Partizan nadmoćno do nove titule

S 72 boda veslači crno-belih sačuvali titulu na Prvenstvu Srbije na ergometrima u Novom Sadu, prvom zvaničnom takmičenju u novoj sezoni, koje je okupilo rekordan broj učesnika. Crvena zvezda druga, Smederevo treće...

U nedelju, 23. februara 2014, u Centru za studentski sport (sala na Đačkom igralištu) u Novom Sadu u organizaciji Veslačkog kluba Danubius 1885 i Veslačkog saveza Srbije održano je prvo zvanično takmičenje u novoj sezoni – Prvenstvo Srbije na ergometrima. Žestoka bitka se vodila u svim kategorijama u obe konkurencije, uz veliki odziv svih naših veslačkih klubova sa najjačim takmičarima. Organizacija je kao i prošle godine, kada je domaćin takođe bio Danubius 1885, bila na najvišem niovu. Takmičenje je proteklo u izuzetnoj atmosferi prepune sale na Đačkom igralištu, a obeležile su ga i neizvesne borbe i veliki broj odličnih rezultata. Na šampionatu koji je oborio rekord po broju učesnika titulu najuspešnijeg kluba i ove godine odneo je Partizan čiji su veslači osvojili ukupno 72 bodova, čime su ubedljivo sačuvali titulu osvojenu lane. Drugo mesto je pripalo Crvenoj zvezdi (40), a treće Smederevu (25).

Uz prisustvo gotovo svega najboljeg što srpsko veslanje trenutno ima najbolji rezultat u kategoriji seniori zabeležio je Marko Marjanović (Partizan). Kod lakih seniora trijumfovao je Miloš Stanojević (Tamiš), među seniorkama najbolja je bila Iva Obradović (Danbubius 1885), dok je kod lakih seniroki zlato pripalo Zorici Mrđi (Čurug). Kod juniora trijumfovao je Igor Đerić (Partizan), kod juniorki Ljiljana Jošić (Čurug), kod kadeta Aleksanadr Antić (Partizan), a kod kadetkinja Jovana Stanivuk (Čurug). Po prvi put ove godine takmičenje u pionirskoj konkurenciji održano je u tri discipline. U skifu kod pionira titulu državnog prvaka odneo je Atanasije Popović (Crvena zvezda), a kod pionirki Ivana Pavić (Partizan). U dubl skulu najsjajnije odličje pripalo je tandemu Partizana Pavle Lijeskić, Nikola Jankulović, odnosno Jovani Boškić i Nataši Ilić (Danubius 1885). Pioniri Partizana Petar Ostojić, Ivan Đorđević, Nikola Mirilo i Nikola Lončar trijumfovali su u četverac skulu, a u istoj disciplini kod pionirki najbolje su bile Valentina Tot Takač, Aleksandra Zubelić, Nina Zubelić i Ana Miković (Palić).

– Prezadovoljan sam nastupom ekipe Partizana na državnom prvenstvu. Superiorno smo došli do titule u ekipnoj konkurenciji čime smo još jednom dokazali dominaciju u domaćim okvirima. Odličan i studiozan rad i entuzijazam svih u klubu iz godine u godine donese rezultate a Prvenstvo države na ergometrima je još jedan dokaz toga. Seniori su manje-više ponovili prošlogodišnje rezultate. Marjanović je trijumfovao postigavši rezultat u rangu svog najboljeg ostvarenja. Stojić je možda mogao i malo bolje ali je velika stvar što svojim prisustvom uveličao ovaj šampionat. Trećeplasirani Đerić je radio bolje nego što je od njega traženo u ovom trenutku s obzirom na trenažni deo u kojem se nalazi. U konkurenciji juniora trijumfovao je Igor Đerić postigavši rezultat koje se od njega tražio i očekivao. Ovim nastupom je pokazao da je fizički i mentalno spreman za velike izazove a ostaje da to dokaže i na izbornim regatama za Olimpijske igre mladih u Nanđingu kao i Evropsko i Svetsko juniorsko prvenstvo. Kadet Aleksa Antić je do zlata stigao izvanrednim rezultatom koji je u rangu juniorskih ostvarenja. U pionirskoj konkurenciji Partizan je osvojio tri zlatna odličja. U dubl i četverac skulu kod pionira i u skifu kod pionirki što je odličan pokazatelj da pored dečaka ovaj klub ima i odlične takmičare i u ženskoj konkurenciji – istakao je Aleksandar Ivković, jedan od trenera u Partizanu.

Kao trener reprezentacije Ivković je prokomentarisao nastup i ostalih takmičara.

– Bilo je dosta dobrih rezultata. S obzirom na kilažu Miloš Vasić je postigao dobar rezultat koji je možda mogao da bude i malo bolji. Sjajan rezultat postigla je i Ljiljana Jošić koja je oborila juniorski državni rekord. Uspeh veslačice Čuruga posebno dobija na značaju ako se zna da ima svega 64 kilograma i da je znatno lakša od takmičarke koja je prethodno držala rekord. Zvezdini juniori Slavnić i Milićević su postigli jake rezultate pokazavši da imaju visok potencijal za vruhunska ostvarenja. Vredan rezultat postigao je Stojković iz Smedereva u konkurenciji kadeta. Inače, kadetskoj i pionirskoj konkurenciji je bilo najviše učesnika što je odličan podatak za srpsko veslanje koje je i u Novom Sadu pokazalo da ima fenomenalan podmladak i da ne mora da brine za budućnost – zaključio je Ivković.

Održano je i takmičenje veterana i studenata. Kod vetarana najbolji je bio Nikola Otašević (Smederevo), kod studenata je trijumfovao Uroš Aleksandrić (Beogradski univerzite), a kod studentkinja Tijana Stefanović (Beogradski univerzitet). Pored srpskih klubova i takmičara kao specijalni gosti na „Ergometrijadi“ bili su veslači i veslačice Iktusa (Hrvatska) i Baja (Mađarska) koji su se takmičili van konkurencije.

– Jako smo zadovoljni kako je protekao i ovaj šampionat u Novom Sadu. Učestvovalo je rekordnih 500 učesnika a posebno smo srećni zbog činjenice da su se takmičili gotovo svi reprezentativci koji su dali posebnu težinu ovom događaju. Iz organizacionog ugla sve je proteklo u najboljem redu. Iako je sala na Đačkom igralištu bila prepuna, što takmičara što gledaoca, satnica i plan su maksimalno ispoštovani. Ovom prilikom se posebno zahvaljujem svim klupskim trenerima i samim takmičarima bez čije velike pomoći ne bismo uspeli da iznesemo organizaciju ovako masovnog šampionata – kazao je Petar Ibročić, glavni organizator Državnog prvenstva.

Ibročić se osvrnuo i na učinak reprezentativki Ive Obradović i Ivane Filipović budući da je njih neposredni trener.

– Iva je izuzetno odradila šampionat i prijatno me iznenadila vremenom. Do Nove godine bila je Americi i pripremama se priključila tek u januaru. Nismo znali gde je u ovom trenutku tim pre što je imala malu pauzu zbog bolesti. Ipak, rezultatom u Novom Sadu pokazala da se velikim koracima vraća u pravu formu i prezadovoljan sam zbog toga. Ivana je odveslala u rangu svog najboljeg rezulatat. Nije postigla lični rekord što smo možda i očekivali ali razlog tome je zasigurno i to što je uhvatila viremija i što je bila pod antibioticima. Uprkos tome učestvovala je na šampionatu i postigla dobar rezultat – rekao je Ibročić.

Kompletne rezultate Prvenstva Srbije na ergometrima možete preuzeti OVDE