Tačka na februarski ciklus priprema van zemlje

Srpski veslački tim doputovao u Srbiju sa priprema u Turskoj i Crnoj Gori. Članovi selektorske komisije Nebojša Ilić, Petar Ibročić i Dejan Guslov zadovoljni urađenim

Srpski veslački tim završio je februarski ciklus priprema van zemlje. Po povratku iz Turske i Crne Gore stručni tim Veslačkog saveza Srbije rezimirao je još jednu etapu u trenažnom procesu za narednu, izuzetno zahtevnu, sezonu. Članovi selektorske komisije Nebojša Ilić, Petar Ibročić i Dejan Guslov zadovoljni su urađenim u ovom periodu.

– Prvi put smo radili u turskom mestu Kojčegizu i prezadovoljni smo uslovima koje smo imali. Odličan i jeftin smeštaj, velika vodna površina i idealno vreme napravili su dobar ambijent za nesmetan rad na visokom niovu. Miloš Vasić je 100 odsto ispunio sve zacrtano i to u skifu pa će definitivno na prvoj izbornoj regati veslati u ovoj disciplini. Nenad Beđik i Nikola Stojić održali su trend rezultata i, takođe, bili su na nivou koji se od njih očekuje u ovom delu priprema. Pored toga iskoristili smo priliku da njih dvojica testiraju novi čamac marke „Empaher“ koji je pokazao, za nijansu, bolje perfomanse od „Filipija“ u kojem su do sada veslali. Odlični na pripremama bili su i Goran Jagar i Igor Lončarević koji su rezultatima na testiranjima pokazali zavidan nivo i prezadovoljan sam i njihovim učinkom u Turskoj. Istakao bih i Jovana Popovića koji je posle jednoipogodišnje pauze prvi put bez proplema odradio jedan kompletan ciklus priprema van zemlje čime je dokazao da se polako vraća u formu – istakao je Nebojša Ilić.

Petar Ibročić je analizirao učinak Ive Obradović i Ivane Filipović u Turskoj.

– Budući da je Iva Obradović do Nove godine bila u Americi ovo je prvi put da su Ivana Filipović i ona imali zajedničke pripreme nakon učešća na Svetskom prvenstvu u Južnoj Koreji. Moj sveukpni zaključak jeste da smo uradili ogroman posao u Kojčeziju i prezadovoljan sam zbog toga. Najbolji dokaz su rezultati sa kontrolnih tesitiranja koji su se znatno poboljšavali kako su odmicale pripreme. Obe su veslale i u skifu i dvojcu i napredak je bio vidljiv iz dana u dan. Tome možemo da zahvalimo i time što su nas zaobišli bilo kakvi zdrastveni problemi pa su ovih 15-tak dana obe mogle da treniraju maksimalnim intezitetom. Potvrdu trenutne forme očekujem na predstojećem Prvenstvu države na ergometrima, pre svega, od Ivane Filipović. Za razliku od Ive, koja nije bila u mogućnosti da u Americi trenira maksimalnim intezitetom, Ivana je od početka bila ovde i s pravom očekujem da u Novom Sadu postigne svoj najbolji rezultat na ergometru – kazao je Petar Ibročić.

Dejan Guslov je rukovodio grupom naših veslača koji su februarski ciklus priprema bili u Crnoj Gori.

– U principu, zadovoljan sam učinkom svih naših veslača. Iako je bilo najavljeno da nam vremenske prilike neće ići na ruku, premašili smo zacrtani plan kada su u pitanju treninzi na vodi. Pored toga odrađen je veliki broj suvih treninga, što u teretani što na biciklu i trim stazi. Kada su u pitanju seniori Marko Marjanović i Aleksandar Filipović su maksimalno iskoristili ovaj period priprema za individualni razvoj, kako tehnike tako i fizičkih karakteristika i nadam se da će to biti više nego primetno u predstojećoj sezoni. Miljan Vuković i Radoje Đerić su, takođe, bili maksimalno motivisani za rad i smatram da su u još boljoj spremi nego što su bili lane u ovom periodu priprema. Miloš Tomić i njegov imenjak Stanojević su pokazali da se polako ali sigurno vraćaju na pravi put posle pauze zbog zdrastvenih problema. Isto važi i za Dušana Bogićevića koji je zbog operacije bio na pauzi. Veselin Savić i on hvataju pravi ritam – smatra Guslov koji se kao selektor juniora osvrnuo i na učinak podmlatka koji je, takođe, boravio u Crnoj Gori. – U juniorskoj selekciji ove godine je došlo do smene generacija. Sjajna generacija 1995. je izašla iz ove konkurencije, a na red su došli veslači rođeni 1996. i 1997. Zadovoljan sam njihovim radom u Crnoj Gori i očekujem da predstojeću sezonu, pre svega, iskoriste za proveru svojih mogućnosti na međunarodnoj sceni pošto će, kada je u pitanju juniorska konkurencija, većina njih moći da se ogleda i dogodine. Za razliku od generacije 1995, koja je već u ulasku u juniorsku konkurenciju imala veliko međunarodno iskustvo, nova juniorska generacija je, u tom smislu, neiskusna. Bez obzira na to verujemo u njih i njihov kvalitet.