, mlađi seniori uz pojačanje seniorke Ivane Filipović od 13. do 15. juna će učestvovati na 59. internacionalnoj regati – Bled 2014. koja će okupiti preko 300 takmičara. Na tradicionalnoj regati u Sloveniji boje Srbije braniće Igor Lončarević, Nikola Kekić i Ivana Filipović u skifovima, te članovi četverca bez kormilara sa šampionata u Beogradu Viktor Pivač i Martin Mačković u dvojcu bez kormilara. U muškom skifu prijavljeno je 26 čamaca, u ženskom 10, a u dvojcu bez kormilara 12. U petak popodne su kvalifikacije za subotnja finala. Istog dana poslepodne biće kvalifikacije za nedeljna finala.

– Lončarević, Kekić, Mačković i Pivač su lane bili juniori a ovo im je prva godina u seniorskoj konkurenciji. Budući da je reč o mlađim seniorima, koji će na Bledu nastupati u seniorskoj konkurenciji, sam rezultat je u potpuno drugom planu. Zadatak je, naravno, da izveslaju svoja trenutno najbolja vremena. Pivač i Mačković su veslali na Evropskom prvenstvu u Beogradu u četvercu a sada ćemo da vidimo kako izgledaju u dvojcu. Kekić je u odličnoj formi i očekujemo da u skifu pokaže šta može u ovom trenutku. Mislim da može da izvesla rezultat u rangu seniora. S druge strane Lončarević je odlično trenirao u proteklom periodu. Budući da skif nije njegova disciplina na Bledu će imati dobru proveru. Posle ovog takmičenja imaćemo bolji uvid u njihove mogućnosti pred određivanje posada koje će se boriti za plasman na Svetsko prvenstvo za senior do 23 godine u Varezeu od 23. do 27. jula – kazao je trener reprezentacije Aleksandar Ivković.

S druge strane Ivana Filipović će na Bledu imati poslednju veliku proveru pred Svetski kup u Lucernu:

– Posle šampionata u Beogradu gde su veslale u dvojcu bez kormilara odlučili smo da Ivana Filipović i Iva Obradović probaju da veslaju i u skifovima. Po sadašnjem planu obe će u ovim čamcima nastupiti na Svetskom kupu u Lucernu, a tek posle ovog takmičenja ćemo doneti konačnu odluku kada je u pitanju njihov nastup na Svetskom prvenstvu u Holandiji. Na Bled putuje samo Ivana koja će imati dobru proveru budući da će, između ostalih, u Slovenji nastupiti i Austrijanka Magdalena Lobnik, četvrta iz Beograda – istakao je član selektorske komisije Veslačkog saveza Srbije Petar Ibročić.

Pored pomenute petorke na regati na Bledu će učestvovati mngobrojni takmičari iz Srbije koji će braniti boje klubova.