Svetsko prvenstvo u veslanju 2023: najnovije informacije

Delegacija Svetske veslačke federacije (World Rowing/FISA) bila je u poseti Beogradu, odnosno Veslačkom savezu Srbije kako bi sagledala kako teku pripreme, odnosno organizacija Svetskog prvenstva u veslanju za seniore koje će biti održano u glavnom gradu od 3. do 10. septembra

Delegacija Svetske veslačke federacije (World Rowing/FISA) bila je u poseti Beogradu, odnosno Veslačkom savezu Srbije kako bi sagledala kako teku pripreme, odnosno organizacija Svetskog prvenstva u veslanju za seniore koje će biti održano u glavnom gradu od 3. do 10. septembra na regatnoj stazi Ada Ciganlija na Savskom jezeru u Beogradu.

Tokom posete koja je trajala od 2. do 6. juna, članovi delegacije Svetske veslačke federacije prisustvovali su 3. regati Kupa Srbije u veslanju koja je bila održana 3. juna na Adi Ciganliji. Ova regata bila je i  “pokazno takmičenje”, kako bi se sagledalo šta je do sada završeno u pogledu organizacije Svetskog prvenstva. 

Zajednički je konstatovano da je infrastruktura na vodi, odnosno regatna staza na jezeru velikim delom spremna. Potrebna su dodatna ulaganja koja se, pre svega, odnose na startni blok i sudijski toranj.

Delegaciji Svetske veslačke federacije je naglašeno da Veslački savez Srbije u ovom trenutku nema dovoljno finansijskih sredstava da bi rekonstruisao sudijski toranj u skladu sa svim potrebama. Pre svega, tu se misli na prilagođavanje, odnosno proširivanje tornja potrebnim tehnološkim kapacitetima i njegovog prilagođavanja za neometan pristup osobama sa invaliditetom (ugradnja lifta). Sa tim u vezi, data su neka optimalna rešenja o načinu prevazilaženja ovih problemi, a sve kako bi se održavanje takmičenja odvijalo neometano. 

Najveći problem u ovom trenutku, predstavlja trava u Savskom jezeru. Naime, predlog je bio da se uradi izmuljavanje Savskog jezera za šta je Institut za vodoprivredu “Jaroslav Černi” uradio predlog projekta. Izmuljavanjem bi se rešio problem trave u jezeru koja u ovom trenutku onemogućava redovno održavanje takmičenja svih vodenih sportova, a ujedno je i problem celog Savskog jezera. Međutim, do sada po ovom pitanju nije urađeno ništa s obzirom na to da nadležni organi i institucije nisu pokazale zainteresovanost za rešavanje ovog pitanja (najverovatnije zbog cene projekta).

Zbog toga su u toku razgovori sa JP “Ada Ciganlija” u vezi sa spuštanjem nivoa vode u jezeru i košenjem trave. Ideja je da se na ovaj način u jezeru smanji količina i visina trave do početka Svetskog prvenstva u veslanju, koje je ujedno i kvalifikaciona regata za osvajanje norme za učešće na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine. U slučaju da veslač zakači travu veslom ili čamcem, takmičenje može da bude proglašeno neregularnim i zbog toga ne sme da dođe do ovakve situacije.

Formirani su do kraja svi organizacioni sektori i predstavnici WR/FISA su zadovoljni ljudskim kapacitetima koje je pokazao i organizovao Veslački savez Srbije. Trenutno najaktivniji su sektori smeštaja, promocije, akreditacije, organizacije transporta i nabavke potrebnih resursa. 

