Održana tradicionalna Novosadska daljinska regata

Bila je ovo idealna prilika da se veslači u kategoriji pionira, kadeta i juniora druže i, već tradicionalno, uživaju u pasulju koji se kuvao u klupskim prostorijama domaćina, Veslačkog kluba „Danubius 1885“

Tradicija je nastavljena. Vojvođanska prestonica i ove godine je bila domaćin Novosadske daljinske regate. Košava koja je tog 21. oktobra duvala na Dunavu nikome nije smetala, niti je ikome pokvarila raspoloženje.

Kako regata nije imala takmičarski karakter, bila je ovo idealna prilika da se veslači u kategoriji pionira, kadeta i juniore druže i, već tradicionalno, uživaju u pasulju koji se kuvao u klupskim prostorijama Veslačkog kluba „Danubius 1885“, domaćina ove regate.

Iako Novosadska daljinska regata, nije bila takmičarska, vremena su se merila u svakoj pojedinačnoj trci, a po ukupnom broju osvojenih medalja – 10, prvo mesto zauzeo je VK „Danubius 1885“. Drugo mesto, sa ukupno osvojene četiri medalje, podelili su VK „Smederevo“ i „VK „Iktus“ iz Osijeka. Treće mesto, sa po dve medalje, podelili su VK „Grafičar“ i VK „Palić“. Četvrtu poziciju, po ukupnom broju osvojenih medalja – 1,5, podelili su VK „Čurug“ i SVU „Pobednik“ , dok su se na peto mesto, sa po jednom medaljom, plasirali VK „Begej 1883“ i VK „Tamiš“. Šesto mesto sa po pola medalje, osvojili su VK „Beogradski univerzitet“ i VK „Crvena zvezda“.

Danilo Lučić, trener i organizator regate ispred VK „Danubius 1885“ rekao je nakon završetka regate da je u Novi Sad došlo 180 takmičara iz zemlje i inostranstva.

- Posebno nam je drago što je regata bila masovna i što su se takmičari družili i nastavili tradiciju uživanja u pasulju posle nje. Izuzetno nam je drago što je VK „Iktus“ iz Osijeka došao sa oko 30 veslača koji su izuzetno dobri u svojim kategorijama. Zadovoljni smo i kako je prošla regata s obzirom na to da se veslalo po košavi, da niko nije povređen i da nije oštećen nijedan čamac. Podelili smo medalje u svim trkama i svi su bili zadovljni, a bilo je i mnogo publike – kaže Lučić.

Da je suština Novosadske daljinske regate druženje i lep provod najmlađih veslača, kaže i Dragana Saratlić, predsednica VK “Danubius 1885”. Ipak, kako kaže, žali što pomenuta regata više nije deo Omladinske lige i što nema takmičarski karakter.

- Na Dunavu je specifično veslati. U rasporedu takmičenja ova regata je ranije bila među prvima. Vršila se provera pred početak sezone. Sada ona ima revijalni karakter. Žao mi je što nisu došli najbolji veslači. Na primer, kada se ovakva regata organizuje u Hrvatskoj, na nju dođu i braća Sinković, koji su jedni od najboljih takmičara na svetu – kaže Saratlićeva.

U okviru Novosadske daljinske regate snage su odmerili i univerzitetski osmerci iz Beograda, Novog Sada i Pančeva. Najbolja je bila ekipa iz Pančeva.



Foto: VK Danubius 1885