Pregled 8. dana: Holanđani „za dlaku“ ispred Britanaca

Nemac Zedler odbranio titulu u skifu. Britanci slavili u muškom, Rumunke u ženskom osmercu. Holandija najuspešnija na Svetskom prvenstvu, slede Velika Britanija i Italija

Novi-stari svetski šampion u skifu, Oliver Zedler (Nemačka)

Za poslednji dan Svetskog prvenstva u Beogradu bile su zakazane trke u najatraktivnijim veslačkim disciplinama. Medalje su dodeljene u osam disciplina, a još četiri trke B finala odlučivale su o putnicima na Olimpijske igre u Parizu. Takmičarski dan počeo je trkama u D i C finalima, koje su odlučivale samo o plasmanu veslača, a završio se finalnim trkama osmeraca i skifova u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Prva B finala koja su odlučivala o putnicima na Olimpijske igre bila su u disciplini muški i ženski PR1 skif. U muškoj kategoriji slavio je Uzbekistanac, a u ženskoj Brazilka koja je na igrama u Tokiju bila četvrta. Usledila su nama najzanimljivija B finala – u muškom i ćenskom skifu. U prvoj trci, Nikolaj Pimenov nas je najpre mnogo obradovao, vođstvom tokom skoro cele dužine staze, da bi u poslednjoj deonici neobjašnjivo ostao bez snage, zbog čega je završio tek na šestom mestu. Karte za Pariz obezbedili su veslači Belorusije, Japana i Litvanije. Jovana Arsić je, takođe, veslala odlično od početka trke, ali za razliku od mlađeg kolege iz reprezentacije, nije dozvolila iznenađenje, pa je osigurala mesto na Olimpijskim igrama kao treća u B finalu, a na cilj je stigla iza Austrijanke i Nemice.

U B finalima muškog i ženskog dubl skula po pet posada je moglo da se raduje odlasku u Pariz, a to nije pošlo za rukom muškom čamcu Moldavije i ženskom Južne Afrike. Za kraj „malih“ finala, veslali su osmerci, ali samo za plasman, jer će samo po pet najboljih A finalista ići na Olimpijske igre. Sedmo mesto u ukupnom plasmanu osvojili su Italijani i Kineskinje.

Na red su došle borbe za medalje, a prvo su veslali muški i ženski PR1 paraveslači. U disciplini  muški skif za paraveslače zlatnu medalju uzeo je veslač Ukrajine sa vremenom 08:59:60, srebrno odličje otišlo je reprezentativcu Italije sa izveslanim vremenom 09:04:40, dok će bronzu poneti kući takmičar iz Velike Britanije sa vremenom 09:09:43. Borbu za medalje u disciplini ženski skif za paraveslače dobila je veslačica iz Norveške, izveslavši stazu na Adi u vremenu 10:05:91. Srebrno odličje zasluženo je ponela reprezentativka  Francuske sa vremenom 10:07:70, dok je bronza otišla u ruke Ukrajinke koja je svoju stazu savladala za 10:10:31.

U finalu muškog dubl skula zlatna je bila holandska posada sa vremenom 06:09.19, dok je srebrna medalja otišla posadi Hrvatkse koja je na cilj stigla u vremenu 06:12.44, a bronzom su se okitili veslači Irske u vremenu 06:13.41. Osvajačice zlatne medalje u ženskom dubl skulu su predstavnice Rumunije, sa izveslanim vremenom 06:46:94. Litvanke su bile druge, osvojivši srebrnu medalju u vremenu 06:40:34: Amerikanke su samo za par stotinki bile sporije  (06:40:45), od posade Litvanije tako da su više nego zasluženo osvojile bronzanu medalju i treće mesto na Svetskom prvenstvu u Boegradu.

U disciplini osmerac u ženskoj kategoriji, u ukupnom plasmanu raspored finalnog takmičenja je sledeći: sa vremenom 06:01:28  reprezentativke Rumunije osvojile su zlato i postale svestske šampionke. Druge i srebrne bile su veslačice iz Sjedinjenih Američkih Država sa vremenom 06:03:73, dok su bronzu uzele Australijanke sa vremenom 06:04:17.

Svetski šampion u muškom skifu je reprezentativac Nemačke, Oliver Zedler, koji je odbranio svoju titulu svetskog šampiona sa vremenom 06:38:08. Drugoplasirani i osvajač srebrne medalje bio je  Holanđanin Simon van Dorp, sa vremenom 06:39:26, dok je dok se bronzom okitio Novozelanđanin Tomas Mekintoš izveslavši stazu za 06:40:33 i to tako što je skoro na samoj liniji osujetio brzi finiš grčkog olimpijskog šampiona Stefanosa Douskosa.  I srebrni van Dorp i bronzani Mekintoš su postigli ogroman uspeh za svoje zemlje budući da su u ovoj diciplini relativno od skoro. Van Dorp je iz muškog četverca skul prešao u skif, a Mekintoš se skifu vratio nakon osvojene zlatne medalje u osmercu na prošlim Olimpijskim igrama u Tokiju, 2020. godine.

Pretposlednja trka ovogodišnjeg šampionata bila je rezervisana za ženski skif. Nova svetska šampionka postala je Holanđanka Karolin Florijn koja je izveslala stazu za 07:14:35. Za njom je na cilj stigla Novozelanđanka Ema Tvig, čije je srebrno vreme bilo 07:19:43, dok je Australijanka Tara Rigni bila treća, osvojivši bronzanu medalju sa vremenom 07:21:07.

Osmerci na pobedničkom postolju

U poslednjoj finalnoj trci na ovogodišnjem Svetskom šampionatu u veslanju za seniore briljirali su Britanci, osvojivši zlatnu medalju u osmercu sa vremenom 05:24:20. Srebrom su se okitili Holanđani, prošavši kroz cilj tek sekundu sporije od prvoplasiranih, dok je bronzu uzela posada Australije, izveslavši stazu na Savskom jezeru u vremenu 05:26:65.

Holandija i Velika Britanija sa po devet medalja najuspešniji su na Svetskom prvenstvu u Beogradu. Obe reprezentacije imaju po šest zlata, ali Holanđani imaju i tri srebra, dok Britanci imaju samo jedno, uz dve bronze. Treća je Italija sa osam medalja. Na pobedničko postolje peli su se veslači iz 20 zemalja, a podeljeno je ukupno 74 medalje.



Foto: VSS