Svetskom prvenstvu u veslanju u ovom trenutku na raspolaganju su kapaciteti 15 beogradskih hotela u kojima bi trebalo da bude smešteno između 1.500 i 2.000 osoba iz gotovo 70 država iz celog sveta. Do sada je potvrđen meštaj za 1.300 osoba (takmičara i pratećeg osoblja) iz 35 država. Među njima su najveće veslačke federacije: Sjedinjene Američke Države, Australija, Velika Britanija, Španija, Holandija, Švajcarska, Francuska, Italija, Nemačka, Novi Zeland, Kanada, Irska, Kina, Norveška, Danska, Slovenija, Poljska, Litvanija, Indija, Južna Afrika, Češka, Rumunija, Mađarska, Finska, Portugalija, Hrvatska, Belgija, Ukrajina, Austrija, Čile, Kuba.

Osim ovoga, potvrđen je i dolazak paraveslača iz Nemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Poljske, Izreala, Koreje, Austrije, Norveške, Italije.

U okviru Svetskog prvenstva u veslanju u Beogradu organizovaće se obuka za trenere, kao i obuka za sudije za sticanje međunarodne licence. Takođe, realizovaće se i razvojni (Development) program za nacije (države) koje nemaju razvijeno veslanje (obuka trenera, treninzi za veslače i veslačice). Za ovaj program se već prijavilo 150 osoba.  

Kada je u pitanju prevoz, Veslački savez Srbije, odnosno firma VSS-a koja organizuje takmičenje (Svetsko prvenstvo u veslanju 2023), podnela je zahtev Gradu Beogradu između ostalog i za odobravanje korišćenja 60 gradskih (GSP) autobusa za prevoz takmičara i ostalih članova nacionalnih timova od hotela do Ade Ciganlije i obrnuto (shuttle bus). Čeka se odgovor.

U toku je proces javne nabavke za prevoz od aerodroma i do aredoroma i za postavku privremenih struktura (ograde, šatori, kontejneri, mobilni toaleti i tuševi, itd) u okviru samog regatnog (takmičarskog) centra na Adi Ciganliji.

Predstavnicima WR / FISA predstavljen je plan postavke svih tehničkih komponenti uključujući opremu za merenje vremena, internet i radio-televizijsku opremu, kako za partnere WR / FISA tako i za RTS sa čijim predstavnicima su dogovoreni i detalji oko TV prenosa.

  

************************************

Upozorenje i molba posetiocima Ade Ciganlije

Mole se svi građani da tokom Svetskog prvenstva ne koriste Savsko jezero za kupanje i plivanje. Naime, veslači veslaju ka cilju okrenuti leđima, pa ukoliko im se na toj putanji nađe neko u vodi, može doći do teškog povređivanja kupača i plivača.

Organizator takmičenja će učiniti sve da se to ne dogodi odnosno da se jezero obezbedi u smislu da ulazak kupača i plivača u vodu tokom takmičenja ne bude moguć. Ujedno, molimo sve građane za razumevanje i saradnju i pozivamo ih da dođu da sa obale uživaju u velikom i značajnom sportskom događaju kakvo je Svetsko prvenstvo u veslanju za seniore koje se prvi put održava u Srbiji i da navijaju za one za koje smatraju da su najbolji, a mi bismo voleli da to bude Srbija, u svom pogledu i takmičarskom i organizacionom.

*************************************

 

Članovi Organizacionog odbora SP u veslanju 2023 su:

    • Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije
    • Ivica Dačić, prvi potrpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije
    • Zoran Gajić, ministar za sport u Vladi Republike Srbije
    • SinišaMali, ministar finansija u Vladi Republike Srbije
    • Bratislav Gašić, ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije
    • Aleksandar Šapić, gradonačelnik Beograda
    • Dragan Bujošević, generalni direktor JMU RTS
    • Vladimir Lučić, generalni direktor Telekoma Srbija
    • Miljan Popović, predsednik Veslačkog saveza Srbije
    • Dušan Kovačević, predsednik Izvršnog odbora Veslačkog saveza Srbije

 

 
 ZVANIČNA INTERNET PREZENTACIJA
SVETSKOG PRVENSTVA U VESLANJU 2023 U BEOGRADU:
www.2023wrchbelgrade.rs