Palićki praznik veslanja

Prvog i drugog jula na jezeru Palić održana je 61. po redu Internacionalna veslačka regata Vojvodina Open 2023. Za dva dana takmičenja na jezeru Palić nastupilo je 600 posada sa preko 450 učesnika. Posade iz Srbije, Mađarske, Bugarske, Turske, Severne Makedonije nadmetale su se u čak 48 disciplina

Palić je proteklog vikenda bio u žiži srpskog veslanja. Prvog i drugog jula na jezeru Palić održana je 61. po redu Internacionalna veslačka regata Vojvodina Open 2023. Za dva dana takmičenja na jezeru Palić nastupilo je 600 posada sa preko 450 učesnika. Posade iz Srbije, Mađarske, Bugarske, Turske, Severne Makedonije nadmetale su se u čak 48 disciplina.

Ove godine u program uvrštene su i trke za najmlađe učesnike. Svojevrstan podstrek za mlade veslače, početnike, ispod 13 godina starosti bile su trke na 500 metara, koje je publika pratila sa veoma bučnim navijanjem. Za većinu njih, ovo je bila prva trka u karijeri.

Ono što krasi Vojvodina Open je atmosfera drugarstva i podrške sportistima na međunarodnom nivou. Osim prelepog pogleda na Palićko jezero prepuno čamaca, na obali su se takođe videli prelepi kadrovi podrške, drugarstva i sportskog ponašanja među učesnicima svih 5 zemalja.

Sumiranjem rezultata, ovogodišnji ukupni pobednik je VK Crvena Zvezda sa ukupno osvojenih 18 medalja - 5 zlatnih, 6 srebrnih i 7 bronzanih. Posebno pominjemo i pobednicu memorijalne trke „Tomislav Zvekanović“ u disciplini skif za juniorke, gde je Padar Luca iz Tisza evezos Egylet drugi put zaredom osvojila pehar.

- Prijatno smo iznenađeni velikim brojem prijavljenih sportista i smatramo da je ova regata bila više nego uspešna – sumirao je utiske Edmond Čipak, predsednik Upravnog odbora Veslačkog kluba Palić. - Naši veslači su prethodnog vikenda imali veoma jaku konkurenciju. Ali to naše Palićane nije omelo u svojoj borbi za medalje. Naš četverac skul za juniorke i veteranski muški skif osvojili su zlatne medalje, a četverac skul osvojio je i bronzu u kategoriji kadetkinja. Bronzu je u kategoriji skif za pionire osvojio i Mark Farkaš, kome je ovo bilo prvo takmičenje u karijeri.

Da li ste zadovoljni organizacijom i kakve su impresije samih veslača?

- Uprkos iznenađenju u broju sportista koji su se okupili na Palićkom jezeru, uspeli smo da prevaziđemo sve tehničke probleme. Od gostiju i sportista dobili smo pozitivne kritike. Regata je uspešno održana, uprkos malo jačem vetru drugog dana takmičenja. Sve posade, od najmlađih, ispod 13 godina starosti, pa sve do veterana uspešno su izveslali svoje trke. Sve veći odziv sportista za našu regatu, stavlja pred nas zadatak da se za naredne regate Vojvodina Opena još bolje organizujemo, čak i da ponudimo i još pratećih sportskih i zabavnih programa. Lestvica ide sve više, mi moramo da pratimo ovaj pozitivan trend, kojim veslanje polako ali sigurno dobija sve veću pažnju u sportskoj javnosti, gde mu je zapravo i mesto. Zahvaljujemo se svima na učešću i nadamo se da se sledeće godine vidimo u još većem broju – izjavio je Edmond Čipak, predsednik upravnog odbora VK Palić.

Ovom prilikom želimo da najavimo veslačku regatu Subotica Open 2023, koja će se takođe održati na regatnoj stazina Palićkom jezeru, u subotu 29. jula. Pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže i uživaju u ovom olimpijskom sportu.



INTERNACIONALNA REGATA "VOJVODINA OPEN 2023" - FOTO GALERIJA

 

 

Tekst i fotografije: VK Palić