Spuštena zavesa na šampionat u Beogradu

U nedelju, 1. juna 2014, na Adi Ciganliji završeno Evropsko prvenstvo za seniore u veslanju na kojem je Srbija osvojila zlato u dvojcu bez kormilara. Pohvale za organizaciju od učesnika i predsednika Evropskog borda Svetske veslačke federacije Poljaka Ričarda Stadijuka

Finalnom trkom muških osmeraca, u kojoj je trijumfovala posada Nemačke ispred čamaca Rusije i Velike Britanije, završeno je Evropsko prvenstvo za seniore čiji je domaćin u protekla tri dana bio Beograd. Šampionat Starog kontinenta na Adi Ciganliji bio je rekordan po broju zemalja učesnika (36) ali i najjači u istoriji ovog takmičenja. Ljubitelji veslanja i sporta na Savskom jezeru od petka do nedelje mogli su da na delu vide neke od najboljih veslača i veslačica današnjice, mnogobrojne olimpijske pobednike i osvajače medalja na najvećim svetskim takmičenjima. Pljuštali su evropski rekordi, viđeno je mnogo zanimljivih i neizvesnih trka a Ada Ciganlija i Beograd su se još jednom pokazali u najlepšem svetlu.

Srbija je u Beogradu nastupila sa šest posada od kojih je najveći uspeh postigao dvojac bez kormilara Dušan Bogičević, Veselin Savić koji je trijumfovao u finalu sa novim evropskim rekordom. Ostalih pet naših posada veslalo je u B finalima a u konačnom plasmanu Miloš Stanojević je u skifu za lake veslače zauzeo osmo mesto, Ivana Filipović i Iva Obradović su u dvojcu bez kormilara sedmo, Marko Marjanović i Aleksandar Filipović u dubl skulu osmo, Miloš Vasić u skifu 11, a Martin Mačković, Goran Jagar, Viktor Pivač i Jovan Popović u četevrcu bez kormilara 12.

Pored uspeha na rezultatskom polju Srbija je ostvarila i potpuni trijumf na polju organizacije. Organizacioni komitet na čelu sa Predragom Peruničićem, državnim sekretarom u Ministarstvu omladine i sporta Vlade Republike Srbije, volonteri i sve ostale gradske službe su odradile odličan posao. Pohvale su stigle sa svih strana, kako od učesnika tako i od najviših svetskih veslačkih poslenika. Svi segmenti organizacije su funkcionisali na najvišem nivou a najbolji dokaz toga su i završne reči predsednika Evropskog borda Svetske veslačke federacije Poljaka Ričarda Stadijuka:

– Ovom prilikom se u ime Svetske veslačke federacije i Evropskog borda zahvaljujem na odličnom događaju koji ste nam priredili u Beogradu. Evropsko prvenstvo je opravdalo sva očekivanja i pokazalo je da je postalo jedno od najjačih svetskih veslačkih takmičenja. Vidimo se u Poznanju naredne godine – rekao je Ričard Stadijuk i simbolično predao zastavu EP predsedniku Organizacionog komiteta Evropskog prvenstva u Poljskoj 2015.

Tačka na nezaboravan događaj u Beogradu stavljena je intoniranjem srpske himne „Bože pravde“ kojom je Evropsko prvenstvo za seniore u Beogradu i zvanično zatvoreno.