Oživela Čuruška mrtvaja

U subotu će ovaj bački dragulj prirode da bude življi nego inače. Na programu je treće kolo Omladinske lige u veslanju, a domaćin pionirima i kadetima iz čitave Srbije biće Veslački klub Čurug

Oživela je Čuruška mrtvaja, ovih dana posebno. Neki je zovu Stara Tisa, neki Mrtva Tisa. Kako god, u subotu će ovaj bački dragulj prirode da bude življi nego inače. Na programu je treće kolo Omladinske lige u veslanju, a domaćin pionirima i kadetima iz čitave Srbije biće Veslački klub Čurug. Prema najavama organizatora, za bodove će da se bori stotinak posada.

Za početak, pogled u nebo, koje ove sezone veslačima zadaje grdne probleme.

- Danima već gledamo prognozu – ne krije Ivan Tucakov, osnivač i predsednik Veslačkog kluba Čurug. – Kako trenutno stvari stoje, kiše će u subotu da bude samo pre podne, ali bez grmljavine i vetra, što je najvažnije.

Čuruška plaža spremna je za naše najmlađe veslače, a novom takmičenju posebno se raduju pioniri domaćina, koji su na naše iznenađenje, drugi u trenutnom poretku Omladinske lige Srbije, iza Crvene zvezde, a ispred Partizana.

- Možda ste vi iznenađeni, mi sigurno nismo. Čurug je klub sa bogatom istorijom, dvaput je bio drugi na državnom prvenstvu, dok je aktuelan bio stari, olimpijski način bodovanja, a ponosni smo i na brojne medalje i dobre rezultate naših veslača sa međunarodnih takmičenja.

Ove sezone se za Omladinsku ligu Srbije boduju samo rezultati pionira. Mogu li najmlađi takmičari Čuruga da nastave u istom ritmu?

- Planiramo da ostanemo na istoj koti. Dakle prvo ili drugo, eventualno treće mesto u Omladinskoj ligi. U toj kategoriji imamo osmoro takmičara, sedam devojčica i samo jednog dečaka, a godišta su od 2008. do 2011. Što se nastavka sezone tiče, prioritet će da bude Prvenstvo Srbije, na kojem ciljamo dva-tri, možda čak i četiri zlata.

Sa pionirima Čurug nema problema, a kako stoji sa ostalim kategorijama?

- Imamo 32-33 registrovanih veslača. Nedavno smo angažovali dva pomoćna trenera, što se ispostavilo kao pun pogodak. U pitanju su jedna nastavnica fizičkog vaspitanja i jedna veteranka, pa mladim veslačima možemo još više da se posvetimo. Pored škole veslanja imamo i jednu međugrupu, iz koje selektujemo takmičare. Juniorsko i seniorsko veslanje je mnogo zahtevnije u svakom smislu, pa Čurug sa jednim glavnim trenerom u ovim kategorijama nema velike ambicije – zaključio je Ivan Tucakov, predsednik VK Čurug.

Takmičenje na Čuruškoj plaži počinje u subotu u 10 časova, a organizatori su Veslački savez Srbije, Veslački savez Vojvodine, Veslački klub Čurug, Opština Žabalj i Sportski savez Opštine Žabalj.

 

 

*****************************

ČURUŠKI RUKAVAC DUGAČAK 24 KILOMETRA

Biser prirode

 

Čurug je selo sa oko 8 hiljada žitelja, a nalazi se 100 kilometara od Beograda, a 30 kilometara od Novog Sada. Nakon osnivanja Veslačkog kluba Čurug 2003. godine, u saradnji sa Pokrajinskim izvršnim većem podignut je hangar i napravljen prilaz vodi. Neposredno pored Veslačkog kluba Čurug nalazi se pravac dužine 2.3 kilometra, a postoji i deo Stare Tise gde je moguće veslati u jednom pravcu oko 10 kilometara .

- Čuruški rukavac dugačak je čak 24 kilometra, sa prosečno 150 metara širine. Zanimljivo je da Stara Tisa nema nikakvog dodira sa Tisom, pa je praktično u pitanju jezero. Savršeno mesto za porodični odmor – otkriva Ivan Tucakov.

******************************

 

 

 

Dejan ARANITOVIĆ

Fotografije: VK Čurug